Κορονοϊός στην Ελλάδα: Δειλά χαμόγελα για «φρένο» στα κρούσματα

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Δειλά χαμόγελα για «φρένο» στα κρούσματα

Στους 79 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα, με 6 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους χθες Δευτέρα 6 Απριλίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα, τα νέα κρούσματα του Covid-19 στη χώρα μας είναι 20 και το σύνολο των περιπτώσεων στην Ελλάδα είναι 1.755.

Η καμπύλη της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας φαίνεται ότι παραμένει σταθερή, καθώς τα κρούσματα και οι νεκροί δεν αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς όπως σε πολλές άλλες χώρες, υποστήριξε και ο καθηγητής, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Δευτέρας.

«Υπάρχει μία βραδεία αύξηση των αριθμών και περιμένουμε να δούμε και μείωση. Που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, που σημαίνει ότι τα μέτρα ήταν σημαντικά, που σημαίνει ότι τα μέτρα πάρθηκαν όταν έπρεπε και δεν θρηνήσαμε εκατόμβες» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοιό.

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από κάποια τέτοια μέτρα και πρέπει να γίνονται με πολύ προσεκτικό και σταδιακό τρόπο.Άρα δεν μιλάμε για peak της επιδημίας. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε έτσι όπως πάμε», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 1755, από τα οποία τα 361 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 655 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 90, από τους οποίους 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 65 έτη. Το 71% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού ανέρχεται στους 79. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη, από αυτούς ήταν 56 άνδρες και 23 γυναίκες. Εννιά ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αρκετοί από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν υποκείμενα νοσήματα. Συνολικά, από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα 269 ασθενείς με covid-19 έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Πώς εξηγείται η βαριά εικόνα και οι θάνατοι σε νέους ανθρώπους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στην ενημέρωσή του στην συμπεριφορά του ιού σε σχέση με τους νέους, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε νέους, καθώς όπως είπε «γνωρίζουμε ελάχιστα για την παθογένεια της νόσου» η οποία όπως είπε είναι ακόμη άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα.

«Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας κι ανέφερε ότι παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να δυσκολεύεται η είσοδος του κορονοϊου στα κύτταρα νεώτερων ανθρώπων. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. «Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊού και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά. Τέλος, πρόσθεσε ότι κάτι άλλο που συμβαίνει στις περιπτώσεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή ενώ εμφανίζουν συμπτώματα.

Τσιόδρας: Ίσως υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού – Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τον κορονοϊό και το τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για την πανδημία που έχει θέσει σε καραντίνα σχεδόν όλο τον πλανήτη.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης του φονικού ιού. Μιλάμε για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα στο μέλλον. Ακόμη όμως δεν είναι η ώρα. Δεν υπάρχει εμπειρία σε καμία χώρα στον κόσμο.  Στην Κίνα ετοιμάζονται ακόμη και για τρίτο κύμα».

Αναφερόμενος στην ανοσία του πληθυσμού και στην επόμενη μέρα, ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι υπήρξαν χώρες που είχαν «ένα δεύτερο κύμα και ετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας», επισημαίνοντας ότι η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη: «αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε σταδιακή έκθεση στον ιό, ώστε να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας».

Καλύτερη η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στις ανακοινώσεις της Δευτέρας παρουσίασε τα διαγράμματα που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό σε σχέση με την εξέλιξη των κρουσμάτων και τους θανάτους από τον κορονoϊό.

«Στο επικαιροποιημένο διάγραμμα με τα κρούσματα και τους θανάτους φαίνεται ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, ενδεχομένως η Πορτογαλία», τόνισε.

Σύμφωνα με το διάγραμμα για τον αριθμό των κρουσμάτων, μέχρι την Κυριακή, η Ελλάδα μετρούσε 1.753, η Πορτογαλία 11.278, Ολλανδία 17.851 και Βέλγιο 19.691.

www.newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.