Ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Στις 21:30 της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup, ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρισκόταν η εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία αναμένεται να κυμανθεί στα 8,5 δισ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά, ωστόσο, να πιέζει για περισσότερα.

Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup

«Πρέπει να δούμε τι ξέρουμε έως τώρα και να συμφωνήσουμε επί της διαδικασίας» σημείωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν θα μιλήσουμε για συγκεκριμένους αριθμούς για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σήμερα . Ελπίζω ότι θα έχουμε θετικά βήματα σήμερα. Είμαστε στο τελευταίο έτος του προγράμματος. Προετοιμάζουμε την Ελλάδα για την επόμενη φάση…»

Αισιόδοξοι Τσακαλώτος-Ντάισελμπλουμ για τη δόση

Την εκτίμηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πιθανότατα στο πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς οικονομική συμβολή μέχρι τον Αύγουστο 2018, δήλωσε. Η λύση για την Ελλάδα θα βασίζεται στην συμφωνία του 2016, πρόσθεσε.

«Είχαμε βρει λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους», δήλωσε επίσης ο κ. Σόιμπλε, «καρφώνοντας» με τον τρόπο αυτό τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Την ελπίδα ότι μια «καλή λύση» θα βρεθεί μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup. Όπως είπε, όλες οι πλευρές εργάστηκαν «σκληρά» τον τελευταίο καιρό και το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι όσο πιο «εποικοδομητικό» γίνεται, σεβόμενο παράλληλα τις «αρχές» του.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε μια καλή λύση μέχρι το τέλος της συνεδρίασης», υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ και δήλωσε «πάντα αισιόδοξη», απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος επιθυμεί η Γαλλία σύμφωνα με τις δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. «Η γαλλική πρόταση που συνδέει το ΑΕΠ με το χρέος παραμένει στο τραπέζι. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία» συμπλήρωσε.

«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσης να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε. O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα» σήμερα. «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Το σημερινό Eurogroup πρέπει να είναι επιτυχημένο και θα είναι επιτυχημένο, χρειάζεται να είναι επιτυχημένο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το μήνυμα σήμερα πρέπει να είναι ναι, η δουλειά έχει γίνει, ναι, έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση και κινούμαστε προς την εκταμίευση, αναζητούμε λύση για το χρέος και όλοι μαζί επιδιώκουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, είπε.

Είμαι ευλόγως αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση θα αφορά την εκταμίευση, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γιόχαν Γεργκ Σέλινγκ, υπουργός Οικονομικών Αυστρίας. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: «Νομίζω ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει μια απόφαση, εντός ή εκτός (του προγράμματος)».

EWG: Συμφωνία για δόση, σαφήνεια για χρέος, αλλά όχι αριθμοί

Συμφωνία έβγαλε, κατά πληροφορίες, η συνεδρίαση του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι και αποτελεί τον προάγγελο των απογευματινών εξελίξεων στο Εurogroup. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους.

Με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές προσέρχονται σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup – Ποια τα ανοιχτά θέματα

Sτο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Eurogroup, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», τα περισσότερα σημεία έχουν συμφωνηθεί.

Αυτή τη στιγμή, ακόμα συζητείται ο τρόπος γραφής των συμπερασμάτων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμα συζητείται πώς θα περιλαμβάνει η δήλωση την επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για 15 χρόνια (αν θα έχει αναφορά «μεταξύ 0-15 χρόνια» ή «μέχρι 15 χρόνια») και, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, συζητείται κατά πόσο θα αναφέρεται «τουλάχιστον 2%» ή «μέσος όρος 2%» για μετά το 2022 καθώς μέχρι τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει στο 3,5%.


«Αυξημένη δόση» η πρόταση του ESM στο Eurogroup

O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης θα κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9,5 δις. Η εκταμίευση αυτή καθεαυτή αναμένεται να γίνει εγκαίρως για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η ετήσια σύνοδος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης -και μέλη του Συμβουλίου- την ετήσια έκθεση του ESM για τις χώρες της ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα. Στις 3.30 ώρα Ελλάδας θα γίνει η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχει εκτός από τον Κ. Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Γερτρούδη Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά περί τις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παρ’ όλο που μια συμφωνία δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, αυτή είναι εφικτή, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Βάση της ενδεχόμενης συμφωνίας, εκτιμούν πηγές της ευρωζώνης, πως μπορεί να είναι η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων, καθώς τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλά.

 

tovima.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.