Σεισμός 6,4 ρίχτερ στα Δωδεκάνησα. Δύο νεκροί στην Κω

Σεισμός 6,4 ρίχτερ στα Δωδεκάνησα. Δύο νεκροί στην Κω

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1:31 τα ξημερώματα μεταξύ Κω και Ρόδου. Έκτοτε έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με πλέον δυνατούς έως αυτή την ώρα δυο μετασεισμούς της τάξης των 5,1 και 4,5 Ρίχτερ αντίστοιχα.
Από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση κατέρρευσε η οροφή και ένα τοίχος σε μπαράκι στην παλιά πόλη του νησιού, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι θαμώνες. Μέχρι στιγμής είναι το μόνο σημείο που έχει κληθεί και έχει επιχειρήσει απεγκλωβισμούς η Πυροσβεστική στο νησί, από το οποίο ανέσυρε δύο άντρες νεκρούς, έναν 37χρονο Τούρκο και έναν 22χρονο Σουηδό.
Στο Νοσοκομείο από την ίδια περιοχή των Εξαρχείων της Κω, μεταφέρθηκαν ακόμα 5 σοβαρά τραυματισμένοι, εκ των οποίων ο ένας έχει ακρωτηριαστεί. Οι 5 σοβαρά τραυματίες θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε Νοσοκομεία της Αθήνας για την αντιμετώπιση των βαρύτατων τραυματισμών τους και αυτοί είναι δύο Σουηδοί, εκ των οποίων ο ένας 21 ετών, μία 54χρονη Νορβηγίδα, ένας 56χρονος Έλληνας και μία Ελληνίδα.
Δεκάδες έχουν μεταβεί από μόνοι τους στο Νοσοκομείο της Κω για τις Πρώτες Βοήθειες και λόγω του ότι είναι ασφυκτικά γεμάτα τα εξωτερικά ιατρεία είναι αδύνατον μέχρι στιγμής να δώσουν στοιχεία στις Αρχές από το νοσοκομείο για απολογισμό ελαφρύτερων τραυματισμών, γιατί προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση των περιστατικών, ενώ και η ταυτοποίηση των θυμάτων έγινε με μεγάλη δυσκολία.
Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή και έχει μεταβεί στην Κω προς ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων ομάδα της 1 ΕΜΑΚ από την Αθήνα, αποτελούμενη από 15 άτομα μαζί με δύο σκύλους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να μεταβούν σε άλλο σημείο από το μπαράκι που υπήρξαν εγκλωβισμένοι.
Σε πλήρη επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις του νησιού και σε μερική επιφυλακή των υπόλοιπων νήσων του Ν. Αιγαίου, στην περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω ενισχύσεις.

Σοβαρές ζημιές στο λιμάνι

Από πλευράς ζημιών είναι πολλές σε σπίτια κυρίως εντός της παλιάς πόλης και στον μιναρέ, γιατί τα νέα κτίρια άντεξαν. Οι υποδομές του νησιού επίσης στην πλειονότητά τους άντεξαν με εξαίρεση το κεντρικό λιμάνι της Κω που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και έχει καταστεί αδύνατο να δέσει ακόμα και το πλοίο της γραμμής, όμως αυτή την στιγμή το επιθεωρούν δύτες και μηχανικοί και εκτιμούν ότι ένα μέρος του θα μπορέσει να αποκατασταθεί σύντομα για να μπορέσει να γίνει πάλι λειτουργικό. Βεβαίως, το νησί δεν έχει αποκοπεί αφού υπάρχουν και άλλα μικρότερα λιμάνια.

Το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί κανονικά, το οδικό δίκτυο δεν έχει σοβαρά προβλήματα ενώ ακόμα και το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης έχει ζημιές και ρωγμές, όμως είναι λειτουργικό, όπως και οι Φυλακές δεν έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Τα ξενοδοχεία επίσης δεν αντιμετώπισαν προβλήματα και έτσι η εικόνα που δίνουν οι Αρχές είναι πως το πρωί δείχνει να βρίσκει το νησί σε μία φυσιολογικότητα στο μέτρο του δυνατού.

Στο νησί έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Καπάκη και τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτικη και Υποδομών κ. Τόσκα και Σπίρτζη, καθώς επίσης κλιμάκιο με μηχανικούς για την αποτίμηση και την εκτίμηση των ζημιών.

Από την πρώτη στιγμή του σεισμού, πλήθος κόσμου βγήκε από τα σπίτια του και παραμένει και αυτό συνίσταται από τις Αρχές να συνεχιστεί μέχρι να ελεγχθούν από τα κλιμάκια των μηχανικών τα σπίτια τους, αφού οι μετασεισμοί είναι ισχυροί.

Δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία δεν προσέγγισαν το λιμάνι

Δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 2”, αφού το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές λόγω του ισχυρού σεισμού και προς το παρόν έχει τεθεί ανενεργό.

Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.

Επίσης, το blue star paros δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το blue star paros συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Χωρίς αναφορές για θύματα στην Τουρκία

Δεν υπάρχουν προς το παρόν θύματα ή μεγάλες υλικές ζημιές μετά τον ισχυρό σεισμό στο Αιγαίο, δηλώνουν παραλιακές πόλεις της Τουρκίας

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας και επίσης σημαντικά τουριστικά θέρετρα της περιοχής Μούγλας.

Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί.

Ο δήμαρχος της Μούγκλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Η τουρκική τηλεόραση NTV ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετοί αισθητοί μετασεισμοί, με έναν 4,6 βαθμών να σημειώνεται στις 1:52 π.μ.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σεισμών EMSC προειδοποίησε για μικρό τσουνάμι, ωστόσο τα τουρκικά μμε επικαλέστηκαν αξιωματούχους που είπαν ότι ήταν πιθανότερη η δημιουργία μεγάλων κυμάτων.

Το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε δηλώσει αρχικά ότι ο σεισμός ήταν 6,9 βαθμών, το οποίο διόρθωσε αργότερα σε 6,7 βαθμούς. Η υπηρεσία καταστροφών και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών της Τουρκίας, ωστόσο, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,3 βαθμών.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: AP/Sander van Deventer

πηγή άρθρου: news247

Leave a Reply

Your email address will not be published.