«Κλειδώνει» ωράριο εργασίας 10 ωρών και παρακολούθηση της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των μισθωτών

«Κλειδώνει» ωράριο εργασίας 10 ωρών και παρακολούθηση της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των μισθωτών

Εργασία έως και 2 ώρες την ημέρα πλέον του οκταώρου, χωρίς έξτρα αμοιβή προβλέπει σχετική διάταξη του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ομοσπονδίες και συνδικάτα, όταν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Νοεμβρίου.

Την απόφαση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα λαμβάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), μετά από όχληση της επιχείρησης, εφόσον  δεν καταστεί εφικτή η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με το οικείο σωματείο.

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη δεν θα επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός ωρών ετήσιας απασχόλησης και κατά συνέπεια ο μισθός, καθώς ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 40 ώρες ανά εργαζόμενο με σύμβαση 5ήμερης εργασίας και 8ωρης απασχόλησης.

Η σχετική διάταξη προβλέπει πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να στρέφονται στη λύση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε 6μηνη ή ετήσια βάση μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, το οποίο θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την πρόταση.

Σε περιόδους αυξημένης ζήτησης που υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εργασία από το προσωπικό, θα μπορεί η επιχείρηση να ζητά και να λαμβάνει έγκριση από το ΑΣΕ ώστε να το απασχολήσει πέραν των νόμιμου ωραρίου, με την δέσμευση οι επιπλέον ώρες να συμψηφιστούν σε μια άλλη περίοδο μειωμένης απασχόλησης.

Αν για παράδειγμα, εργαζόμενος δουλεύει αντί για οκτώ 10 ώρες ημερησίως την μια εβδομάδα, θα πρέπει να εργαστεί 6 ώρες ημερησίως μια επόμενη εβδομάδα για να ισχύει η διευθέτηση. Ακόμη κι αν υπερβεί μία ημέρα το νόμιμο οκτάωρο με μια ώρα επιπλέον, τότε την επόμενη ημέρα θα πρέπει να δουλέψει μία ώρα λιγότερο, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο.

Ο συμψηφισμός θα αφορά είτε λιγότερες ώρες σε μια άλλη περίοδο, ή ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό), ή συνδυασμό μειωμένων ωρών εργασίας και ρεπό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι, μεταξύ άλλων, η διευκόλυνση των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στην οργάνωση του χρόνου μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με ισορροπία, καθώς και η οργάνωση της παραγωγής κατά τρόπο που να επιτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, επιδιώκεται η καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των αδήλωτων υπερωριών καθώς και ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου και του συνδικαλιστικού νόμου, σχεδόν 40 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του.

 

Αυξάνεται το όριο υπερωριών – Ξεκινά η ψηφιακή κάρτα εργασίας

 

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών πιθανότατα πάνω και από τις 120 ώρες τον χρόνο που ισχύει σήμερα για το εμπόριο, ενώ το όριο θα είναι ενιαίο για όλους τους κλάδους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη βιομηχανία, ο αριθμός των νόμιμων υπερωριών που εγκρίνονται ανά 6μηνο δεν ξεπερνά τις 45 ώρες.

Εισηγήσεις υπάρχουν επίσης για προσθήκη κάποιων επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.

Ρόλο «κλειδί» στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα διαδραματίσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού
ωραρίου
 των εργαζομένων. Η ψηφιακή κάρτα θεσμοθετείται μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ II» και επιδιώκεται να συμβάλει στην καταπολέμηση της μαύρης
εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών.

Οι εργοδότες θα δηλώνουν πλέον ψηφιακά τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου, ώστε να διασταυρώνονται αυτόματα σε πιθανό έλεγχο από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Μέσω της ψηφιακής κάρτας του εργαζόμενου, που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο, θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση πραγματοποίησης υπερωριών που δεν πληρώνονται.

Μέσω της κάρτας θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως σε τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ, ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.

Πηγή: insider.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.