Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη – Επεισόδια ανάμεσα σε ΜΑΤ και αντιεξουσιαστές

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη – Επεισόδια ανάμεσα σε ΜΑΤ και αντιεξουσιαστές

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στο υπό διαπραγμάτευση όνομα της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη. Πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένο μπροστά στον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νεα Παραλία,ενώ στο βήμα βρίσκεται ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος.

Με την φράση «διαδηλώστε αδέλφια μου», ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρότρυνε, νωρίτερα σήμερα τους πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου για να προσευχηθούν εναντίον της παρουσίας του όρου «Μακεδονία» και να συμμετάσχουν στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο.

Και δεν απευθύνθηκε μόνο στους συγκεντρωμένους στο ναό, όπου παραβρέθηκαν και άλλοι δέκα μητροπολίτες, άλλα και στους απανταχού Ελληνες Μακεδόνες καλώντας τους να διαδηλώσουν «σε γη και θάλασσα σε γνωστούς και αγνώστους, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ρώσους και Ασιάτες, στα ανοιχτά πελάγη και στα πλάτη του ουρανού την μεγάλη αλήθεια, την μαρτυρία της ιστορίας, το τραγούδι των φονευθέντων ηρώων μας, τους ψαλμούς των μοναστηριών, της ιστορίας του αληθέστατο μήνυμα, ότι, η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων, και όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία».

Ο ίδιος, μολονότι έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, στο κήρυγμά του, που ήταν μια υψηλών συναισθηματικών τόνων πολιτική ομιλία, δεν ξεκαθάρισε εάν τελικά θα μεταβεί στην συγκέντρωση, σε αντίθεση με κάποιους από τους υπόλοιπους μητροπολίτες που δήλωσαν ότι θα παραστούν, παρά την αντίθετη θέση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.

Στο συλλείτουργο του κ. Ανθιμου στον Άγιο Δημήτριο είχαν σπεύσει οι κ. Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Λεβέντης, ο περιφερειάρχης κ. Αποστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές της κ. Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας,κ.α

Επεισόδια ανάμεσα σε ΜΑΤ και αντιεξουσιαστές

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις τρείς το μεσημέρι στην Πλατεία Ναυαρίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα ατόμων που κρατούσε ελληνικές σημαίες και σημαίες της Μακεδονίας, προσπάθησε να προσεγγίσει τον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη η αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα.

Περίπου 50 κουκουλοφόροι προσπάθησαν να κινηθούν προς την Εγνατία, ωστόσο, η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να φτάσουν στην Καμάρα και τότε οι κουκουλοφόροι πέταξαν πυρσούς και πέτρες προς τα ΜΑΤ.

Η ένταση συνεχίστηκε και στον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη

Υπήρξε ρίψη αντικειμένων εκατέρωθεν, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να εκτονώσει την κατάσταση.

Διαδηλωτές από πολλές περιοχές της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν αρχίσει να συρρέουν διαδηλωτές, που καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία από τη Μακεδονία, τη Θράκη και άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας.

Πολλοί εξ’ αυτών κρατούν ελληνικές σημαίες και λάβαρα του Μακεδονικού Αγώνα ενώ έκαναν την εμφάνιση τους και άτομα με πανοπλίες αρχαίων Μακεδόνων και από τα μεγάφωνα ακούγονται εθνικά εμβατήρια.


Ζωντανά από το σημείο της συγκέντρωσης μπροστά από το ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για τη 1 το μεσημέρι είχε σημειωθεί αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών στην Κάμαρα με την αστυνομία να έχει λάβει αυστηρά μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι προγραμματισμένο να μιλήσουν είναι ο απόστρατος αρχηγός του ΓΕΣ Φραγκος Φραγκουλης, ο κ. Νικος Λυγερός, εμφανιζόμενος ως σύμβουλος στρατηγικής και ο ως άνθρωπος με τον υψηλότερο δείκτη ευφυίας στον πλανήτη, ένας ιερωμένος από την Κρήτη και δυο κατά δήλωσή τους δημοσιογράφοι, ένας από την Κομοτηνή και ο άλλος από την Θεσσαλονίκη.

 

kathimerini.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.