Νευρική ανορεξία: «χτυπά» όλο και πιο μικρές ηλικίες – ποια είναι τα σημάδια

Νευρική ανορεξία: «χτυπά» όλο και πιο μικρές ηλικίες – ποια είναι τα σημάδια

«Κόψε το φαγητό σου μικρά κομματάκια». «Θέλουν να σε κάνουν χοντρή». «Τρως πάρα πολύ».

Η φωνή της Νευρικής Ανορεξίας μιλά ασταμάτητα, κατακλύζει κάθε τους σκέψη. 24 ώρες το 24ωρο οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από τη νόσο ακούν ένα «βουητό» στο κεφάλι τους.Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη άγνοια γύρω από τις διατροφικές διαταραχές όπως υπάρχουν και αρκετοί μύθοι.

Για παράδειγμα πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι πάσχει μόνο όποιος έχει μεγάλη απώλεια βάρους και ειδικά όταν πρόκειται για κορίτσι όταν σταματά να έχει κανονικό κύκλο εμμήνου ρύσεως.Δεν είναι όμως έτσι.Όταν οι γονείς συνειδητοποιούν ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα, συνήθως έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την εκδήλωση της νόσου και αυτό διότι οι ασθενείς καταφέρνουν να κρύβονται με επιτυχία.

«Σε κανένα γονιό δεν πάει το μυαλό του όταν το παιδί του μετά το φαγητό σηκώνεται και πάει στην τουαλέτα, δεν το συνδέει ή όταν του λέει ότι έχει δυσκοιλιότητα και θέλει καθαρτικά. Επίσης οι γονείς θεωρούν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό ένα κορίτσι ή ένα αγόρι μέσα στην εφηβεία να θέλει να κάνει δίαιτα, η οποία καταλήγει να είναι ακραία. Διότι όταν το όριο του υποσιτισμού είναι 1.000 θερμίδες και το παιδί σου καταναλώνει 600 με 800 θερμίδες είναι φανερό ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά» λέει στο CNN Greece, η Μαρία Τσιάκα, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London, και διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

Τα σημάδια της νόσου

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν όταν το παιδί τους αποφεύγει να κάτσει στο τραπέζι και να τραφεί μαζί τους, δεν τους ακολουθεί στις εξόδους για φαγητό, ζυγίζεται συνέχεια και ρωτάει με επιμονή για τα κιλά του.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα παραδείγματα από την Μαρία Τσιάκα:
«Όταν τα παιδιά περιορίζουν τα γεύματα από 4 σε 2. Όταν πετούν έξω όλες τις αμυλούχες τροφές, πετούν την πρωτεΐνη, όλα τα λιπαρά. Οπότε τι μένει; Το κοτόπουλο, το γιαούρτι και τα λαχανικά σε τεράστιες ποσότητες.»
Υπάρχει και η περίπτωση των γονιών οι οποίοι είτε από άγνοια είτε από άρνηση προς το πρόβλημα, μόλις δουν ότι το παιδί τους αρχίζει να τρώει θεωρούν ότι ξεπέρασε την διατροφική διαταραχή.
Οι ειδικοί στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών είναι κατηγορηματικοί ότι δεν έχει σημασία απλά να φάει κάποιος, αλλά μια σειρά από άλλους παράγοντες όπως:

 • τι είδους τροφές καταναλώνει
 • αν φοβάται την τροφή
 • οι σκέψεις που κάνει
 • η αυτοεκτίμηση

Πολλές φορές μετά την ανορεξία ο οργανισμός πυροδοτεί βουλιμικά επεισόδια για να μπορέσει να επιβιώσει. Το ανησυχητικό είναι ότι μόνο το 10% των ασθενών που πάσχει από βουλιμία ζητά βοήθεια.
«Δεν πρέπει να την υποτιμάμε είναι εξίσου θανατηφόρα όπως και η ανορεξία. Όταν κάνεις εμετούς ή παίρνεις καθαρτικά ή κάνεις έντονη γυμναστική βάζεις σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την καρδιά εξαιτίας της ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για έμφραγμα ακόμη κι αν είσαι σε πολύ νεαρή ηλικία» λέει στο CNN Greece η κυρία Τσιάκα.Δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια όλο πιο μικρές ηλικίες βιώνουν τον εφιάλτη της διατροφικής διαταραχής.Συγκεκριμένα υπάρχουν ασθενείς μόλις 9 ετών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ελλάδα το 65 % αυτών που νοσούν είναι κορίτσια και το 35% αγόρια (αυτοί είναι και οι πιο δύσκολοι ασθενείς διότι δεν μπαίνουν εύκολα σε θεραπεία).

Ας δούμε ποια είναι τα Είδη των Διατροφικών Διαταραχών:                                                                                      

 • η Νευρική Ανορεξία
 • η Βουλιμία
 • η Αδηφαγική διαταραχή (το 30% με 40% των παχύσαρκων πάσχουν)

Αιτίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς για να εκδηλωθεί μια διατροφική διαταραχή θα πρέπει να υπάρχει βιολογικό υπόβαθρο.«Προκαλείται από ορμονικές ανισορροπίες που υπάρχουν στην υπόφυση, στον υποθάλαμο και στα επινεφρίδια. Δηλαδή υπάρχει πρόβλημα κάποιες φορές με την παραγωγή ορμονών και αναφερόμαστε στη σεροτονίνη, τη ντοπαμίνη, την κορτιζόλη και την μελατονίνη. Η κατανάλωση τροφής προκαλεί βιοχημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο. Έτσι μπορεί να δούμε τα άτομα εκδηλώνουν κατάθλιψη ή αυξημένο άγχος» λέει η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

Βλάβες

Οι γυναίκες χτίζουν οστική πυκνότητα από την ηλικία των 16 ετών μέχρι εκείνη των 30. Αν λοιπόν ένα κορίτσι κατά την διάρκεια της εφηβείας νοσήσει από νευρική ανορεξία και δεν το αντιμετωπίσει άμεσα είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει μόνιμο πρόβλημα οστεοπόρωσης.Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι συρρικνώνεται ο εγκέφαλος με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να επεξεργαστούν σωστά τα ερεθίσματα που δέχονται και να παραποιούν τα μηνύματα που λαμβάνουν.Άλλα όργανα που επηρεάζονται είναι τα νεφρά, το συκώτι και η καρδιά, όταν υπάρξει ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες.

Άνδρες

Οι άνδρες δεν παίρνουν καθαρτικά ούτε προκαλούν εμετούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς η διατροφική διαταραχή εκδηλώνεται με τους εξής τρόπους:

 • την εμμονή για το γυμναστήριο
 • την λήψη συμπληρωμάτων προκειμένου να αυξήσουν την μυϊκή μάζα και να κάψουν όσο περισσότερο λίπος
 • μπορούν, σε σημείο τέτοιο που να θεωρούν πρόβλημα την ύπαρξη και του ελάχιστου λίπους
 • το αυστηρό πρόγραμμα διατροφής
 • το αυστηρό πρόγραμμα προπονήσεων
 • και την άρνηση να σπάσουν την ρουτίνα αυτή

πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.