ΔΕΘ 2016: Όλα έτοιμα για εγκαίνια αλλά και πορείες

ΔΕΘ 2016: Όλα έτοιμα για εγκαίνια αλλά και πορείες

Όλα είναι έτοιμα στη Θεσσαλονίκη όπου σε λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπραςθα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ ενώ θα αρχίσουν και οι μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης.

Τα εργατικά σωματεία έχουν προγραμματίσει δράσεις και συλλαλητήρια με κύριο αίτημα να μπει ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας, να μην μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και να καταπολεμηθεί η ανεργία στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα η αστυνομία αναπτύσσει το δικό της επιχειρησιακό σχέδιο με 5.000 επί ποδός και το κέντρο της πόλης απροσπέλαστο προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

metra asfaleias

(Πηγή: EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Η στάθμευση σε πάρα πολλά σημεία του κέντρου έχει ήδη απαγορευθεί από χθες, ενώ από τις 2:00 μετά το μεσημέρι σήμερα αρκετοί δρόμοι θα κλείσουν. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί και θα βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία της πόλης, αλλά κατά κύριο λόγο κοντά στο Βελλίδειο, όπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, και τον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η αστυνομία αναμένεται να στήσει και μεταλλικά κιγκλιδώματα επιχειρώντας να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν στο Βελλίδειο.

Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου έφτασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη όπου θα εγκαινιάσει την 81η ΔΕΘ και στη συνέχεια θα μιλήσει σε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, στις 20:00, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Πρώτη στάση για τον Πρωθυπουργό, ο υπό κατασκευή σταθμός του μετρό στη Νέα Ελβετία Θεσσαλονίκης όπου ενημερώθηκε για την πορεία του έργου και με ειδικό βαγονάκι προχώρησε σε βάθος 650 μέτρων και συνάντησε τον μετροπόντικα.

«Το μετρό Θεσσαλονίκης ξαναμπήκε στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο σταθμό.

tsipras

(Πηγή: EUROKINISSI-ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ)

Ο κ. Τσίπρας, αφού παρομοίασε το έργο με σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το έργο αυτό, που αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη χώρα θα ολοκληρωθεί στα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί.

«Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα ένα έργο που έχει γίνει το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, αλλά για τη Θεσσαλονίκη. Εδώ και πέντε χρόνια σταματημένο, με μια πόλη να ταλαιπωρείται, χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική. Ένα έργο που ξεκίνησε το ’06 και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί εδώ και αρκετό καιρό. Κι όμως το έργο αυτό ξεκόλλησε, δεν χρειάστηκε να βάλουμε στα θεμέλια τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Χρειάστηκε όμως να κάνουμε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους, που ωφέλησαν το ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Βρέθηκε λύση για τα αρχαία της Εγνατίας, λύση που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο ίδιο έργο καθώς θα έχουμε έναν σταθμό που θα είναι ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος αλλά και ένας εξαιρετικά σύγχρονος σταθμός μετρό. Από τον Μάρτιο που μας πέρασε, 28 Μαρτίου που ξεκίνησαν τα έργα, έχουν φτιαχτεί περίπου 750 μέτρα. Απομένουν περίπου 1.100-1.200 μέτρα σήραγγας, που μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν διανοιχτεί.

tsipras 2

(Πηγή: EUROKINISSI-ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ)

«Το οποίο σημαίνει ότι ένα έργο πνοής για του πολίτες της Θεσσαλονίκης, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους έχει ξαναμπεί σε ράγες κι αυτό είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα, που το έχουμε πολύ ανάγκη μετά από πέντε χρόνια καταστροφικής κρίσης. θέλω να πω ότι μετά απ’ αυτή την επίσκεψη, που είχα την ευκαιρία να δω ιδίοις όμασι τις εργασίες και να αισθανθώ κι εγώ λίγο ως μηχανικός -που το είχα ξεχάσει- φεύγω εξαιρετικά αισιόδοξος», κατέληξε.

Χαιρετισμούς στον Τσίπρα έστειλε ο Πούτιν

Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, όπου τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ είναι η Ρωσία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημαντική εμπορική και επιχειρηματική παρουσία της Ρωσίας στη ΔΕΘ σηματοδοτεί το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας φάνηκε τόσο και από τις επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη όσο και του προέδρου της ΡωσίαςΒλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα.

Ελλάδα και Ρωσία έχουν κοινές παραδόσεις, συνεργάζονται με αλληλοκατανόηση και μπορούν να έχουν κι ένα σημαντικό μέλλον, είπε ο κ. Τσίπρας και ευχήθηκε να στεφθεί με επιτυχία η παρουσία της Ρωσίας στη διοργάνωση.

tsipras 5

(Πηγή: EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Από την πλευρά του ο Ντβορκόβιτς τόνισε ότι οι επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες και η συνάντηση του κ. Πούτιν με τον κ. Τσίπρα έδωσε ώθηση για ανάπτυξη της συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στη διάρκεια της παρουσίας της Ρωσίας στην 81η ΔΕΘ θα διεξαχθεί ελληνορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ, ενώ όπως είπε οι πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και χθες υπήρξε συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι συμφώνησαν για τη συνεργασία τον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Ντβορκόβιτς μετέφερε επίσης στον κ. Τσίπρα τους χαιρετισμούς του Ρώσου προέδρου,Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και είπε ότι εκτός από τον ίδιο στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετέχουν υπουργοί και υφυπουργοί.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.