Κακοκαιρία Ιανός: Έπεσαν 1,5 εκατ. τόνοι νερού στην Καρδίτσα

Κακοκαιρία Ιανός:  Έπεσαν 1,5 εκατ. τόνοι νερού στην Καρδίτσα

Πόλη φάντασμα θυμίζει η Καρδίτσα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός. Στην πόλη έπεσαν, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα, 1,5 εκατ. τόνοι νερού και οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες σε σπίτια, καλλιέργειες και οδικό δίκτυο.

Νεκρός εντοπίστηκε χθες Κυριακή από την πυροσβεστική υπηρεσία Καρδίτσας ο ηλικιωμένος που αγνοείτο όταν λόγω της έντονης βροχόπτωσης κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του στο χωριό Καστανιά.

Το Σάββατο μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, ήταν το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ στην Καρδίτσα βρέθηκε νεκρός ένας 63χρονος κτηνοτρόφος αλβανικής καταγωγής.

«Μία μεγάλη περιοχή της πόλης της Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από νερά, τουλάχιστον τα 2/3, τουλάχιστον 5.000 κατοικίες έχουν ζημιές και υπάρχει μια αγροτική περιοχή, μία εβδομάδα πριν συλλεχθεί το βαμβάκι καταστράφηκε. Υπάρχουν τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις και μετακινήσεις εδαφών. Η περιοχή χρήζει άμεσης βοήθειας και άμεσες παρεμβάσεις. Θέλει ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, προκειμένου η Καρδίτσα να μην σβήσει από τον χάρτη» είπε ο καθηγητής μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε: «Έπεσαν 100 χιλιοστά βροχής, τουλάχιστον 1,5 εκατ. τόνοι νερού. Η διοχέτευση των υδάτων στην πεδινή περιοχή βρήκε ανεπαρκέστατο δίκτυο ποταμών, το οποίο δεν μπόρεσε να παραλάβει τον όγκο».

Δείτε μετά το 16:00

«Είναι περίεργο αυτό που αντικρίσαμε»

«Η πόλη δεν είναι μια απέραντη λίμνη, αλλά ένας μεγάλος ορμητικός ποταμός και αυτό είναι το περίεργο που αντικρίσαμε. Τα νερά δεν λίμναζαν» είπε σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Το θέμα είναι τι θα κάνουμε από τώρα και πέρα» πρόσθεσε.

Ο κ. Λέκκας έχει εισηγηθεί ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της Καρδίτσας, που θα βοηθήσει ώστε να μην κινδυνέψει ξανά η πόλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.