Τελευταίες εξελίξεις για το φυσικό αέριο: Προτεραιότητα σε Καστοριά και Άργος

Τελευταίες εξελίξεις για το φυσικό αέριο: Προτεραιότητα σε Καστοριά και Άργος

Πραγματικότητα γίνεται πλέον το όνειρο της έλευσης φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, καθώς ο διακρατικός αγωγός ΤΑΠ θα κάνει δύο στάσεις σ’ αυτήν, μία στον Περδίκκα Κοζάνης και μία στην Ποριά Καστοριάς, κάτι που αρχικώς δεν είχε προβλεφθεί στη συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό επιβεβαίωσε στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.) Θεόδωρος Τερζόπουλος.

Όπως τόνισε αυτό επιτεύχθηκε μετά από τις επανειλημμένες πιέσεις του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη, ενώ πρόσθεσε ότι η παροχή αερίου από τον TAP, από το 2019 «θα βοηθήσει την περιοχή σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και θα ενεργοποιήσει τους επαγγελματίες της», προκειμένου να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Από την πλευρά του ο κ. Καρυπίδης αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη και τον της ΔΕΔΑ Α.Ε. Θεόδωρο Τερζόπουλο, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της συμφωνίας και στην ενεργοποίηση της ΔΕΔΑ, τόνισε ότι είναι διασφαλισμένοι οι πόροι για την κατασκευή των επιπρόσθετων αγωγών φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

 Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη οι πόροι είναι δεδομένοι, μετά και την  αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, ενώ ζήτησε απ’ όλους να «αναλάβουν τις ευθύνες τους και με αυστηρά χρονοδιαγράμματα» να κινηθούν προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της «ενεργειακής φτώχειας», με την έλευση του φυσικού αερίου.

Όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την κατασκευή των πρόσθετων αγωγών φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, με βάση και σχετική προκαταρτική μελέτη της ΑΝΚΟ Α.Ε., τέθηκαν επί τάπητος στη διευρυμένη σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν δήμαρχοι της περιοχής.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό εξετάζεται η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, προς τις πόλεις της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού, ενώ έπονται οι πόλεις των Γρεβενών, της Νεάπολης και της Σιάτιστας.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη παροχή στον Περδίκκα Κοζάνης, αυτή αναμένεται να είναι κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς οι πόλεις διαθέτουν ήδη Τηλεθέρμανση

Ως ένα «όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα», χαρακτήρισε την έλευση του φυσικού αερίου ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, ενώ τόσο ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης αναφέρθηκαν στην επιτυχή πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής ώστε να έρθει στη Δυτική Μακεδονία, το φυσικό αέριο.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.