Εντατική επιτήρηση και επαγρύπνηση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με έγγραφο της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ. την 15η Ιουλίου 2019 καταγράφηκε εστία Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Α.Π.Χ.) σε οικόσιτους χοίρους στην περιοχή Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Έκτοτε, έχουν καταγραφεί επιπλέον 6 εστίες σε οικόσιτες εκτροφές (δύο  στις 15/7 στις περιοχές Vratsa και Pleven, μία στις 17/7 στην περιοχή Targovishte και τρεις  στις 16/7 στην περιοχή Ruse). Από 15/7 έως 18/7 καταγράφηκαν τέσσερεις εστίες σε αγριόχοιρους (την 17η Ιουλίου στις περιοχές Targovishte και Ruse  και την 15η Ιουλίου στην περιοχή Dobrich).

Επίσης, στις 19 Ιουλίου 2019, επιβεβαιώθηκε ακόμη μία εστία του νοσήματος σε χοίρους σε μεγάλη εμπορική εκμετάλλευση (η 16η για το έτος 2019) στο χωριό Nikolovo του Δήμου Ruse στην Περιφέρεια Ruse, στην οποία εκτρέφονταν 17.590 χοίροι, από τους οποίους 191 πέθαναν λόγω του νοσήματος, ενώ οι υπόλοιποι 17.399 θανατώθηκαν. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ΑΠΧ που πλήττει εμπορική εκτροφή στη Βουλγαρία.

Η είσοδος του ιού της ΑΠΧ δεν αποφεύχθηκε σε εμπορική χοιροτροφική μονάδα, παρότι όλα τα προηγούμενα κρούσματα αφορούσαν οικόσιτους χοίρους ή αγριόχοιρους.

Το νόσημα της Α.Π.Χ. είναι πολύ μεταδοτικό νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων, που οφείλεται σε ιό. Πρόκειται για νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού.

Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον.

Για την αποτροπή εισόδου και εξάπλωσης του ιού στο ελληνικό έδαφος, είναι κρίσιμο να τηρούνται αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας τόσο από κατόχους εκμεταλλεύσεων με λίγους χοίρους για ιδιωτική χρήση (backyard farms) και από κατόχους ημιεκτατικού τύπου εκμεταλλεύσεων (π.χ. εκτροφές μαύρων χοίρων) όσο και από κατόχους εντατικών εκτροφών (εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις). Σε κάθε περίπτωση, οι χοιροτρόφοι καθώς και οι πολίτες που κατέχουν οικόσιτους χοίρους για προσωπική χρήση, πρέπει να καλούν άμεσα την Υπηρεσία μας σε περίπτωση υποψίας αιμορραγικού νοσήματος ή αιφνίδιων θανάτων των εκτρεφόμενων ζώων. Ανάλογη υποχρέωση έχουν και οι ιδιώτες κτηνίατροι, σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης της νόσου (αυξημένος αριθμός αιφνιδίων θανάτων χοίρων). Οι θηροφύλακες και οι κυνηγοί να επαγρυπνούν για την εμφάνιση του νοσήματος σε πληθυσμούς αγριόχοιρων και να αναφέρουν την ύπαρξη νεκρών/ύποπτων ζώων στην Υπηρεσία μας, με την ευκαιρία της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου. Απαραίτητη εκ μέρους των κυνηγών είναι η τήρηση μέτρων βιοασφάλειας κατά τη διαχείριση του κρέατος θηραμάτων και των υποπροϊόντων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η άσκηση νομαδικής χοιροτροφίας σε δάση καστανιάς, δρυός και σε δασικές εκτάσεις αείφυλλων πλατύφυλλων και χορτολίβαδα από τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) αρ. πρωτ. 165390/590/22.03.2018 (ΦΕΚ 1128/ΤΒ΄/28.03.2018). Επομένως, εάν υπάρχουν χοίροι που περιφέρονται σε δασικές εκτάσεις πρέπει άμεσα να περιοριστούν σε σταυλικές περιφραγμένες εγκαταστάσεις.

Είναι απαραίτητη η απογραφή όλων των τύπων εκμεταλλεύσεων χοίρων (εντατικών, ημιεκτατικών εκτροφών μαύρων χοίρων, οικόσιτων χοίρων για ιδιωτική χρήση) και του πληθυσμού τους  [Απόφαση 260918/22.01.2009 (ΦΕΚ Β΄ 75)]. Οι κάτοχοι χοίρων πάχυνσης για ιδιωτική χρήση (οικόσιτοι χοίροι), πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το Τμήμα Κτηνιατρικής, για να δηλώσουν τον αριθμό των χοίρων που διατηρούν.

Επισυνάπτεται ενημερωτικό υλικό για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου που αφορά:

  • στην κλινική εικόνα και συμπτωματολογία της νόσου,
  • στα μέτρα βιοασφάλειας για εκτροφές (εντατικές και οικόσιτες),
  • στον χειρισμό των θηραμάτων από κυνηγούς,
  • στα μέτρα βιοασφάλειας από ταξιδιώτες.

Επιπλέον ενημερωτικό υλικό, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος  να βρει στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/pigs/1126-asthenxoiron

 

Για όποια διευκρίνιση, τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την υπηρεσία μας, καθώς και οι αρμόδιοι κτηνίατροι είναι:

  • Γκόγκης Χρήστος               τηλ. 2467021978
  • Δαμιανού Χρήστος             τηλ. 2467071123
  • Δημοπούλου Σμαράγδα       τηλ. 2467076023

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.