Ο γυναικολόγος Θεόδωρος Κυριάζος απαντάει σε 10 ερωτήσεις

Ο γυναικολόγος Θεόδωρος Κυριάζος απαντάει σε 10 ερωτήσεις

Ο Θεόδωρος Κυριάζος, διακεκριμένος γυναικολόγος του νομού μας, μας απαντά σε 10 ερωτήσεις που θέλει κάθε γυναίκα να ρωτήσει το γυναικολόγο της.

1.Αν κάποια γυναίκα έχει άστατο κύκλο, πως μπορεί να τον ρυθμίσει;

Το πρώτο  που πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να βρούμε την αιτία του ασταθή κύκλου. Τα αίτια είναι ποικίλα και μπορεί να αφορούν:

Α] Ενδοκρινολογικά προβλημάτα -ορμονικές διαταραχές -δυσλειτουργεία του θυροειδούς αδένα

Β]Γυναικολογικά  Αίτια-Πολυκυστικές ωοθήκες-κύστες ωοθηκών -ενδομητρίωση.

Γ]Έντονες διαταραχές σωματικού βάρουςκαταστάσεις stress κλπ.

Ασφαλέστερος  τρόπος που μπορούμε να ρυθμίσουμε έναν κύκλο είναι τα αντισυλληπτικά χάπια μετά από ειδικές εξετάσεις που γίνονται για την χορήγηση τους. Υπάρχουν και φυτικά φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν, αλλά χωρίς να είμαστε απολύτως σίγουροι για το αποτέλεσμα.

2. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρεθούν τα ινομυώματα; Η λαπαροσκόπηση ή το ανοιχτό χειρουργείο;

Φυσικά η λαπαροσκόπηση. Η διάρκεια της νοσηλείας είναι ελάχιστη δεν είναι τόσο επώδυνη, η μετεγχειρητική πορεία είναι πολύ σύντομη και χωρίς δυσκολίες για την ασθενή. Βέβαια τα ινομυώματα που αφαιρούνται με λαπαροσκόπηση είναι αυτά μέχρι περίπου 10 εκατοστά. Για μεγαλύτερα ινομυώματα , γίνεται υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση με μια μικρή τομή, περίπου 4 εκατοστά.

3. Πόσες φορές μπορεί μια γυναίκα να πάρει το χάπι της επόμενης ημέρας;

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι ένας τρόπος επείγουσας αντισύλληψης σε μια γυναίκα που δε λαμβάνει μέτρα ή αν προκύψει κάποιο ατυχές περιστατικό για  αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.  Το χάπι της επόμενης ημέρας πρέπει να δίνεται μόνο σε έκτακτη ανάγκη και δεν είναι κατάλληλο για τακτική χρήση αν και μελέτες έχουν δείξει πώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία από την επανειλημμένη  χρήση.

4. Επιτρέπεται η γυμναστική στην εγκυμοσύνη;

Φυσικά και επιτρέπεται, με μεγάλη προσοχή στο πρώτο τρίμηνο. Η γυμναστική πρέπει να είναι ήπια στην αρχή, περίπου 15 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, κολύμπι, yoga και pilates,μεγαλώνοντας η εγκυμοσύνη ν αυξάνεται η διάρκεια της γυμναστικής βέβαια όχι σε παθολογικά περιστατικά και όχι σε γυναίκες με βεβαρυμένο μαιευτικό ιστορικό.

5. Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ολοκληρώσει μια γυναίκα την τεκνοποίηση;

Στη σημερινή εποχή πλέον ο μέσος όρος που τεκνοποιούν οι Ελληνίδες είναι πάνω από τα 30 χρόνια γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής [καριέρα,εργασία ,δεύτερους γάμους και εξωσωματικές γονιμοποιήσεις. Όσο βέβαια μεγαλύτερη είναι η γυναίκα οι κίνδυνοι για τυχόν επιπλοκές είναι μεγαλύτεροι από ότι μια πιο νέα γυναίκα. Μετά τα 35 πρέπει να γίνει ο χρωμοσωμιακός έλεγχος  για τυχόν παθήσεις του εμβρύου.

