Οι καθηγητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού έκοψαν και φέτος τη βασιλόπιτα

Οι καθηγητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού έκοψαν και φέτος τη βασιλόπιτα

Εδώ, πάντα, Άργος Ορεστικόν: Τηρώντας το έθιμο, “κόψαμε” και φέτος τη βασιλόπιτα
Έκλεισαν τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου εν ώρα υπηρεσίας για να “κόψουν” τη Βασιλόπιτα και να ψήσουν!

 

κ. Διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καστοριάς, για του χρόνου αιτούμεθα άδεια, η κοπή Βασιλόπιτας του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου μας, να πραγματοποιηθεί στο διδακτήριό μας, με παράλληλες γαστρονομικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, στο δρόμο που χάραξαν οι εργαζόμενοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου!
Η Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καστοριάς “έκλεισε” τραπέζι σε ταβέρνα (εκτός ωραρίου), προκειμένου οι υπάλληλοί της να “κόψουν” τη Βασιλόπιτά τους
Το Σαββατόβραδο 28 του Γενάρη, ο σύλλογος διδασκόντων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού, για το “καλό του καινούργιου χρόνου”, έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα.
Υπό τα βλέμματα της γυμνάστριας Χρύσας και του συναδέλφου Ιωάννη, σταυρώθηκε η Βασιλόπιτα τρεις φορές
Η κοπή Βασιλόπιτας αποτελεί για όλους μας μία όμορφη διαδικασία, αφού μεταξύ των άλλων, μας δίνεται η ευκαιρία εκτός σχολείου και μεταξύ τυρού και αχλαδιού, να ανταλλάξουμε θέσεις και απόψεις, σχολιάζοντας την επικαιρότητα και όχι μόνο…
 
Περιστοιχισμένος ο Στέργιος από όμορφες δασκάλες
Εμείς συνεχίζουμε να τηρούμε το πανάρχαιο έθιμο, “κόβοντας” τη Βασιλόπιτα εκτός ωραρίου και πάντα Σαββατόβραδο, ώστε τη Δευτέρα να επιστρέφουμε νηφάλιοι στα υψηλά καθήκοντά μας.Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος και παρά τις νέες μειώσεις στους μισθούς μας, “κλείσαμε” τραπέζι σε γνωστή ταβέρνα της κωμοπόλεώς μας.
Έκοψε 16 κομμάτια με εξαιρετική ακρίβεια και δικαιοσύνη

Τα κομμάτια επιμελήθηκε και έκοψε η συνάδελφος του τμήματος ένταξης Δέσποινα,η οποία τηρώντας το έθιμο και όρθια μπροστά στο τραπέζι, ονομάτιζε κάθε κομμάτι ξεχωριστά με βάση την “αρχαιότητα”, έτσι για την τάξη και την πειθαρχία.

Η τυχερή της βραδιάς ήταν η συνάδελφος Μάγδα, εκ Φλώρινας ορμώμενη, αλλά εδώ και τριάντα χρόνια είναι μόνιμη κάτοικος Άργους Ορεστικού, αφού εδώ έχτισε την “ερωτική της φωλιά”.

