Κάπνισμα: Σε αυτούς τους χώρους δεν θα ανάβει πλέον τσιγάρο

Κάπνισμα: Σε αυτούς τους χώρους δεν θα ανάβει πλέον τσιγάρο

Ο αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και πλέον εισέρχεται στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη (15/10) προς ψήφιση.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, και αποκαλύπτει σήμερα το Έθνος απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:

1) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού

2) σε όλα τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης κατά την έννοια των διατάξεων της υπ’ αριθ. Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/2017 Υγειονομικής Διάταξης (Β΄ 2161), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

3) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής

4) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές

5) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων

6) στα παντός είδους κυλικεία

7) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων

8) Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών

Για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Όσον αφορά για το τι ισχύει σε γήπεδα, χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, η απαγόρευση του καπνίσματος επεκτείνεται εφεξής πέραν των κλειστών χώρων και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων (σ.σ.: παιδικές χαρές κ.λπ.), όπου προβλέπεται τετραπλασιασμός του προστίμου από τα 50 ευρώ στα 200 ευρώ για τους παραβάτες καπνιστές και διατηρείται στα 500 ευρώ για τους υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας σε εκδήλωση, στα κλειστά γήπεδα μπάσκετ, μετά και από επιστολή των αθλητών μελών της εθνικής ομάδας μπάσκετ , θα δοθεί εφόσον καπνίζουν οι φίλαθλοι το δικαίωμα στους αθλητές να αποχωρούν από το γήπεδο και να μην τιμωρείται η γηπεδούχος για τους καπνιστές φιλάθλους.

 

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.