Αντισυλληπτικά: Ξεχάστε τα χάπια – Ήρθε το έμπλαστρο

Αντισυλληπτικά: Ξεχάστε τα χάπια – Ήρθε το έμπλαστρο

Τα τελευταία χρόνια έχει κυκλοφορήσει διεθνώς το αντισυλληπτικό έμπλαστρο (patch). Το patch έχει ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές με τα κλασικά αντισυλληπτικά χάπια, δηλαδή περιέχει τον ίδιο συνδυασμό χημικών ουσιών – οιστρογόνο και προγεσταγόνο – και εγγυάται την αντισύλληψη, εφόσον χρησιμοποιείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Η τοποθέτηση του patch γίνεται στο δέρμα. Το κάθε patch μένει στη θέση του για μία εβδομάδα. Έπειτα από τη χρήση τριών patches, μεσολαβεί μια εβδομάδα κατά την οποία δεν χρησιμοποιείται φάρμακο και η γυναίκα βλέπει συνήθως περίοδο.

Τα πλεονεκτήματα του αντισυλληπτικού patch είναι ότι το φάρμακο φτάνει στην κυκλοφορία χωρίς να περνά από το στομάχι και το συκώτι. Συνεπώς, προκαλεί πολύ πιο σπάνια προβλήματα, όπως ναυτία ή εμέτους. Επιπλέον, επηρεάζει πολύ λιγότερο παραμέτρους που σχετίζονται με τη λειτουργία του συκωτιού, όπως η πήξη του αίματος, το «ξέβγαλμα» φαρμάκων και η ροή της χολής.

Από την άλλη, η χρήση patch μπορεί να συνοδεύεται από πρακτικές δυσκολίες όπως όταν το patch ξεκολλάει πριν από την ώρα του. Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο σεξουαλικός σύντροφος θα προσέξει την παρουσία του patch, άρα και θα γνωρίζει ότι η γυναίκα χρησιμοποιεί αντισύλληψη.

Αν και το patch δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το αντισυλληπτικό χάπι, μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή για γυναίκες που εμφανίζουν παρενέργειες με το κλασικό χάπι ή έχουν συγκεκριμένα ιατρικά θέματα που δυσχεραίνουν τη χρήση χαπιού. Στην Ελλάδα, το αντισυλληπτικό patch είναι διαθέσιμο μόνο μέσω επιλεγμένων φαρμακείων που εισάγουν φάρμακα από την Ευρώπη.

Πηγή: zougla

Leave a Reply

Your email address will not be published.