Μαρία Αντωνίου: Οσμή σκανδάλων στις ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας

Μαρία Αντωνίου: Οσμή σκανδάλων στις ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας

«Οσμή σκανδάλων στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) της Ψυχικής Υγείας- Ερώτηση Βουλευτών της Ν.Δ. που συνυπογράφει η Μαρία Αντωνίου»

Με θέμα «Οσμή σκανδάλων στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) της Ψυχικής Υγείας», κατέθεσαν Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, 27 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Αντωνίου η οποία συνυπέγραψε την Ερώτηση.

Οι Βουλευτές της Ν.Δ., κάνουν λόγο για έκδοση περίεργων τροποποιητικών αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας από το 2015 και μετά, που επαναφέρουν ουσιαστικά το μη βιώσιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από ΜΚΟ, ακυρώνοντας την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων του τομέα της Ψυχικής Υγείας, της προηγούμενης Κυβέρνησης της Ν.Δ.

Οι υπογράφοντες Βουλευτές αναφερόμενοι σε δημοσίευμα γνωστής εφημερίδας σύμφωνα με την οποία, – ιδρυτικά μέλη των ευνοούμενων MKO, είναι νυν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδροι ΜΚΟ είναι αποσπασμένοι σε γραφεία Υπουργών, διοικητικό προσωπικό είναι συγγενείς Γενικών Γραμματέων, Διοικητικά Συμβούλια απαρτίζονται κατά τα 4/5 από συγγενείς και ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες με εκατομμύρια ευρώ, έχουν μόλις πέντε ασθενείς, ωφελούμενους -, ζητούν απαντήσεις, από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κ. Α. ΞΑΝΘΟ

Θέμα: Οσμή σκανδάλων στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) της Ψυχικής Υγείας.

Μέχρι το τέλος του 2012, το υφιστάμενο σύστημα παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από ΜΚΟ α) δεν ήταν βιώσιμο, β) οι παρεχόμενες υπηρεσίες του δεν κοστολογούνταν, γ) δεν υπήρχε παρακολούθηση της λειτουργίας του, ούτε αξιολόγηση ως προς την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης των ασθενών, δ) αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης.

Για τους λόγους αυτούς το Μάιο του 2013, υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας από τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο και τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης κ. Andor. Το Σύμφωνο περιελάμβανε και την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Με το Σύμφωνο εξασφαλίστηκε κοινοτική χρηματοδότηση 180 εκ. € (60% ΕΣΠΑ, 40% τακτικός προϋπολογισμός) μέχρι το τέλος του 2015. Η χρηματοδότηση των ΑΜΚΕ Ψυχικής Υγείας θα βασιζόταν πλέον στην κοστολόγηση των υπηρεσιών ανά ασθενή, μετά από μελέτη που έκανε η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου. Έτσι το κόστος των ΜΚΟ έπεσε από 92-95 εκ. € το χρόνο στα 58 εκ. €.

Από το Δεκέμβριο του 2015 και μετά, παρατηρείται η έκδοση από το Υπουργείο Υγείας, μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών, περίεργων τροποιητικών αποφάσεων ένταξης των έργων των ΜΚΟ, που βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα, δηλαδή:
• αύξηση της ποσόστωσης της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ χωρίς ανάλογη μείωση του τακτικού προϋπολογισμού, άρα αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού,
• αύξηση του προϋπολογισμού συγκεκριμένων έργων, χωρίς να υπάρχει αύξηση των ασθενών,
• έλλειψη των στοιχείων χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους (τακτικός προϋπολογισμός, ΕΟΠΥΥ),
• πλήρης απουσία των απολογιστικών στοιχείων της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, που πιστοποιούν, κατόπιν ελέγχου, τις παρασχεθείσες υπηρεσίες από τις ΑΜΚΕ, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Το Μάρτιο του 2016, με απόφαση του Υπουργού Υγείας συγκροτήθηκε Επιτροπή για την επανακοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις ΜΚΟ ανά ασθενή. Στόχος η επαναφορά του συνολικού κόστους στα παλαιά επίπεδα, προς όφελος των ΜΚΟ. Στην 8μελη Επιτροπή συμμετέχει μόνο ένας Υπηρεσιακός από το Υπουργείο Υγείας 3 σύμβουλοι Υπουργών και 3 εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα), αναφέρεται πως διπλασιάστηκε η χρηματοδότηση σε ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας στις οποίες ιδρυτικά μέλη είναι νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδροι ΜΚΟ είναι αποσπασμένοι σε γραφεία Υπουργών, διοικητικό προσωπικό είναι συγγενείς Γενικών Γραμματέων, Διοικητικά Συμβούλια απαρτίζονται κατά τα 4/5 από συγγενείς και ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες με εκατομμύρια ευρώ ενώ έχουν μόλις πέντε ασθενείς – ωφελούμενους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Είναι σε γνώση σας η έκδοση των τροποποιητικών αποφάσεων που είναι αντίθετες προς το σύμφωνο Λυκουρέντζου – Andor και εάν ναι ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ;
2. Ποιες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας, σε ποιές ΜΚΟ υπήρξε αύξηση της χρηματοδότησης το 2015, ποιοί είναι ιδρυτικά μέλη, πρόεδροι, και μέλη Δ.Σ ;
3. Ποιά η σχέση όλων αυτών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ;

28/09/2016 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ν. ΛΕΣΒΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΚΗΣ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΣΤΑΣ Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published.