Γ. Ζεμπελιάδου: Και γνωρίζατε και συναινούσατε στο ξεπούλημα της ΔΕΗ από τις 7/9 κ. Καρυπίδη;

Γ. Ζεμπελιάδου: Και γνωρίζατε και συναινούσατε στο ξεπούλημα της ΔΕΗ από τις 7/9 κ. Καρυπίδη;

 

Στοιχεία «φωτιά» στα οποία ο Περιφερειάρχης πρέπει να απαντήσει αμέσως.

Ανευθυνότητα, ασχετοσύνη, ή δεν μας νοιάζει ακόμα και αν ο τόπος καεί μπροστά στη γλύκα της εξουσίας και της εξυπηρέτησης των προσωπικών επιδιώξεων;

Τα ερωτήματα, δυστυχώς, αφορούν, για μια ακόμα φορά, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρο Καρυπίδη και σχετίζονται με το τόσο σημαντικό και καθοριστικό για την περιοχή μας θέμα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.

Τι συνέβη; Όπως έγινε γνωστό, υπάρχει Υπουργική Απόφαση από τις 7 Σεπτεμβρίου 2016, για συγκρότηση με εντολή του Υπουργού κ. Σκουρλέτη και με συμμετέχοντα τον Περιφερειάρχη, «Ομάδας εργασίας για τη σύνταξη εισήγησης για θέματα Ενέργειας Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας» η οποία μέχρι 30 Νοεμβρίου έχει αναλάβει να εισηγηθεί στον Υπουργό τις προτάσεις της.

Από τότε και μέχρι σήμερα ο κ. Καρυπίδης εμφανίστηκε με πολλά και διάφορα προσωπεία.

–          Καθησυχαστικός για το μέλλον της ΔΕΗ μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό, όπως μας πληροφόρησε το Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

–          Μαχητικός, ανένδοτος και έτοιμος (στα λόγια βεβαίως) να σώσει τη ΔΕΗ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

–          Συναινετικός και εκφωνώντας δεκάρικους υπέρ της συναντίληψης και της συναπόφασης στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου οργάνου της Περιφέρειας υπό τον τίτλο ¨Ομάδα Συντονισμού για θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και θεσμικής υποστήριξης¨, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Δηλαδή κύριε Καρυπίδη ενώ γνωρίζατε ότι το 34% της ΔΕΗ πηγαίνει στο υπερταμείο και ξεπουλιέται, ενώ γνωρίζατε ότι το 17% παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ και πάει επίσης προς πώληση, εσείς στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 δεχθήκατε να μπείτε σε… Ομάδα εργασίας;

Για να διαπραγματευτείτε τι; Αυτά που εδώ λέγατε ότι είναι……. «αδιαπραγμάτευτα»!

Αυτή ήταν η υπεύθυνη στάση που όφειλε να κρατήσει ο Περιφερειάρχης της Δυτικής Μακεδονίας απέναντι στο εφιαλτικό σενάριο για την περιοχή μας που ετοιμαζόταν να υλοποιήσει η Κυβέρνηση;

Καλά για τις δικές σας “δεσμεύσεις” και “προτάγματα” ούτε λόγος πια. Κατάντησαν ανέκδοτο.

Η άποψη όμως των πολιτών της περιοχής μας που αγωνιούν για το μέλλον τους δεν σας απασχόλησε; Ή νομίσατε πως με τους γνωστούς λεκτικούς λεονταρισμούς σας θα μας ρίχνατε στάχτη στα μάτια;

Φυσικά είναι κακό που αντί να τιμήσετε το θεσμικό σας ρόλο μετατραπήκατε σε άβουλο και πειθήνιο όργανο της Κυβέρνησης και αντί να ζητήσετε νομοθετικές διασφαλίσεις άμεσα, κυρίως για επενδύσεις νέων Μονάδων στο λεκανοπέδιο (Άγιος VI, Μελίτη ΙΙ), για παροχή Φυσικού Αερίου στην πρώτη τριάδα Περιφερειών, για τις θέσεις εργασίας και τις Μετεγκαταστάσεις και όλα αυτά πριν ψηφισθεί το νομοσχέδιο ή με προσθήκη άρθρου στο ίδιο Νομοσχέδιο, εσείς αρκεστήκατε σε κάτι που πιθανόν θα προέκυπτε μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου που ξεπουλάει τη ΔΕΗ.

Η γνωστή ρήση ότι …..μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται …δεν σας λέει τίποτε;;;

Το χειρότερο όμως είναι πως προσπαθήσατε να διευρύνετε την ευθύνη για το ξεπούλημα της ΔΕΗ με τη συμμετοχή σας σ΄ αυτή την ομάδα του κ. Σκουρλέτη, συγκροτώντας τη δική σας «Ομάδα Συντονισμού για θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και θεσμικής υποστήριξης»

Γιατί άραγε; Για να καταστήσετε συνενόχους σας και όλους εμάς, βάζοντας μας να συζητάμε εκ των υστέρων, μαζί μάλιστα με τους Κυβερνητικούς Βουλευτές που ψήφισαν το ξεπούλημα της ΔΕΗ, τι θα κάνουμε με το κουφάρι της Επιχείρησης;

Ενέργεια που εκτός από πολιτικά καταδικαστέα είναι και θεσμικά επικίνδυνη και απαράδεκτη, αφού σ΄ αυτή την Ομάδα εργασίας εκχωρήσατε και κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες που ανήκουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκχώρηση, λειτουργώντας και ως… Νομοθέτης.

κ. Καρυπίδη, ειλικρινά δε γνωρίζουμε αν υπάρχει πια δρόμος επιστροφής. Τα μέχρι τώρα δείγματα άσκησης της εξουσίας εκ μέρους σας αποδεικνύουν πως αδυνατείτε να υπηρετήσετε τον απαιτητικό και υπεύθυνο ρόλο του Περιφερειάρχη.

Έτσι εξηγείται το ότι περιορίζεστε στο ρόλο του συντονιστή ομάδων και του πολιτικού που αλλάζει τις θέσεις του σαν τα πουκάμισα.

Εδώ όμως δεν είναι τηλεοπτικό πάνελ. Ο τόπος μας που ζει εδώ και χρόνια τις τραγικές συνέπειες της κρίσης εκτός απ΄ το να μετράει χαμένες ευκαιρίες και πόρους, επί των ημερών σας, μπήκε σε μια νέα πολύ χειρότερη περιπέτεια και ευθύνη γι΄ αυτό έχετε και εσείς και ο τρόπος που «διαπραγματεύεστε» με την Κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα.

Αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον όλο και περισσότεροι, κάτι που δημιουργεί την ελπίδα πως εμείς που πιστεύουμε πρώτα στον τόπο και παλεύουμε για τους ανθρώπους του θα αντιδράσουμε και θα κλείσουμε το δρόμο στον Εφιάλτη.   

Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Leave a Reply

Your email address will not be published.