Ερώτηση της Μ. Αντωνίου για το αεροδρόμιο Καστοριάς

Ερώτηση της Μ. Αντωνίου για το αεροδρόμιο Καστοριάς

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  –  Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη

Θέμα: «Αδυναμία πραγματοποίησης πτήσεων από και προς τον Κρατικό Αερολιμένα Καστοριάς ‘Αριστοτέλης’ λόγω απουσίας εκχιονιστικού μηχανήματος παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες σας για δήθεν αναβάθμιση του»

Κύριε Υπουργέ,

Στις 19 Νοεμβρίου 2018 σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Κρατικό Αερολιμένα Καστοριάς ‘Αριστοτέλης’ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου σας ανακοίνωσε την απόφαση για ολική αναβάθμιση του αεροδρομίου και για παράλληλη λειτουργία του ως εμπορευματικό – cargo αεροδρόμιο.

Μεταξύ των εργασιών που προαναγγέλθηκαν συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή 2ου διαδρόμου στάθμευσης, η κατασκευή πύργου ελέγχου, η δημιουργία χώρων αποθήκευσης και ψύξης για την αποθήκευση προϊόντων και την εξυπηρέτηση των cargo πτήσεων αλλά και η συνολική αναβάθμιση όλων των χώρων του αεροδρομίου προκειμένου να καταστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό επιβατικό και εμπορευματικό  αεροδρόμιο.

Ωστόσο, σήμερα, λιγότερο από δύο μήνες μετά τις εξαγγελίες του Γενικού Γραμματέα, το μόνο που δε θυμίζει το αεροδρόμιο Καστοριάς είναι σύγχρονο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Από τις αρχές Ιανουαρίου έως και σήμερα ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης του αεροδρομίου είναι κλειστός και δεν πραγματοποιείται καμία πτήση λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών και της έλλειψης εκχιονιστικού μηχανήματος για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά το Υπουργείο σας.

Η συνήθης πρακτική που ίσχυε για περισσότερα από 10 χρόνια προέβλεπε την έγκαιρη προκήρυξη διαγωνισμού από το Υπουργείο σας προκειμένου να ανευρεθεί ανάδοχος για τον αποχιονισμό και καθαρισμό του διαδρόμου για το χρονικό διάστημα από Δεκέμβριο έως Μάρτιο.

Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προκύψει ανάδοχος τόσο εξαιτίας της καθυστερημένης προκήρυξης του διαγωνισμού από το Υπουργείο σας όσο και κυρίως λόγω της μείωσης του ποσού έναρξης του διαγωνισμού που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον από κανέναν ανάδοχο.

Επειδή η απουσία αναδόχου και η επακόλουθη απουσία εκχιονιστικού μηχανήματος έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση και στην αδυναμία πραγματοποίησης πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Καστοριάς.

Επειδή η μη δυνατότητα πραγματοποίησης πτήσεων σε συνδυασμό με τα προβλήματα του οδικού δικτύου λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή αλλά και στη χώρα δημιουργούν δυσεπίλυτα προβλήματα και ουσιαστικά αποκόπτουν τους πολίτες της Καστοριάς.

Επειδή από τη μια ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου σας, τάζει λαγούς με πετραχήλια και από την άλλη δεν μπορεί να βρει χρηματοδότηση ούτε για να καθαρίσει το διάδρομο του αεροδρομίου. 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να καθαριστεί ο διάδρομος και να πραγματοποιηθούν πτήσεις από και προς τον Κρατικό Αερολιμένα Καστοριάς Αριστοτέλης , ο οποίος παραμένει ‘κλειστός’; 
  1. Τι προτίθεστε να κάνετε ούτως ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα προβλήματα που εμφανίζονται τα δύο τελευταία χρόνια στο αεροδρόμιο Καστοριάς εξαιτίας δικής σας υπαιτιότητας με ανυπολόγιστο κόστος για την τουριστική οικονομία και την οικονομία της περιοχής; 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

   Μαρία Β. Αντωνίου

Leave a Reply

Your email address will not be published.