Ο. Τελιγιορίδου για το Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ο. Τελιγιορίδου για το Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ο κ. Τσίπρας μέσα από την ομιλία του ξεδίπλωσε το όραμα του για τη δίκαιη ανάπτυξη, βασισμένη σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας.

Η παρουσία και η ομιλία του Πρωθυπουργού, σηματοδοτεί την έναρξη για τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που υπήρχε τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας να αλλάξει. Ξεκινάμε με ένα διαφορετικό υπόδειγμα δράσης από την Δυτική Μακεδονία και από τον νομό Καστοριάς. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού είναι αποτέλεσμα μιας σημαντικής δουλειάς που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα και ήδη έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικά έργα. Σημαντική είναι η δημιουργία ενός διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου στην Καστοριά που θα καταστήσει την περιοχή μας κόμβο εμπορικής σημασίας ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Με την αναβάθμιση του αεροδρομίου “Αριστοτέλης” που θα γίνει πλέον διεθνές αεροδρόμιο και με την έλευση του τρένου, δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε η Καστοριά να αποκτήσει έναν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των εμπορευμάτων. Μπορεί αυτή την στιγμή από πολλούς να μη γίνεται αντιληπτό ποια θα είναι η έκταση του, όμως δημιουργούνται άλλες προοπτικές για την παραγωγική και αναπτυξιακή δραστηριότητα της ιδιαίτερης πατρίδας μας που θα μετατραπεί σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο από την ανατολή προς την δύση, γεγονός που θα την αναπτύξει σημαντικά και θα μειώσει το πρόβλημα της ανεργίας.

Μια σειρά εξαγγελιών του Πρωθυπουργού που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Καστοριά αφορούν επίσης τον κλάδο της γουνοποιίας και τον αγροτικό τομέα. Ειδική αναφορά έκανε στο τοπικό brand name για τη γούνα και στην πιστοποίηση των τεχνιτών. Επίσης για τη στήριξη των νέων αγροτών, επισημάνθηκε πως και οι 359 επιλαχόντες του προγράμματος νέων αγροτών που κρίθηκαν υπεράριθμοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα χρηματοδοτηθούν κανονικά.

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου. Η αρχική διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον αγωγό TAP δεν προέβλεπε αρχικά για την περιοχή μας παροχή φυσικού αερίου. Η επαναδιαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με το Αζερμπαϊτζάν, με τη στήριξη και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τελικά κατέληξε στην απόφαση για παροχή φυσικού αερίου σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Μανιάκοι.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη μείωση της τιμής του ρεύματος μέσω του ειδικού τιμολογίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκαν και πολλοί Υπουργοί της Κυβέρνησης που εξειδίκευσαν τους τομείς της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στα Υπουργεία τους και συζήτησαν διεξοδικά με τους φορείς της περιοχής μας για τη συνδιαμόρφωση ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς με τη στήριξη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ο νομός Καστοριάς μπορεί να εισέλθει σε μια νέα εποχή δημιουργίας και ανάπτυξης.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.