Οι Αποκορωνιώτες στη Σιάτιστα τιμούν τους Κρητικούς εθελοντές του Μακεδονικού αγώνα

Οι Αποκορωνιώτες στη Σιάτιστα τιμούν τους Κρητικούς εθελοντές του Μακεδονικού αγώνα

Για μια ακόμη φορά η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Χανίων συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν  στη Σιάτιστα Κοζάνης για τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό, τιμώντας έτσι τους προγόνους μας που πολέμησαν, είτε ως εθελοντές αγωνιστές  είτε ως αξιωματικοί και οπλίτες του Ελληνικού στρατεύματος, πολλοί από τους οποίους θυσιάστηκαν ή τραυματίστηκαν τόσο στην ομώνυμη μάχη όσο και στις μάχες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Βοΐου κατά τους απελευθερωτικούς πολέμους 1912 – 1913.

Υπενθυμίζω ότι στη μάχη της Σιάτιστας σκοτώθηκαν, πέραν των άλλων Κρητικών ο οπλαρχηγός του Αποκόρωνα Λεωνίδας Παπαμαλέκος από τον Βάμο και οι αγωνιστές Γιάννης Ανδρουλάκης και Γιώργης Καγιανάκης από το Φρε Αποκορώνου.
Την Πέμπτη 3-11-2016 ένα πούλμαν Αποκορωνιώτες με επικεφαλής τον πρόεδρό μας κ. Γιάννη Τερεζάκη, ξεκινήσαμε από την Αθήνα και φθάνοντας στη Σιάτιστα ανεβήκαμε στον λόφο “Υπολοχαγού Καπιτσίνη”, λίγο έξω από την πόλη που είχε γίνει η τελική φονική μάχη που έκρινε το αποτέλεσμα του αγώνα. Στον λόφο έχει στηθεί μνημείο πεσόντων και μικρό εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Ελευθερίου.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν με αρχιερατικό εσπερινό χοροστατούντων των μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης, κ. Παύλου και Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνού, με την παρουσία του δημάρχου Βοΐου κ. Δημητρίου Λαμπροπούλου, εκπροσώπων τοπικών Αρχών και Συλλόγων, μελών του Συλλόγου Κισαμιτών Χανίων, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Λευτέρη Λουπασάκη και πλήθους κόσμου, συνεχίστηκαν με επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων και σύντομη ομιλία από τον λαογράφο, τ. διευθυντή της Δημόσιας βιβλιοθήκης Σιάτιστας κ. Γεώργιο Μπόντα, σχετικής με τα γεγονότα της μάχης και  έκλεισαν με ριζίτικο τραγούδι από τον Αποκορωνιώτη καλλιτέχνη Γιώργο Κουκάκη που είχε έρθει μαζί μας.
Το ίδιο βράδυ στη σάλα του ξενοδοχείου “Αρχοντικό” που καταλύσαμε, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πια “κρητική βραδιά” που διοργάνωσε η Ομοσπονδία μας.
Πιλάφι, βραστό και άλλοι μεζέδες με τη συνοδεία άφθονου ντόπιου κρασιού και υπό τους ήχους της λύρας του εκλεκτού καλλιτέχνη Γιάννη Κακουδάκη ανέβασαν το κέφι.
Φιλοξενούμενοί μας οι μητροπολίτες που προαναφέρθηκαν, ο δήμαρχος Βοΐου, ο τ. δήμαρχος κ. Γιάννης Νάκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βοϊοτών Κοζάνης κ. Βαγγέλης Παπαγιώτας με το Δ.Σ. του συλλόγου και άλλοι τοπικοί παράγοντες.
Μετά την ανταλλαγή χαιρετισμών και δώρων το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας, με παραδοσιακές ενδυμασίες, χόρεψε κρητικούς χορούς και απέσπασε θερμά χειροκροτήματα. Ακολούθησε γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το πρωί της 4-11-2016 πήγαμε ομαδικά στο Μητροπολιτικό Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου που τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία ιερουργούντων των μητροπολιτών που προαναφέρθηκαν και η καθιερωμένη δοξολογία με την παρουσία του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου εκπροσώπων πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Ιωάννης Πορπόρης.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο πεσόντων της πόλης και μεγάλη παρέλαση την οποία άνοιξε τιμής ένεκεν τμήμα Κρητών και Βοϊοτών με παραδοσιακές ενδυμασίες που απέσπασε πολλά χειροκροτήματα.
