Συναγερμός στη Νέα Υόρκη: Έκρηξη σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη: Έκρηξη σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων

Έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και μία σύλληψη. Η έκρηξη σημειώθηκε ξημερώματα Δευτέρας (τοπική ώρα) στον τερματικό σταθμό λεωφορείων Port Authority, κοντά στην Times Square.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η επίθεση σχετίζεται άμεσα με την τρομοκρατία. Και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, υιοθέτησε αυτόν τον ισχυρισμό. Στην έρευνα συμμετέχει και το FBI.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Τζέιμς Ο’Νιλ δήλωσε ότι την έκρηξη προκάλεσε ο 27χρονος Ακάγεντ Ούλαχ, ο οποίος έφερε πάνω στο σώμα του «υποτυπώδη εκρηκτικό μηχανισμό».

Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη, φέρει «σωματικά τραύματα και εγκαύματα», πρόσθεσε ο Ο’Νιλ.

«Αυτή είναι η Νέα Υόρκη. Στην πραγματικότητα αποτελούμε στόχο όσων τάσσονται κατά της Δημοκρατίας και της ελυθερίας. Το Άγαλμα της Ελευθρίας, που βρίσκεται στα εδάφη μας, μας κάνει διεθνή στόχο» δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

Πρώην μέλος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε, νωρίτερα, ότι σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη προκλήθηκε από άνδρα γύρω στα 20 έτη που φέρεται να συνδέεται με την ISIS. Όπως είπε, η καταγωγή του πιθανόν να είναι από το Μπαγκλαντές, ενώ εκτίμησε ότι ζούσε για επτά χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Πυροσβέστες της Νέας Υόρκης ανέφεραν πως οι τραυματίες από την έκρηξη είναι τέσσερις, η ζωή κανενός από τους οποίους δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως προχώρησε σε μια σύλληψη, αλλά δεν έχει ακόμη αναφέρει λεπτομέρειες για τον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε στην έκρηξη.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι ABC, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι είναι πιθανό να πυροδοτήθηκε βόμβα σε σωλήνα σε υπόγεια διάβαση στη Λιμενική Αρχή, ενώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το WPIX, άνδρας που έφερε «πιθανόν έναν δεύτερο μηχανισμό» συνελήφθη σε σήραγγα του μετρό.

Ο σταθμός λεωφορείων έκλεισε μετά το περιστατικό της έκρηξης.

«Υπήρχε συνωστισμός στις σκάλες για να βγούμε έξω», είπε ο Ντιέγκο Φερνάντεζ, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Λιμενική Αρχή. «Όλοι ήταν φοβισμένοι, έτρεχαν και φώναζαν.»

Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε λόγο για έναν τραυματία, ο οποίος- όπως είπε- «φέρεται να είναι ο συλληφθείς ύποπτος».

Σκηνές χάους επικράτησαν στο σημείο. Ερευνάται εάν ο δράστης ήταν ένας ή εάν είχε συνεργούς. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της αστυνομίας, η επίθεση φέρεται να ήταν στοχευμένη.

Όπως αποκαλύπτουν οι πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στον υπόγειο σιδηρόδρομο, που έχει εκκενωθεί, όπως και ολόκληρος ο τερματικός σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων.

Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού.

Επί τόπου έσπευσαν πυροτεχνουργοί και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που εκκένωσαν την ευρύτερη περιοχή.

Aσθενοφόρα βρέθηκαν, επίσης, στο σημείο.

Αρχικά το αμερικανικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο αυτοσχέδιος μηχανισμός πιθανόν να εξερράγη σε υπόγειο πέρασμα κάτω από τον σταθμό.

Οι αρχές δήλωσαν στο NBC ότι ύποπτος που κρατούσε συσκευή πέρασε στο Port Authority.

Για το χτύπημα έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο σταθμός λεωφορείων Port Authority είναι ο μεγαλύτερος στις ΗΠΑ καθώς εξυπηρετεί σε ετήσια βάση πάνω από 65 εκατομμύρια επιβάτες.

Η έκρηξη σημειώθηκε λιγότερο από έξι εβδομάδες μετά την επίθεση με αυτοκίνητο που προκάλεσε οκτώ θανάτους και 12 τραυματισμούς στο νότιο Μανχάταν, στην πιο φονική επίθεση στη Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

The NYPD is responding to reports of an explosion of unknown origin at 42nd Street and 8th Ave, . The A, C and E line are being evacuated at this time. Info is preliminary, more when available.

 

 

in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.