Κοροναϊός: Στήθηκε το πρώτο τείχος ανοσίας – Η αγωνία των ειδικών αν θα αντέξει σε κρούσματα και μεταλλάξεις

Κοροναϊός: Στήθηκε το πρώτο τείχος ανοσίας – Η αγωνία των ειδικών αν θα αντέξει σε κρούσματα και μεταλλάξεις

Μπορεί η διστακτικότητα που εμφανίζει σημαντικό μέρος του πληθυσμού ως προς τον εμβολισμό να προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς, ωστόσο τα πρώτα τμήματα του τείχους ανοσίας θεμελιώθηκαν και οι επιστήμονες περιμένουν να δουν το επόμενο χρονικό διάστημα πώς θα συμπεριφερθούν σε συνθήκες «μάχης».

Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων αποκρυστάλλωσαν την τάση που είχε ήδη αρχίσει να καταγράφεται ύστερα από τις μαζικές δημοσιοποιήσεις περιπτώσεων με σοβαρές παρενέργειες από εμβόλια και κυρίως της Astra Zeneca, με αποκορύφωμα το τραγικό περιστατικό με την 44χρονη μητέρα τριών παιδιών στην Κρήτη που πέθανε από θρομβώσεις.

Ο φόβος για τις παρενέργειες από το εμβόλιο επικαθόρισε τη στάση μίας μερίδας του πληθυσμού – τα μέλη της Επιτροπής επαναλαμβάνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι – με αποτέλεσμα ο ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος να επιβραδυνθεί και να διαφανούν στον χάρτη οι περιοχές εκείνες της χώρας που συνιστούν «γαλατικά χωριά».

Τα δύο άκρα

Καθώς οι τουρίστες εισέρχονται στη χώρα με μαζικότερο ρυθμό, η Ελλάδα φαίνεται να κυριαρχείται από  «Βόρειους» και «Νότιους» όπου κάποιες περιοχές  έχουν επιτύχει ποσοστά εμβολιασμού πάνω από 80% ενώ άλλες κάτω από 25%.

Ετσι λοιπόν γίνεται σαφές ότι ορισμένες γεωγραφικές περιοχές – με δεδομένη την έμφαση στα νησιά, λόγω της τουριστικής περιόδου – βρίσκονται μια ανάσα ή έχουν κατακτήσει το τείχος ανοσίας, ενώ άλλες βασανιστικά μακριά από τον στόχο. Μάλιστα, πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης που χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα – όπως η Ροδόπη, η Ξάνθη, η Δράμα και οι Σέρρες – παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του επιδημιολογικού χάρτη, μικρό ποσοστό συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία».

Φυσική ανοσία;

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Ροδόπη μόλις το 25,36% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και αντίστοιχα στην  Ξάνθη το 25,52%. Εντούτοις, ένας παράγοντας που πιθανόν να ενδυναμώνει την «ασπίδα» έναντι του κορονοϊού στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας είναι και το ποσοστό ανοσίας που έχουν επιτύχει πολίτες έπειτα από φυσική μόλυνση από τον SARS-CoV-2, το οποίο μάλιστα υπολογίζεται ιδιαίτερα αυξημένο. Αντίστοιχα, χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται στην Ευρυτανία (24,78%), στην Αιτωλοακαρνανία (27,34), στη  Λάρισα (28,30%) στην Αρτα (28,03%), στη Φωκίδα (28,26%) και στην Ηλεία (28,29%). 

Αντιστρόφως ανάλογα, με τις μηχανές στο κόκκινο φαίνεται να λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά: «Πρωταθλήτρια» παραμένει η περιφερειακή ενότητα Κύθνου, όπου το 83,99% των κατοίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, με τη Μήλο (77,14%), τη Θήρα (61,39) και την Ανδρο (60,59%) να ακολουθούν. Ψηλά στην κατάταξη είναι και η Ιθάκη που έχει σπάσει το φράγμα του 60%, την ώρα που με ταχείς ρυθμούς προς την ανοσία οδεύουν οι κάτοικοι της Καρπάθου (56,14%) και της Μυκόνου (54,85%).

To τείχος ανοσίας

Καθώς οι μέρες περνούν και τα ποσοστά στα συγκεκριμένα νησιά ανεβαίνουν κατακτώντας τους απόλυτους αριθμούς που συμβολοποιούν το τείχος της ανοσίας, οι επιστήμονες καταγράφουν με ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον τους υγειονομικούς δείκτες των περιοχών, το βαθμό τρωτότητας των κατοίκων απέναντι στους τουρίστες που μπορεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό να είναι φορείς του ιού και τις δυνατότητες των εμβολίων να κρατήσουν αδιατάρακτο τον τοπικό κοινωνικό ιστό από την πανδημική εισβολή.

Το στρατηγικό πλεονέκτημα

Οπως, άλλωστε, υπογράμμισε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «τα νησιά αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στη χώρα μας και συνεπώς στρατηγικός στόχος μας είναι να επιτύχουμε εμβολιαστική κάλυψη πολύ γρηγορότερα συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα». WSJ: Ο κοροναϊός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο, σύμφωνα με αμερικανική έκθεση

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος αναφερόμενος στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», στα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων κατά μέσο όρο το 61% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 54% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Επιπλέον, το ψυχολογικό όριο του 50% έχουν ξεπεράσει η Θάσος (53,44%), η Λευκάδα (51,85%) και οι Σποράδες (51,24%). Αντίστοιχα, στην ηπειρωτική χώρα τη θετική διαφορά κάνουν η Θεσπρωτία (45,93%) και η Καστοριά (40,69%).

Τι γίνεται στην Αττική

Στην πυκνοκατοικημένη Αττική, πάλι, όπου συγκεντρώνεται το 35,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, έχει εμβολιαστεί κατά μέσο όρο με τουλάχιστον μία δόση το 36,85% των πολιτών. Ωστόσο, τα δεδομένα της εξειδικευμένης εφαρμογής του iMedD Lab χαρτογραφούν τις αντιθέσεις. Αναλυτικότερα, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, όπου έχει εμβολιαστεί το 63,51% ενώ πάνω από 40% εμβολιαστικής κάλυψης έχει επιτευχθεί στον Κεντρικό και τον Δυτικό Τομέα. Αντίθετα, στον Νότιο Τομέα το ποσοστό ανοσίας δεν ξεπερνά το 35,51%, με τα αντίστοιχα ποσοστά να χαρακτηρίζονται ως απογοητευτικά για τον Πειραιά (24,49%), την Ανατολική Αττική (18,8%) και τη Δυτική Αττική (17,93%).

 

https://www.in.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.