Πολιτικό άσυλο στην Ελβετία ζητούν Τούρκοι διπλωμάτες

Πολιτικό άσυλο στην Ελβετία ζητούν Τούρκοι διπλωμάτες

Πολιτικό άσυλο στην Ελβετία ζητούν τούρκοι υπήκοοι με διπλωματικά διαβατήρια, βάζοντας σε μεγάλη «δοκιμασία» την στάση ουδετερότητας που τηρεί η χώρα απέναντι στην Τουρκία.

Ο δεύτερος τη τάξει τούρκος διπλωμάτης στη Βέρνη και η οικογένειά του είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν άσυλο, σύμφωνα με την εφημερίδα Tages-Anzeiger.
Ο διπλωμάτης αφότου αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τη διαταγή να επιστρέψει στη χώρα του, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας κυβερνητικής εκκαθάρισης ατόμων που θεωρούνται ύποπτα απιστίας προς τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η είδηση μεταδόθηκε ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σκοπεύει να εκφωνήσει λόγο σε συμπατριώτες του στη Ζυρίχη το Σαββατοκύριακο, σε συγκέντρωση, με φόντο το αίτημα των αρχών της πόλης για την ματαίωσή της για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη Γερμανία νωρίτερα χθες για εχθρότητα απέναντι στη χώρα του και στο Ισλάμ, και το Βερολίνο κατέκρινε την αυξημένη τουρκική κατασκοπεία στο γερμανικό έδαφος, ενώ η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν έδειξε να μειώνεται.
Η Άγκυρα είναι οργισμένη με την ακύρωση αρκετών συγκεντρώσεων τούρκων υπουργών στη Γερμανία, ενώ το Βερολίνο απαιτεί την άμεση απελευθέρωση ενός γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής που κρατείται με κατηγορίες τρομοκρατίας.

Οι τούρκοι υπουργοί σκοπεύουν να συσπειρώσουν την μεγάλη μειονότητα Τούρκων στη Γερμανία για να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Ερντογάν να ενδυναμώσει τη θέση του σε ένα δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου.
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι μπορούν να το κάνουν υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους τοπικούς νόμους, έχει ωστόσο ακυρώσει αρκετές συγκεντρώσεις, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Πηγή: Cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.