Συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για ΦΠΑ και εγγυήσεις δανείων

Συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για ΦΠΑ και εγγυήσεις δανείων

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών μπορεί να περιλαμβάνεται και υπό προϋποθέσεις κούρεμα του ΦΠΑ, έπειτα από συμφωνία του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι θεσμοί φέρονται να έχουν βρει συμβιβαστική λύση στα δύο «αγκάθια» που εμποδίζουν το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας για τις ταχείες ρυθμίσεις των υπερήμερων χρεών των επιχειρήσεων.

Έτσι, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη σύνταξή του προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή.

Σε σχέση με το «κούρεμα» του ΦΠΑ οι δύο πλευρές κατέληξαν ώστε να επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και εφόσον δεν υπάρχει δόλος για τη μη απόδοσή του από τις επιχειρήσεις προς το Δημόσιο.

Αναφορικά με την τύχη των εγγυήσεων των «κόκκινων» δανείων οι δύο πλευρές συμφώνησαν ώστε αν η πλειοψηφία (60%) των πιστωτών μιας επιχείρησης αποφασίζει διαγραφή, τότε αναλογικά να μειώνονται και οι εγγυήσεις. Αυτές όμως θα αφορούν μόνο στα δάνεια που ανήκουν σε όσους συναινούν στο «κούρεμα».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ζητά αντίστοιχη λύση να δίνεται και για τα φυσικά πρόσωπα – εγγυητές των ληξιπρόθεσμων δανείων που χορήγησε η μειοψηφία των πιστωτών. Δηλαδή για το 40% που δεν συναίνεσε στο σχέδιο της εξυγίανσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αναδιάρθρωσης οφειλών επιχειρήσεων προωθείται προκειμένου μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να προχωρούν σε ταχεία και δραστική ρύθμιση των χρεών τους. Σκοπός είναι εφόσον κρίνονται βιώσιμες και υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον του 60% των πιστωτών τους, να αποφασίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής ή και «κούρεμα» οφειλών, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται εκ νέου στην αγορά.

 

Πηγή: Έθνος 

Leave a Reply

Your email address will not be published.