Ανακατασκευή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού

Ανακατασκευή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού

Σε τούτον τον χώρο, μέσα από τη γη, θα “ξεφυτρώσει” ένα “κόσμημα-στολίδι”, το οποίο προορίζεται να διαπαιδαγωγήσει και να καθοδηγήσει τα παιδιά μας…
Αγαπητοί μαθητές μας, φίλοι γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας, ΝΑΙ… το ονειρευτήκαμε, το σχεδιάσαμε, το κυνηγήσαμε, το πετύχαμε!
ΚΑΙ συνεχίζουμε… όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας και οι συνθήκες, για ένα σχολείο σύγχρονο, ελκυστικό, δημιουργικό, επιθυμητό και αγαπητό για τα παιδιά μας.
Η Φωτορεαλιστική απεικόνιση  μας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε πλήρως την εικόνα του κτηρίου πριν την κατασκευή του
1ο βήμα: Εν αρχή ην ο Λόγος.

Όταν πριν μερικά χρόνια -έτος 2011- το σκεφτήκαμε, δεν ήταν όνειρο… ήταν κάτι που ακουγόταν σε πολλούς τρελό…
Μέσα από συζητήσεις και προβληματισμούς, έχοντας υπόψη ότι στα σχολειά μας απαιτούνται διαρκείς βελτιωτικές παρεμβάσεις όσον αφορά την κτηριακή υποδομή, σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχιτεκτονική των σχολικών χώρων, με τη δημιουργία κατάλληλων αιθουσών (Φυσικών επιστημών, πληροφορικής, μουσικοκινητικής αγωγής, θεατρικής αγωγής, εικαστικών, βιβλιοθηκών), ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας προκειμένου να πείσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς για την αναγκαιότητα του έργου.
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου,αγκάλιασε με θέρμη την ιδέα και άρχισε η γονιμοποίησή της…
Πείσαμε τον Δήμαρχο, πως οι εν λόγω αίθουσεςυπηρετούν τους υψηλούς παιδαγωγικούς και κοινωνικούς στόχους μας και άρχισε να διερευνά…
2ο βήμα: Ωρίμανση – Στήριξη
Ο τότε -έτος 2015- Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς συνάδελφος Γεώργιος Μασλάρης, εισηγείται γραπτώς την αναγκαιότητα του έργου και στη συνέχεια το ίδιο εισηγείται οΚωνσταντίνος  Κωνσταντόπουλος, περιφερειακός διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας εκείνης της περιόδου.
3ο βήμα: Ανάθεση μελέτης
Ο Δήμος Άργους Ορεστικού αναθέτει τη σύνταξη της μελέτης στον συντοπίτη μας, πολιτικό μηχανικό Χρήστο Αντωνίου, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα την παρέδωσε ολοκληρωμένη και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες παιδαγωγικές απαιτήσεις.
 4ο βήμα: Έγκριση κτηριολογικού προγράμματος
Ξεπερνώντας την τεράστια γραφειοκρατία και σε χρονικό διάστημα 6 μηνών, τον Αύγουστο του 2016, αποφασίσθηκε τελικά η έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων με την τελική υπογραφή του τότε υπουργού,Νικολάου Φίλη.
5ο βήμα: Χρηματοδοτικό εργαλείο
Τον Ιούνιο του 2018, το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 με απαιτούμενη πίστωση 1.718.500€.
6ο βήμα: Δημοπράτηση
Τον Γενάρη του 2019, διενεργήθηκε η δημοπρασία κατά την οποία μειοδότης αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Γ. και ΣΙΑ -ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ Ι. και ΣΙΑ με έδρα την Κοζάνη, προσφέροντας έκπτωση 57,52%.
7ο βήμα: Υπογραφή συμφωνητικού
Τον Απρίλιο του 2019 υπογράφεται συμφωνητικό μεταξύ του Δημάρχου και της αναδόχου κοινοπραξίας, σύμφωνα με το οποίο η εν λόγω κοινοπραξία αναλαμβάνει την εκτέλεση του έργου  με συμβατικό αντικείμενο 694.491,93€.