Από την πολιτική ηγεσία τίμησαν τις εκδηλώσεις: Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο βουλευτής Κοζάνης Ντζιμάνης Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου και η βουλευτής Κοζάνης κα Μαρία Αντωνίου, ως εκπρόσωπος της Ν. Δημοκρατίας.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με δεξίωση του Δήμου στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Τις απογευματινές ώρες παρακολουθήσαμε στο πολιτιστικό κέντρο “ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ” της Σιάτιστας, μια υψηλού επιπέδου χορωδιακή εκδήλωση από τις χορωδίες: Χορωδία πολιτιστικού Συλλόγου Κοζάνης “Οι Μακεδνοί”, Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου “Οι Μακεδόνες”, Πολυφωνική χορωδία Αγίου Νικάνωρα, Μικτή Χορωδία Μορφωτικού Ομίλου Βελβενδού  και Χορωδία Γυναικών Σιάτιστας.
Το πρωί της 5-11-2016 αναχωρήσαμε, μαζί με τους φίλους μας του Συλλόγου Βοϊοτών Κοζάνης, για μια εκδρομή στην περιοχή Αριδαίας με τελικό προορισμό τα θερμά ιαματικά λουτρά Λουτρακίου  (Ποζάρ), τα οποία βρίσκονται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία. Πήραμε το μεσημεριανό μας σε ταβέρνα της περιοχής και ακολούθησε γλέντι με κέφι και χορό.
Το βράδυ μαζευτήκαμε στη σάλα του ξενοδοχείου που μετά το φαγητό συνεχίσαμε με κεφάτα τραγούδια της παρέας, ριζίτικα και “Ερωτόκριτο” με τη συνοδεία  του τζουρά του υποφαινόμενου.
Το πρωί της 6-11-2016 αναχωρήσαμε για τη Νεάπολη Κοζάνης που τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων κατά τους απελευθερωτικούς πολέμους 1912 – 1913 μεταξύ των οποίων πολλοί Κρητικοί, με την παρουσία του δημάρχου Βοΐου και εκπροσώπων τοπικών Αρχών και Συλλόγων.
Στη συνέχεια μέσου μιας ειδυλλιακής διαδρομής ανάμεσα από μία κατάφυτη ορεινή περιοχή, που αυτή την εποχή είναι στολισμένη από χιλιάδες φθινοπωρινά χρώματα, φθάσαμε στο χωριό Πεντάλοφο  όπου γινόταν οι καθιερωμένες από τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς της περιοχής εκδηλώσεις της γιορτής καστάνου.
Στη μεγάλη πλατεία του χωριού σε δύο τεράστιες φουφούδες οι ακούραστοι ψήστες έψηναν συνεχώς κάστανα από τα καστανοδάση της περιοχής, τα οποία μοίραζαν δωρεάν στον κόσμο ενώ από ένα μεγάλο καζάνι έβγαιναν βραστά κάστανα για όσους τα προτιμούσαν, ενώ προσφερόταν άφθονο ντόπιο κρασί.
Το μεσημεράκι άρχισε το χορευτικό μέρος των εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τιμής ένεκεν, το χορευτικό τμήμα, από νέες και νέους της Ομοσπονδίας μας το οποίο απέδωσε άψογα κρητικούς χορούς φορώντας παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες και  καταχειροκροτήθηκε .
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από πολλά χορευτικά συγκροτήματα διαφόρων τοπικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, όλα με παραδοσιακές φορεσιές.  Εντυπωσιακή πάντως ήταν η εμφάνιση του χορευτικού του Συλλόγου Βοϊοτών.
Η Ελληνική λεβεντιά σε όλο της το μεγαλείο.
Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει το άγαλμα της “Γυναίκας της Πίνδου” που εμφανίζει μια γυναίκα να κουβαλά στην πλάτη της κιβώτιο με πυρομαχικά στους στρατιώτες μας που έγραψαν το έπος του 1940.
Μετά το τέλος των χορών, μάς προσφέρθηκε μεσημεριανό γεύμα από τον Δήμο  Βοΐου και στη συνέχεια  κατενθουσιασμένοι αναχωρήσαμε για Αθήνα ικανοποιημένοι τόσο για την εκπλήρωση του χρέους μας στους προγόνους μας όσο και για τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε για μια ακόμη φορά στην εκδρομή μας.
Σημειώνω ότι μαζί μας είχαμε την γνωστή δημοσιογράφο της εφημερίδας “ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ” και τηλεοπτική παραγωγό κα Φωφώ Ζουλάκη.

* λογοτέχνης ποιητής
αντιπρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας
Ελλήνων Λογοτεχνών
πρ. πρόεδρος Ομοσπονδίας
Σωματείων Αποκορώνου

www.haniotika-nea.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.