Κορωνοϊός στα βιζόν – Δέκα θετικά κρούσματα σε φάρμες στη Δ.Μακεδονία

Κορωνοϊός στα βιζόν – Δέκα θετικά κρούσματα σε φάρμες στη Δ.Μακεδονία

Ο κορωνοϊός και μάλιστα μετάλλαξή του, η οποία εντοπίστηκε στα βιζόν και οδήγησε σε μαζική σφαγή των ζώων σε Δανία και Ολλάνδία, χτύπησε και την πόρτα της Ελλάδας.

Δέκα θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζομένους σε φάρμες μινκ στη Δυτική Μακεδονία έδειξαν τα rapid tests.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων σε εργαζομένους σε φάρμες μινκ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας προέκυψαν τα παρακάτω:

– Σε 21 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στα Γρεβενά όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.
– Σε 91 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στην Καστοριά διαγνώσθηκαν δέκα θετικά δείγματα.
– Σε 22 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στη Φλώρινα όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και εκτροφέας γουνοφόρων ζώων στην περιοχή του Δήμου Βοΐου.

Κλιμάκιο της Κτηνιατρικής υπηρεσίας μετέβη στην φάρμα εκτροφής των ζώων για την διερεύνηση του περιστατικού. Στην φάρμα βρέθηκαν κάποια νεκρά ζώα, ενώ άλλα φέρουν συμπτώματα. Το κλιμάκιο θα προβεί στην εξέταση των ζώων, για να διαπιστώσει τα αίτια.

Rapid test θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους εκτροφείς βιζόν, με εντολή του ΕΟΔΥ, όπως είχε ανακοινωθεί από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας.

Θανατώσεις βιζόν στη Δανία

Στο μεταξύ, δεκαεπτά εκατομμύρια βιζόν θανατώθηκαν από τις αρχές της Δανίας και με την βοήθεια φορτηγών, μεταφέρθηκαν σε μαζικούς τάφους, μέσα στην εβδομάδα.

Eν μέσω φόβων ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ανιχνεύτηκε στα ζώα θα μπορούσε να βάλει φρένο στην αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου των Pfizer και Biontech, οι αρχές προχώρησαν στην θανάτωση των ζώων. H ανησυχία για μετάλλαξη σε στέλεχος του νέου κορωνοϊού έχει αρχίσει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.