Ολάντ: Η Ρωσία δεν είναι αντίπαλος, ούτε απειλή

Τις ενστάσεις του για την τακτική που ακολουθεί το ΝΑΤΟ εντός ευρωπαϊκού εδάφους και ειδικότερα για τις σχέσεις και την ένταση με τη Ρωσία, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο της Συμμαχίας στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επηρεάζει τις σχέσεις που η Ευρώπη πρέπει να έχει με τη Ρωσία: και για τη Γαλλία, η Ρωσία δεν είναι ένας αντίπαλος, δεν συνιστά μια απειλή» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ενώπιον των δημοσιογράφων.

Πολλές χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ιδιαίτερα εκείνες της ανατολικής Ευρώπης, εκτιμούν ότι η Ρωσία, στην οποία προσαρτήθηκε η Κριμαία και η οποία κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, συνιστά άμεση απειλή για την ασφάλειά τους.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στους Financial Times, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε επίσης στην «απειλή» που οι «εχθρικές ενέργειες» της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύουν για «το όραμά μας για μια ειρηνική Ευρώπη».

«Η Ρωσία είναι ένας εταίρος, που—είναι αλήθεια—μπορεί μερικές φορές, όπως το είδαμε στην Ουκρανία να κάνει χρήση βίας. Εμείς το καταδικάσαμε αυτό όταν συνέβη στην περίπτωση της Κριμαίας και αναζητούμε τρόπους (…) ώστε να βρεθεί μια λύση για την κρίση στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε στην ανάγκη και άλλες χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Η Γαλλία θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει, όχι όμως περισσότερα. Εναπόκειται στους υπόλοιπους να εγγυηθούν αυτήν την ασφάλεια» επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ το Παρίσι έχει αναπτύξει 3.500 στρατιώτες στο Σάχελ και σχεδόν ισάριθμα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.