Το 53,6% των Ελλήνων δεν κάνει διακοπές ούτε για μία εβδομάδα

Το 53,6% των Ελλήνων δεν κάνει διακοπές ούτε για μία εβδομάδα

Αυτό δείχνει σχετική έρευνα της Eurostat για τις οικονομικές δυνατότητες κατοίκων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πραγματοποιήσουν έστω και μία εβδομάδα διακοπές. Την τελευταία 5ετία το ποσοστό των κατοίκων που δεν είναι σε θέση να κάνουν διακοπές μειώθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη εκτός της Κύπρου, της Δανίας και της Ελλάδας. Με βάση την έρευνα το 53,6% των Ελλήνων το 2016 δεν άντεξε το οικονομικό βάρος των διακοπών έναντι 51,2% το 2011. Τα υψηλότερα ποσοστά οικονομικής αδυναμίας για ταξίδια συγκεντρώνονται στη Ρουμανία (66,6%), στην Κροατία (62,8%), στη Βουλγαρία (56,4%) και ακολούθως στην Ελλάδα. Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν η Δανία, η Φινλανδία και η Αυστρία. Ο μέσος όρος δείχνει ότι ένας στους τρεις κατοίκους στην Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας.

Στο μεταξύ, στο μηνιαίο δελτίο που δημοσιοποίησε, χθες, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων γίνεται αναφορά στον Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του ΟΟΣΑ, ο οποίος μετρά το επίπεδο εμπιστοσύνης των καταναλωτών κάθε χώρας. Δεδομένου ότι οι διακοπές είναι άμεσα συνυφασμένες με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο εν λόγω δείκτης αποτελεί μια πολύ καλή ένδειξη για την προβλεπόμενη ζήτηση από την κάθε αγορά. Οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Τουρκίας (98,4) και της Ελλάδας (96,7) για τον Ιούνιο είναι οι χαμηλότεροι μεταξύ των χωρών του δείγματος και οι μοναδικοί κάτω από το 100.

Εξάλλου, το Ινστιτούτο επικαλούμενο την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι οι επιπλέον προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό στα κυριότερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για το 3μηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου ξεπερνούν το μισό εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Για τον Αύγουστο οι επιπλέον θέσεις φθάνουν στις 201.363 και το 50% της αύξησης προέρχεται από τη Γερμανία και τη Βρετανία. Συνολικά για τον τρέχοντα μήνα οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις φθάνουν σε 3,2 εκατ. Για το σύνολο του έτους οι συνολικές θέσεις θα φθάσουν σε 15,5 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,5%.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.