«Ξυστά» από τη Γη θα περάσει αστεροειδής

«Ξυστά» από τη Γη θα περάσει αστεροειδής

Έχει διάμετρο ενός χιλιομέτρου και θα περάσει πολύ κοντά μας, τόσο κοντά όσα κανένας άλλος κομήτης εδώ και 400 χρόνια.  Ο “κύριος” “2014JO25” κάνει κοντινή επαφή.

Προς αποφυγή πανικού και ανησυχίας σας λέμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση πρόσκρουσης, εκτός εάν αποφασίσει ξαφνικά να κάνει αλλαγή πορείας και μάλιστα κάτι εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Πάντως η προσέγγιση του «2014 JO25» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους αστρονόμους οι οποίοι ήδη έχουν στήσει τα τηλεσκόπιά τους.

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν είχε πλησιάσει ποτέ τόσο τον πλανήτη μας και δεν αναμένεται να τον ξαναπλησιάσει για τα επόμενα 500 χρόνια.

Ο “2014JO25” ανακαλύφθηκε πριν τρία χρόνια από Αμερικανούς αστρονόμους στις ΗΠΑ, θα περάσει σε απόσταση 1,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (περίπου 4,6 φορές η απόσταση Γης-Σελήνης). Θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας από την κατεύθυνση του Ήλιου και προβλέπεται να είναι ορατός ακόμη και με μικρά τηλεσκόπια για μία-δύο νύχτες.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η επόμενη φορά που ένας αστεροειδής ανάλογου μεγέθους θα πλησιάσει τόσο τον πλανήτη μας, θα είναι σε περίπου 10 χρόνια, το 2027, όταν ο -διαμέτρου 800 μέτρων- αστεροειδής «1999 ΑΝ10» θα περάσει σε απόσταση μόλις 380.000 χιλιομέτρων, δηλαδή όσο απέχει η Σελήνη από τη Γη.

Πηγή: thetoc.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.