6. Η επισκληρίδιος είναι μια μέθοδος ιδιαίτερα διαδεδομένη. Ελλοχεύει κινδύνους για τη μετέπειτα ζωή της μητέρας;

Η επισκληρίδιος στην ιατρική ορολογία δεν αποκαλείται αναισθησία αλλά αναλγησία γιατί εξουδετερώνει τον πόνο αλλά όχι τις αισθήσεις. Η επίτοκος ή η γυναίκα που χειρουργείται έχει τις αισθήσεις  της παρακολουθώντας τι γίνεται στο περιβάλλον, απλά δεν πονά και δεν υπάρχει καμία παρενέργεια για το μέλλον της υγείας της γυναίκας.

7. Τι κίνδυνοι υπάρχουν στην αμνιοπαρακέντηση;

Ποιες γυναίκες επιβάλλεται να την κάνουν;Εδώ και 2 χρόνια περίπου γίνεται ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος  είναι η τελευταία εξέλιξη του τομέα της προγεννητικής διάγνωσης χρωμοσωμιακών ανωμαλιών. Παίρνοντας δείγμα αίματος από την εγκυμονούσα και όχι αμνιακό υγρό δρομολογούμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και μόνο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα  είναι παθολογικό, τότε μόνο προχωράμε σε αμνιοπαρακέντηση. Η αμνιοπαρακέντηση πρέπει να γίνεται σε ηλικίες  άνω των 35 ετών ή αν υπάρχει κάποιο ιστορικό κληρονομικότητας, αυξημένη αυχενική διαφάνεια, παθολογικό μαιευτικό ιστορικό, ιστορικό με σύνδρομο down στην οικογένεια ή κάποιες ανωμαλίες που φαίνονται στον υπέρηχο και χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αμνιοπαρακέντηση.Ο κίνδυνος αποβολής από την εξέταση είναι περίπου 3 στις 1000.

8. Εάν μια μητέρα παρουσιάσει διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , τι πιθανότητες υπάρχουν να γεννήσει ένα διαβητικό παιδί;

Εάν μια μητέρα είναι διαβητική ή παρουσιάσει διαβήτη στην κύηση, και ρυθμιστεί άμεσα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να παρουσιάσει διαβήτη το παιδί. Η ίδια η μητέρα πρέπει να προσέξει μετά τη διαπίστωση του αυξημένου σακχάρου με ειδική διατροφή η φαρμακευτική αγωγή για να μην αυξηθεί το πρόβλημα. Σε περίπτωση μόνο που η μητέρα δε ρυθμιστεί δημιουργούνται προβλήματα στο έμβρυο. Η τακτική παράκολούθηση από τον Γυναικολόγο της έχει οδηγήση στν αποφυγή τέτοιων καταστάσεων.

9. Τα ισχυρά χάπια ακμής, πόσο επηρεάζουν μια εγκυμοσύνη;

Απαγορεύονται ρητά τα χάπια ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ισοτρετινοίνη  είναι τερατογόνος ουσία και απαγορεύεται η λήψη της από τις εγκυμονούσες. Ακόμη και μια μικρή δόση μπορεί ναι προκαλέσει ανωμαλίες στο έμβρυο όπως διαταραχές ανάπτυξης ,καρδιάς, εγκεφάλου ακόμη και τερατογένεση. Ακόμη και κάποιες δυνατές αντιβιώσεις που περιέχουν τις ουσίες τετρακυκλίνη ή μινοκυκλίνη και τις συναφείς τους, μπορούν να προκαλέσουν τερατογένεση.  Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος, πρέπει να έχει διακόψει τη λήψη φαρμάκων για ακμή τουλάχιστον 2 μήνες.

 10. Μπορεί μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά ενώ έχει προηγηθεί καισαρική;

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει να γεννά μια γυναίκα φυσιολογικά ενώ έχει προηγηθεί καισαρική τομή. Μπορεί να συμβεί αλλά πάντα παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όπως το βάρος του μωρού, το μαιευτικό ιστορικό της εγκυμονούσας, να μην υπάρχουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας αλλά το βασικότερο είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε η πρώτη γέννα με καισαρική τομή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.