Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Tην πρώτη του ομιλία στην 81η ΔΕΘ ως αρχηγού της ΝΔ πραγματοποίησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφωνώντας λόγο προς τους παραγωγικούς φορείς.

Σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παραχωρήσει την παραδοσιακή συνέντευξη τύπου στη μία το μεσημέρι, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Σε ένα κατάμεστο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο και με την παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε από το βήμα της ΔΕΘ σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για μία σειρά από ζητήματα, ενώ παράλληλα παρουσίασε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του φορολογικού συντελεστή, μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το κρασί.

 

Μάλιστα, κανείς δε περίμενε πως ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει έναν τόσο εκτενή κατάλογο των σημείων που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό του πρόγραμμα.

“Όλα είναι κοστολογημένα και ρεαλιστικά και ο κόσμος ξέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει με όρους μιας Συμφωνίας Αλήθειας”, λένε οι συνεργάτες του.

Σε μία ομιλία, στη διάρκεια της οποίας, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλυσε βήμα προς βήμα το σχέδιο της «γαλάζιας» παράταξης για την έξοδο από την κρίση και τον οδικό χάρτη για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα φέρει την Ελλάδα στη μετά-Μνημόνιο εποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο επίκεντρο του σχεδίου του, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αναλύοντας το σχέδιό του, τόνισε πως:

– Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο). Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

– Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

– Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

– Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, βούλησή του είναι, μέσα στη θητεία μίας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να προχωρήσουν οι εξής αλλαγές:

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Δικαιοσύνη.

Η ομιλία του κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με χαρακτηριστική την φράση πως στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα δεν χωράνε «Μαδούρο».

Επισημαίνοντας πως δεν έχει αυταπάτες για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η “επιστροφή στην κανονικότητα” θα είναι μια επίπονη διαδικασία, διότι, όπως ανέφερε, εκτός από τη τραυματισμένη οικονομία, η σημερινή κυβέρνηση έχει εξασθενήσει συστηματικά τους αρμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Μάλιστα, υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του κ. Τσίπρα και της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τονίζοντας πως για πρώτη φορά από το 1974 τίθεται ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας μας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον διαγωνισμό-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες και τις πολλαπλές, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: real.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.