Από τη μία η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, από την άλλη η χαρά της έναρξης των εργασιών, έμεινα τελικά άυπνος αλλά ευδιάθετος!
Ανήμερα των 58ων γενεθλίων μου,  σήμερα 8 Ιουλίου, έφτασαν στο σχολείο μας τα χωματουργικά μηχανήματα πιάνοντας δουλειά, για την ανέγερση-κατασκευή των δύο αιθουσών:
  • πολλαπλών χρήσεων και
  • γυμναστικής.
κ. Δήμαρχε του Άργους Ορεστικού, μετά από οκτώ χρόνια επίπονων προσπαθειών επιμονής και υπομονής τα καταφέραμε. Στα εννιά χρόνια θητείας σας, κατά γενική ομολογία και παρά τη “μνημονιακή ασφυξία”, επιδεικνύετε συνέπεια λόγων και έργων προς όφελος των δημοτών.Εύχομαι να συνεχίσετε την προσπάθειά σας για ένα Δήμο παραγωγικό, ισχυρό, αξιοκρατικό. Ένα Δήμο με περισσότερο φως!
Για μία ακόμη φορά και δημόσια να εξυμνήσω την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας.
Ο προϊστάμενος Βασίλειος Δισλής πολιτικός μηχανικός, η Ζωή Κολυμπιώτη αρχιτέκτονας, οΝικόλαος Κοντόπουλος τοπογράφος και οΣταύρος Χαλκιάς ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, συνέβαλαν τα μέγιστα και υπερέβαλαν εαυτόν ο καθένας από το δικό του μετερίζι, για την επίτευξη του στόχου.
Επίσης, με τις θετικές εισηγήσεις τους, τόσο ο πρώην Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς Γεώργιος Μασλάρης όσο και ο πρώην περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, βοήθησαν την εν λόγω προσπάθειά μας.
Τέλος θα αποτελούσε αχαριστία μου, να μην ευχαριστήσω την βουλευτή Ολυμπία Τελιγιορίδου και τον απερχόμενο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, για τη θετική τους στάση στην υλοποίηση του έργου.
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθουσα γυμναστικής 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού
Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις του μελετητή και πολιτικού μηχανικού, Χρήστου Αντωνίου   
Η νότια πλευρά όπως φαίνεται από τον περιφερειακό
Η πίσω πλευρά των αιθουσών επί της οδού Ολυμπιάδος
Η κεντρική είσοδος-φουαγιέ των αιθουσών
Από νωρίς το πρωί ο αεικίνητος Παύλος Μιχαηλίδης, ένας εκ των δύο ιδρυτών της Κοζανίτικης εταιρείας επέβλεπε τις χωματουργικές εργασίες, δίνοντας λεπτομερείς οδηγίες στον συμπολίτη μας, Παναγιώτη (Γιώτη) Σιδέρη, ο οποίος θα αναλάβει τα μπετά του έργου.
Αγαπητέ, Παύλε, έχω ακούσει τα καλύτερα για την εταιρεία σας και τη συνέπεια που επιδεικνύετε στα χρονοδιαγράμματα της πορείας κατασκευής των έργων που αναλαμβάνετε. Αν και φαντάζει απίθανο, μου δώσατε μία ακόμη χαρά σήμερα, δηλώνοντας πως το έργο θα μας το παραδώσετε με την έναρξη του σχολικού έτους, τον Σεπτέμβριο του 2020! Υποσχεθήκατε και τα παιδιά μας αναμένουν…
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ο χώρος του εργοταξίου έχει απομονωθεί με κατάλληλη περίφραξη, όμως επειδή κατά τις βραδινές ώρες πολλά παιδιά και έφηβοι μαζεύονται στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, θα ήταν χρήσιμο για την ασφάλειά τους να μελετήσουν την πινακίδα και η αστυνομία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να ελέγχει τον χώρο γύρω από το σχολείο.

Εύχαρις
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος

Leave a Reply

Your email address will not be published.