Ο Πούτιν άνοιξε την… αγκαλιά του στον Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Τουρκία σε οικονομικό επίπεδο και σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Ο Πούτιν άνοιξε την… αγκαλιά του στον Ερντογάν

Μέχρι πρότινος δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσαν να συναντηθούν και να ανοίξουν ο ένας την… αγκαλιά του στον άλλο.

Και όμως, παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικράτησε ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16, οι δύο ηγέτες μοιάζουν να επιθυμούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

Έπειτα από τη «συγγνώμη» του Τούρκου προέδρου στη Ρωσία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, έφτασε η στιγμή της συνάντησής του με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσει την επιθυμία του να αρχίσουν από «μηδενική βάση» οι επαφές με τη χώρα.

Στην ιστορική συνάντησή τους, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών, την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

«Θέλουμε την αποκατάσταση των σχέσεων. Των οικονομικών δεσμών, και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη δυνατότητα», είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, καταδικάζοντας τις «αντισυνταγματικές ενέργειες» στην Τουρκία, αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Καταδικάζουμε τις αντισυνταγματικές ενέργειες στην Τουρκία. Ελπίζω ο τουρκικός λαός να μπορεί να επιλύσει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά το Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ομόλογός του δήλωσε: «Έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Η περιοχή έχει πολιτικές προσδοκίες από την Τουρκία και τη Ρωσία. Μπορούμε να λύσουμε προβλήματα μαζί».

Όσο για την απόπειρα ανατροπής του, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το τηλεφώνημα που έλαβε από τον Πούτιν.

«Η κλήση σας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος με έκανε πολύ χαρούμενο», είπε ο Ερντογάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.