Οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Οι γυναίκες με διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνία, άπνοια ύπνου ή ναρκοληψία, κατά τη διάρκεια της κύησης, διαττρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε σχέση με τις γυναίκες που κοιμούνται κανονικά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics & Gynecology.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την Τζένιφερ Φέλντερ του Τμήματος Ψυχιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία για 2.265 γυναίκες με διαταραχές ύπνου, καθώς και για μια άλλη ομάδα γυναικών χωρίς ανάλογα προβλήματα.

Πρόωρα γέννησε το 14,6% των εγκύων με διαταραχή ύπνου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10,9% μεταξύ των εγκύων χωρίς προβλήματα ύπνου. Οι γυναίκες με αϋπνία είχαν κατά μέσο όρο 30% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και αυτές με υπνική άπνοια 40%.

Πρόωρος θεωρείται ο τοκετός, όταν γίνεται πριν την 37η εβδομάδα της κύησης.

Η πιθανότητα πολύ πρόωρου τοκετού πριν την 34η εβδομάδα της κύησης ήταν υπερδιπλάσια για τις εγκύους με άπνοια ύπνου και σχεδόν διπλάσια για τις γυναίκες με αϋπνία.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης των διαταραχών ύπνου κατά την εγκυμοσύνη, με δεδομένους τους αυξημένους κινδύνους του πρόωρου τοκετού για το νεογνό και την μετέπειτα ζωή του.

«Επειδή οι έγκυες αποφεύγουν να πάρουν φάρμακα, θα μπορούσαν να καταφύγουν σε κάποια σχετικά γρήγορη θεραπεία, όπως η γνωστική-συμπεριφορική», προτείνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάθε χρόνο, παγκοσμίως, περίπου 15 εκατομμύρια νεογνά γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή τρεις εβδομάδες νωρίτερα από την πλήρη κύηση των 40 εβδομάδων. Τα παιδιά αυτά επειδή έχουν λιγότερο χρόνο για να αναπτυχθούν μέσα στη μήτρα είναι πιο ευάλωτα απο άποψη σωματικής και ψυχικής υγείας.

 

Πηγή: tanea.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.