Ο αριθμός των Σύριων προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία

Ο αριθμός των Σύριων προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία

Σε 388 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Μακεδονία, εκ των οποίων 300 στα Γρεβενά και 88 στην Καστοριά.

Πρόκειται για οικογένειες Σύρων προσφύγων με παιδιά και ήρθαν με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία έχει υπογράψει συμβάσεις με ξενοδόχους της περιοχής. Η ροή θα συνεχιστεί και τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται άλλα 270-280 άτομα στα Γρεβενά. Τα 300 άτομα που έφτασαν μέχρι τώρα στα Γρεβενά, διαμένουν σε τρία ξενοδοχεία της ορεινής περιοχής, ειδικότερα  στο Πολυνέρι, στη Λάβδα και στο Πανόραμα. Οι πρόσφυγες έφτασαν στα Γρεβενά σταδιακά, με το πρώτο γκρουπ των 85 ατόμων την περασμένη Τρίτη, το δεύτερο των 105 ατόμων την Τετάρτη, άλλα 50 άτομα ήρθαν την Πέμπτη και οι τελευταίοι ήρθαν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Επίσης, άλλα τρία ξενοδοχεία της ορεινής περιοχής των Γρεβενών υπόγραψαν σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία. Η δυναμικότητα των συνολικά έξι ξενοδοχείων που ήδη υπόγραψαν σύμβαση ανέρχεται σε 600-650 κλίνες.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Ευάγγελο Σημανδράκο ο οποίος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, στις αμέσως προσεχείς ημέρες ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στο νομό Γρεβενών, πρόκειται να φτάσει στους 570-580 μέχρι την προσεχή Δευτέρα με Τρίτη. Δηλαδή θα έρθουν άλλα 270-280 άτομα εκ των οποίων τα 100 θα φτάσουν εντός του Σαββατοκύριακου.

Στην Καστοριά βρίσκονται 88 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Δέδης». Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αναμένονται άλλοι, τουλάχιστον για την ώρα. Προέρχονται από hot spot της Αλεξάνδρειας, της Βέροιας των Διαβατών, της Σόφτεξ (δήμου Δέλτα), του Χέρσου και της Νέας Καβάλας (δήμου Κιλκίς).

Όπως προαναφέρθηκε είναι όλοι τους Σύριοι πρόσφυγες, οικογένειες με παιδιά. Είναι «πρόσφυγες προς μετακίνηση», δηλαδή μόλις καταστεί δυνατή η μετάβασή τους σε άλλη χώρα που επιθυμούν, θα φύγουν από την Ελλάδα. Όλοι τους είναι εφοδιασμένοι με το Δελτίο Αιτούντος Ασύλου. Η σύμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με τους ξενοδόχους διαρκεί μέχρι τέλους του έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Μέχρι τώρα το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας «τρέχει» σε Γρεβενά, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Γιάννενα, ενώ βεβαίως, αναλόγως με τις ανάγκες που θα προκύπτουν και με τις συμβάσεις που θα υπογράφονται φε φορείς των ξενοδόχων θα επεκτείνεται. Εκτός σχεδιασμού είναι μόνο η Ροδόπη και τα νησιά.

Σύμφωνα με τη σύμβαση το τίμημα για τους ξενοδόχους είναι 23 ευρώ ανά φιλοξενούμενο άτομο και περιλαμβάνει: τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), βρεφικό γάλα, παιδικές τροφές, πάνες μωρών, πλύσιμο ρούχων, καθώς και τη μετακίνηση στα αστικά κέντρα.

Να σημειωθεί ότι οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Καστοριάς δεν εμπλέκονται στη φιλοξενία, καθώς οι συμβάσεις της Ύπατης Αρμοστείας έχουν συναφθεί με ιδιώτες. Ωστόσο, όπως δήλωσε στον «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Ευάγγελος Σημανδράκος, «εμείς ως Π.Ε. είμαστε ενήμεροι για τις αφίξεις των εκατοντάδων ανθρώπων και έχουμε επαφή και συνεργασία, τόσο με την Ύπατη Αρμοστεία όσο και με τους ξενοδόχους. Από τη στιγμή που φιλοξενούνται στην περιοχή μας τόσοι άνθρωποι μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα που χρήζουν φροντίδας, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Έχουμε συνεργασία με το νοσοκομείο για την περίθαλψη που θα χρειαστούν κάποιο άνθρωποι, αλλά και με τις υπηρεσίες Πρόνοιας, με τις τεχνικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για το οδικό δίκτυο, το ΕΚΑΒ και την αστυνομία».

 

e-ptolemeos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.