Ο Τραμπ υπογράφει μια νέα εκδοχή του διατάγματος για τη μετανάστευση

Ο Τραμπ υπογράφει μια νέα εκδοχή του διατάγματος για τη μετανάστευση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει μια νέα εκδοχή του μεταναστευτικού διατάγματος που ανέστειλε η δικαιοσύνη και είχε προκαλέσει κατακραυγή διεθνώς, ανακοίνωσε η σύμβουλός του Κελιάν Κόνγουεϊ.

“Ένα νέο διάταγμα σήμερα”, είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τη 16η Μαρτίου.
Η προηγούμενη εκδοχή του διατάγματος, που υπογράφτηκε στις 27 Ιανουαρίου, είχε στόχο να κλείσει τα σύνορα επί πολλούς μήνες στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών και σε όλους τους πρόσφυγες. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε την εφαρμογή του στις 3 Φεβρουαρίου.
Η βασική αλλαγή είναι πως το Ιράκ δεν θα αποτελεί πλέον μέρος των χωρών που πλήττονται από πλήρη απαγόρευση.
“Το Ιράκ δεν είναι πλέον στον κατάλογο, λόγω των ενισχυμένων διαδικασιών επαλήθευσης και των μέτρων που έλαβε για τη διαβίβαση πληροφοριών”, εξήγησε η Κόνγουεϊ.
Η σύμβουλος δεν επιβεβαίωσε αν οι άλλες έξι χώρες που περιλαμβάνονταν αρχικά σε αυτόν τον κατάλογο (Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Υεμένη) θα παραμείνουν σε αυτόν, ούτε αν στον νέο κατάλογο θα περιλαμβάνονται και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το νέο εκτελεστικό διάταγμα θα διατηρήσει την απαγόρευση για 90 ημέρες σε ταξίδια προς τις ΗΠΑ για τους πολίτες αυτών των έξι χωρών.
Όμως οι μόνιμοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών (οι κάτοχοι πράσινων καρτών), καθώς και οι κάτοχοι βίζας, θα προστατεύονται σαφώς στο νέο διάταγμα, είπε η Κόνγουεϊ.
Τέλος, η Κελιάν Κόνγουεϊ δήλωσε πως οι σύροι πρόσφυγες θα έχουν στο εξής την ίδια μεταχείριση όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες. Στο αρχικό διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να αναστείλει την υποδοχή προσφύγων για 120 ημέρες, αλλά επ’ αόριστον για τους Σύρους.
Δεν έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη ώρα από τον Λευκό Οίκο για την υπογραφή του διατάγματος από τον Τραμπ.

CNN Greece

Leave a Reply

Your email address will not be published.