Ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να δημιουργήσει αποικία στον Άρη

Ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να δημιουργήσει αποικία στον Άρη

O δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, δημιουργός της Space X, της Tesla και τουPayPal, έχει ένα όραμα, που σήμερα μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην υλοποίησή του, ακόμα και παράλογο. Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια αποικία στον Άρη, «προλαβαίνοντας» δηλαδή ακόμα και τη NASA (Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία), η οποία σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στον«κόκκινο» πλανήτη, μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Το σχέδιο αποίκισης θα βασιστεί σε ένα σκάφος που θα μπορεί να μεταφέρει100 ανθρώπους και θα κάνει μόνο 80 μέρες -αντί για τους έξι έως εννέα μήνες με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα- για να φθάσει στον ‘Αρη (αργότερα το ταξίδι μπορεί να συντομευθεί περαιτέρω στις 30 μέρες). Το διαστημόπλοιο θα ανεφοδιάζεται με μεθάνιο και οξυγόνο τόσο όσο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, όσο και επιτόπου, όταν φθάνει στον γειτονικό πλανήτη.

Και ενώ όλο αυτό το σχέδιο ακούγεται, για τους περισσότερους ανθρώπους, τρομερά ενδιαφέρον, ακόμα και διασκεδαστικό, κανείς δεν μπορεί να αψηφήσει το ζήτημα της επικινδυνότητας ενός τέτοιου εγχειρήματος. «Ο κίνδυνος θανάτου θα είναι υψηλός. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Βασικά, είσαι προετοιμασμένος να πεθάνεις και αν δεν έχεις πρόβλημα με αυτό, τότε είσαι υποψήφιος να κάνεις το ταξίδι», δήλωσε ο Μασκ.

Μιλώντας στο συνέδριο του Διεθνούς Αστροναυτικού Κογκρέσου στοΜεξικό, ο δισεκατομμυριούχος αναφέρθηκε και σε πρακτικές λεπτομέρειες, εξηγώντας πως, το εισιτήριο μεταφοράς στον ‘Αρη θα κοστίζει περίπου200.000 δολάρια, αλλά σταδιακά μπορεί να πέσει στο μισό.

Αν όλα πάνε καλά, το πρώτο πιλοτικό διαστημόπλοιο, που θα μεταφέρει ανθρώπους και εμπορεύματα, προγραμματίζεται να κάνει δοκιμές σε τέσσερα χρόνια. Ήδη η ιδιωτική εταιρεία του Μασκ Space X έχει κάνει το πρώτο τεστ στον ισχυρό πυραυλικό κινητήρα Raptor, που θα μεταφέρει το σκάφος στο ταξίδι του. «Θέλω να κάνω τον ‘Αρη να φαίνεται προσιτός, κάτι που μπορούμε να κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Ο καθένας να μπορεί να πάει, αν το θέλει», δήλωσε ο Έλον Μάσκ, συμπληρώνοντας, σύμφωνα με το BBC, τοΓαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και το πρακτορείο Reuters, ότι σε 100 χρόνια έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούν να ζουν στην αποικία του Άρη.

Ο πύραυλος, η δεξαμενή καυσίμων και το κυρίως διαστημόπλοιο στο σύνολό τους ονομάζεται «Διαπλανητικό Σύστημα Μεταφοράς» (ITS) και φθάνει τα 122 μέτρα σε ύψος, μεγαλύτερο από τον μυθικό πυραυλο «Κρόνο 5» που μετέφερε την αποστολή «Απόλλων» στη Σελήνη. Σύμφωνα με τα σχέδια, στο απώτερο μέλλον, το ITS θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, ώστε να στέλνει στον ‘Αρη 200 ανθρώπους με μια μόνο αποστολή.

Η ανάπτυξη του ITS -που μπορεί να φθάσει τα 10 δισ. δολάρια– αναμένεται να γίνει με χρηματοδότηση από τα κέρδη της Space X και από την περιουσία του Μασκ. Όπως ο ίδιος είπε, μακροπρόθεσμα βλέπει την αποίκιση του ‘Αρη ως«μια τεράστια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως, άλλωστε», πρόσθεσε, «οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν».

Προς το παρόν, η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή προετοιμασίας της Space Χ για τον ‘Αρη -με έναν άλλο μικρότερο πύραυλο και με την υπάρχουσα κάψουλα Red Dragon- προγραμματίζεται για το 2018 και θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια της NASA.
Η πρώτη, μη επανδρωμένη αποστολή σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.