Νέα μέτρα από σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουλίου: Τι αλλάζει η απόφαση – Τι ισχύει

Νέα μέτρα από σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουλίου: Τι αλλάζει η απόφαση – Τι ισχύει

Από σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουλίου σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους πολίτες καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα, ενώ περιορισμοί θα υπάρχουν γι όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και στην ψυχαγωγία. Αναλυτικότερα, από Δευτέρα όσοι πολίτες δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ή δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού), για να ταξιδέψουν στα νησιά θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR και rapid test, ενώ το self test για τις μετακινήσεις θα ισχύει μόνο για τους ανήλικους άνω των 12 ετών. Παράλληλα οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να πραγματοποιούν και τεστ κορονοϊού για να έχουν πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας κάτι που δεν θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα γα νέο καθολικό lockdown και προτρέπει σε όλους τους τόνους όσους πολίτες είναι ακόμα διστακτικοί να κάνουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους. Διαφορετικά πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα ζήσουν με περιορισμούς στις μετακινήσεις αλλά και στη διασκέδασή τους.

 

Τι ισχύει με τα self test στην εργασία

Οσον αφορά στην εργασία, από Δευτέρα 5 Ιουλίου έως και 1 Αυγούστου ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία. Το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου των self test στην εργασία εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών τον εμβολιασμό τους για τον κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ανοίγουν οι «κλειστοί» κινηματογράφοι

Από τη Δευτέρα ανοίγουν τα κλειστά σινεμά (χειμερινά) με πληρότητα 50%. Οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να μπουν ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, ενώ και όσοι έχουν νοσήσει μπαίνουν με πιστοποιητικό νόσησης.

Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι για να παρακολουθήσουν μία προβολή ταινίας σε ένα «χειμερινό» σινεμά θα πρέπει να προσκομίσουν είτε μοριακό τεστ 72 ωρών είτε rapid test 48 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Κέντρα διασκέδασης

Όσον αφορά στην ψυχαγωγία ανοικτα είναι μόνο τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή αλλά αυστηρά με πληρότητα 25% και με μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι. Οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να διασκεδάσουν δείχνοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ενώ όσοι δεν έχουν νοσήσει από Covid-19 χρειάζονται πιστοποιητικό νόσησης. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να έχουν μαζί τους rapid test που να έχει γίνει έως 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.

Μεγάλες αλλαγές στις μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα

Από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, τα ταξίδια με πλοίο ή αεροπλάνο γίνονται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό αποτέλεσμα αποκλειστικά μοριακού ή rapid test. Από όσους έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου (εφόσον αυτό δεν είναι μονοδοσικό), αλλά και από όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση, απαιτείται επίσης τεστ. Οι ανήλικοι 12 – 18 ετών μπορούν να ταξιδέψουν με οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ, για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες.

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

 • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou. Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19) καθώς και τρίτων χωρών.
 • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
 • Έχουν νοσήσει και επιδεικνύουν σχετικό πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς και μεταξύ των νησιών, σύμφωνα με οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ποιοι εξαιρούνται

 • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
 • Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας περιφερειακής ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
 • Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
 • Για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009) γίνεται δεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.

Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Πώς θα γίνεται η επιβίβαση στα πλοία

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:

 • Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
 • Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19) καθώς και τρίτων χωρών.
 • Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
 • Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και στην ιστοσελίδα sea.travel.gov.gr

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, το υπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνει ότι παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Αθλητισμός

Στις αθλητικέ εκδηλώσεις επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Εάν είναι ανεμβολίαστοι χρειάζεται να έχουν αρνητικό self test 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα. Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr

Αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Ράδιο «Κ» ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός αλλά «όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένοι».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι σε αντίθεση με προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, όταν είχαν επιβληθεί οριζόντια μέτρα lockdown για την προστασία της δημόσιας υγείας, πλέον υπάρχουν τα εμβόλια και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ένα μερίδιο πολιτών να αναγνωρίζει μεν την αξία του εμβολιασμού αλλά να απέχει συνειδητά, αφήνοντας τους υπόλοιπους να χτίσουν το τείχος ανοσίας.

Γεωργιάδης: Αν χρειαστεί θα περιορίσουμε τους ανεμβολίαστους

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως «Εχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές εφόσον είναι διαθέσιμα τα εμβόλια» και πρόσθεσε πως αν κάποιος δεν εμβολιάζεται αποφασίζει πως θα ζήσει με περιορισμούς. Πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί οριζόντιο lockdown σημειώνοντας ότι: «για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν χρειαστεί, θα τους περιορίσουμε».

Μετακινήσεις εκτός νομού: Ανοιχτό ενδεχόμενο να απαιτείται green pass ή τεστ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας να χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ και για τις οδικές μετακινήσεις από νομό σε νομό. Δηλαδή, να είναι απαραίτητο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τους εμβολιασμένους πολίτες και το αρνητικό μοριακό ή rapid test για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο, όταν μετακινούνται οδικώς από τον έναν νομό στον άλλο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος, αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει».

Υποστήριξε δε πως  είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών ημερησίως, όπου γίνονταν 115.000 -120.000 εμβολιασμοί την ημέρα, τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000 εδώ κι αρκετές ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται περίπου 25.000-30.000 εμβολιασμοί επιπλέον.  Τέλος, ο κ. Πέτσας, προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει να πέφτει ο ρυθμός των εμβολιασμών, θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό.

Από 15 Ιουλίου χωρίζονται οι χώροι στην εστίαση

Σημειώνεται πως από 15 Ιουλίου ξεκινούν να διαχωρίζονται οι χώροι της ψυχαγωγίας (εστίαση μπαρ κλπ) σε «αμιγείς» χώρους, στους οποίους θα επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες και στους «μεικτούς» οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενούν και μη εμβολιασμένους, με την προϋπόθεση εκείνοι να έχουν κάνει τεστ για την ανίχνευση κορονοϊού.

 

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα που ισχύουν

πηγή: ethnos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.