Θ. Καρυπίδης: Επιδίωξή μας να μη μείνουμε στην ευημερία των αριθμών, αλλά  ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα που θα διαχέεται στην κοινωνία

Θ. Καρυπίδης: Επιδίωξή μας να μη μείνουμε στην ευημερία των αριθμών, αλλά  ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα που θα διαχέεται στην κοινωνία

Πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στη Φλώρινα,  η  2η συνεδρίαση  της  Επιτροπής  Παρακολούθησης  του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Μακεδονία 2014-2020.

“Βρισκόμαστε ουσιαστικά στη φάση της ενεργοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος, κι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και πολλά ανοιχτά μέτωπα, για να καταφέρουμε να μετατρέψουμε το σπουδαιότερο χρηματοδοτικό εργαλείο, το ΕΣΠΑ, σε οδικό χάρτη ανάκαμψης της περιφέρειάς μας από την παρατεταμένη οικονομική κρίση” τόνισε κατά την εισήγησή του ο Θ. Καρυπίδης, δίνοντας έμφαση στις δράσεις απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στο κλείσιμο του προγράμματος Δυτική Μακεδονία 2007-2013 με υπεραπορρόφηση της τάξης του 107% της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, επισημαίνοντας ότι κατορθώθηκε “όχι μόνο να μη χαθούν, αλλά και να προστεθούν επιπλέον πολύτιμοι πόροι για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας”.

Σε σχέση με την επίτευξη των στόχων κάλυψης του 7% της πρόσθετης προχρηματοδότησης του νέου προγράμματος μέχρι το τέλος του 2016, τονίστηκε ότι ο στόχος όσον αφορά στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου έχει ήδη επιτευχθεί και σε ότι αφορά στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης προβλέπεται να καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά στο μεγαλύτερο έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ και είναι η Πανεπιστημιούπολη Δυτικής Μακεδονίας, “δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε το Πανεπιστήμιο και αυτό δεν έχει να κάνει με τα κτίρια, αλλά με την προοπτική του”.

Ο Θ. Καρυπίδης, απαντώντας σε τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, αναφέρθηκε σε τακτικές του παρελθόντος “που δημιουργούσαν προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες εμείς οφείλουμε να αποκαταστήσουμε”, ενώ υπεραμύνθηκε του δημοκρατικού προγραμματισμού, της συναπόφασης και της συναντίληψης που πρέπει να διέπουν όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

“Ένας τόπος γίνεται καλύτερος, μόνο όταν καλυτερεύουν οι άνθρωποί του και γι’ αυτό χρειάζεται αυτοκριτική και γενναιότητα” κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε απο τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επισκόπηση τόσο της γενικότερης πορείας του Προγράμματος, όσο και του βαθμού επίτευξης των επιμέρους στόχων σε επίπεδο προγραμματισμού, αλλά και σε επίπεδο αξόνων προτεραιότητας.

Από την πλευρά τους τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι εκπρόσωποι των επιτελικών δομών των υπουργείων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του προγράμματος, ενώ επισήμαναν την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών.  Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των μελών και την έγκριση της έκθεσης συμπερασμάτων.

Απόσπασμα απο την ομιλία του Περιφερειάρχη στη 2η ΕπΠα στη διεύθυνση:

dsc_0049 dsc_0050 dsc_0052 dsc_0059 dsc_0064 dsc_0066 dsc_0074 dsc_0092 dsc_0119

Leave a Reply

Your email address will not be published.