Να είσαι πάντα υγιής και να χαίρεσαι τη οικογένειά σου
Πάντα νιώθουμε έναν ενθουσιασμό όταν “κερδίζουμε” το φλουρί της Βασιλόπιτας. Το πρωτοχρονιάτικο αυτό έθιμο και η όλη διαδικασία της “κοπής”, δημιουργεί ευχάριστους συνειρμούς αλλά και αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Τότε, που το φλουρί ήταν “στημένο” από τη μαμά ή τη γιαγιά και περιμέναμε το δωράκι μας, κάτι που συμβαίνει και σήμερα.
Το δώρο, λοιπόν, που αντιστοιχεί στο φλουρί είναι άδεια μίας ημέρας, με την υποχρέωση του Διευθυντή να αναπληρώσει τη συνάδελφο.
Η δική σου υποχρέωση, κ. Μάγδα, είναι να φτιάξεις τη Βασιλόπιτα της επόμενης χρονιάς!
Ελληνικό Έθιμο, η Βασιλόπιτα
Η Βασιλόπιτα είναι ένα πρωτοχρονιάτικο έθιμο, που τηρείται σε όλα τα ορθόδοξα χριστιανικά σπίτια και κυρίως στα ελληνικά. Οι νεοέλληνες το τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια, όπου κι αν βρίσκονται, εντός και εκτός Ελλάδας. Κανένα από τα ετήσια έθιμα δεν έχει τόσο βαθιές ρίζες στο χρόνο, όσο η βασιλόπιτα της πρωτοχρονιάς.
Πού όμως πρέπει να αναζητήσουμε τη ρίζα του ωραίου εθίμου της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας; Ο ελληνικός λαός είναι φορέας και δημιουργός ενός θαυμαστού πολιτισμού, ο οποίος έχει τις ρίζες του στο αρχαίο ελληνικό παρελθόν, αλλά και στο χριστιανικό Βυζάντιο. Γι’ αυτό και όλα τα έθιμά μας έχουν την αρχαιοελληνική, αλλά και τη χριστιανική ερμηνεία τους.
Ο Νεοέλληνας ως μέλος μιας οικογένειας, ενός Συλλόγου ή μιας κοινωνίας οργανωμένων ατόμων, δεν εννοεί αλλαγή του χρόνου, χωρίς την κοπή της βασιλόπιτας. Σχολεία, Υπουργεία, γραφεία, σύλλογοι, κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και το Φεβρουάριο, οργανώνοντας χοροεσπερίδες και τσιμπούσια σε ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης.
Ο φωτογραφικός φακός περιστρέφονταν γύρω από τους συνδαιτημόνες με διακριτικότητα, απαθανατίζοντάς τους και εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το προσωπικό μου αρχείο με νέο υλικό.
Νίκη και Στέργιος, πάντα φιλικοί με το φακό
Ο συνάδελφος Δημήτρης, σύζυγος της Νίκης, εκπροσώπησε το Δημοτικό Σχολείο Τοιχιού
Η Μαρία των Αγγλικών, σταθερή αξία
Δίπλα στη Μάγδα, η Μαριάνα της πληροφορικής μετά του συζύγου της, Δημητρίου. Η Μαριάνα, εκπροσώπησε τους συναδέλφους ειδικοτήτων. Ο Μουσικός και η εικαστικός δεν προσήλθαν, αφού διαμένουν σε γειτονικούς νομούς
Με το βλέμμα στραμμένο απέναντι… στο σύζυγό της
Ευχάριστες παρουσίες δίπλα μας!
Σε διπλανό τραπέζι συνέτρωγαν με πολλά χωρατά και γέλια οι εργαζόμενοι σε γνωστή αλυσίδα Super Market της περιοχής μας.
Με πολλή χαρά δέχθηκαν να φωτογραφηθούν, τιμώντας το ιστολόγιό μου με τη φωτογραφική τους παρουσία.
Μου δίνετε η ευκαιρία δημόσια μέσω του ιστολογίου μου, να εκφράσω σε όλους τις ευχαριστίες μου, που πάντα ευπροσήγοροι και χαμογελαστοί μας υποδέχονται και μας εξυπηρετούν στο χώρο εργασίας τους.
 
Δεν νοείται κοπή Βασιλόπιτας χωρίς καλό φαγητό και ποτό
Ο αγαπητός και συμπαθέστατος Στάθης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας, μας περιποιήθηκε με τα ποικίλα μεζεδάκια και τις νόστιμες λιχουδιές της μητέρας του και συμμαθήτριάς μου Λαμπρινής
Και του χρόνου με ΥΓΕΙΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ…
Αντί να με βάλουν ανάμεσα στις γυναίκες τους, ήρθαν και κάθισαν αυτοί δίπλα μου!
Ο Ιωάννης εκπροσώπησε το Δημοτικό Σχολείο Δισπηλιού και ο Δημήτριος (Τζίμης) την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

Διαβάστε περισσότερα: Εδώ, πάντα, Άργος Ορεστικόν: Τηρώντας το έθιμο, “κόψαμε” και φέτος τη βασιλόπιτα – iPaideia.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.