Μ. Αντωνίου: Τοποθέτηση για το Νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Μ. Αντωνίου: Τοποθέτηση για το Νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Η σημερινή ομιλία μου κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η τροπολογία για το Εκθεσιακό Κέντρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς ‘Προφήτης Ηλίας’.

Χαιρετίζω και υποστηρίζω τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Έχω αποδείξει στην πολιτική μου πορεία ότι πάνω από οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία και πολιτική σκοπιμότητα βάζω το καλό και το συμφέρον του τόπου μου, της Καστοριάς και των πολιτών της.

 

Η Κυβέρνηση, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, πήρε επιτέλους ένα μέτρο θετικό για τη γούνα. Ελπίζω ότι, το έστω και όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη γούνα στην Καστοριά, δε θα είναι ούτε αποσπασματικό ούτε υποκριτικό.

 

Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, ανέκαθεν στηρίζαμε με κάθε τρόπο τον κλάδο της γουνοποιίας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι έπειτα από ενέργειες που έχουν γίνει κατά καιρούς και ιδιαίτερα επί των ημερών της τελευταίας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τις επίμονες προσπάθειες όλων μας, επιλύθηκαν δύσκολα και διαχρονικά ζητήματα που απασχολούσαν τον κλάδο.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο το οποίο εισάγει το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία στη χώρα μας των ενεργειακών κοινοτήτων – ενεργειακών συνεταιρισμών, οι οποίοι έχουν ως κύριο τομέα της δραστηριότητα τους τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

 

Ένα νομοσχέδιο, το οποίο σε γενικές γραμμές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς εισάγει ένα μοντέλο αρκετά διαδεδομένο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, το οποίο μπορεί να έχει εφαρμογή και στη χώρα μας και να συντελέσει στην προώθηση της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα  και στην ανάπτυξη της ενεργειακής αειφορίας.  Χαίρομαι που γίνεστε όψιμα τόσο Ευρωπαϊστές, φυσικά όχι σε όλα τα ζητήματα.

 

Θα ήθελα ωστόσο να επικεντρωθώ στο Άρθρο 18 του παρόντος νομοσχεδίου, το οποίο τροποποιεί το Ν. 4178/2013 και επιτρέπει  κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης τη χρήση εμπορικών εκθέσεων και εκθεσιακών κέντρων σε περιοχές Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ).

 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, έχω αποδείξει στην πολιτική μου πορεία ότι πάνω από οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία και πολιτική σκοπιμότητα βάζω το καλό και το συμφέρον του τόπου μου, της Καστοριάς και των πολιτών της.

Δε θα μπορούσα λοιπόν παρά να χαιρετήσω και να υποστηρίξω την συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία απ’ ότι φαίνεται μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του εκθεσιακού κέντρου του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς ‘Προφήτης Ηλίας’, το οποίο έγινε, χτίστηκε, επί της προηγούμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μπορεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που προέκυψε.

Και είναι σίγουρα ένα μέτρο θετικό,παρά τις ρητές και πολλάκις εκπεφρασμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του κατά του κλάδου της γούνας ή μάλλον του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν φτάσει στο σημείο να ζητάνε μέχρι και την άμεση κατάργηση του γουνεμπορίου.

Εμείς φυσικά ως Νέα Δημοκρατία ανέκαθεν στηρίζαμε με κάθε τρόπο τον κλάδο της γουνοποιίας, που δεν αποτελεί απλά τον κύριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της Καστοριάς – Κοζάνης αλλά και έναν από τους πρώτους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας.

Και είναι αδιαμφισβήτητο ότι έπειτα από ενέργειες που έχουν γίνει κατά καιρούς αλλά ιδιαίτερα επί των ημερών της τελευταίας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τις επίμονες προσπάθειες όλων μας, επιλύθηκαν δύσκολα και διαχρονικά ζητήματα που απασχολούσαν τον κλάδο.

– Η κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα γούνας που πωλούνται χονδρικώς στο εσωτερικό της χώρας.

– Η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

–  Η ένταξη του κλάδου των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων στον πρωτογενή τομέα.

– Η παράταση της προθεσμίας επανεξαγωγής για εμπορεύματα που παραλαμβάνονται στα πλαίσια του καθεστώτος Τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.

– Αλλά και η πρόταση το 2014 προς το Υπουργείο Εργασίας για το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, ύψους 13 εκατ. Ευρώ, το οποίο δυστυχώς δεν ευδοκίμησε γιατί ήρθατε στην Κυβέρνηση εσείς.

Σήμερα είναι αλήθεια ότι ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας διέρχεται κρίση. Και είναι πολλά και σημαντικά τα τρέχοντα προβλήματα για τα οποία η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί δε φαίνεται να ενδιαφέρονται. Ούτε να κάνουν κάτι.

 

– Η οικονομική δυσπραγία και η βαρύτατη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση των μέτρων που φέρατε έχει οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

– Τα εμπόδια και οι δυσκολίες εξαγωγής προς τη Ρωσία.

– Τα capitalcontrolsπου θα ήταν για λίγους μήνες και έχουν περάσει 3 χρόνια.

– Το ειδικό Δασμολογικό Καθεστώς με δασμούς που φτάνουν το 30%.

– Οι δυσκολίες στη χορήγηση visa.

 

Για όλα αυτά τα προβλήματα κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης τι κάνετε αλήθεια; Ή μήπως θεωρείτε ότι η επίλυση ενός διαχειριστικού ζητήματος αρκεί από μόνο του για να στηρίξει  και να δώσει ώθηση και αναπτυξιακή προοπτική σε έναν ολόκληρο κλάδο, ο οποίος δαμάζεται από τις πολιτικές και τα μέτρα σας;

 

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και στην υπουργική τροπολογία την οποία χρησιμοποιείτε μάλλον σαν προεκλογικό τερτίπι για να δώσετε και στο λαό της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας κάτι.

 

Είναι μια τροπολογία επί της αρχής θετική, ωστόσο παραμένω εξαιρετικά επιφυλακτική, γιατί λέτε ενίσχυση από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

 

Δε μας λέτε λοιπόν ούτε το ακριβές ποσό της ενίσχυσης, ούτε τη διαδικασία, ούτε τα κριτήρια, ούτε το πότε θα χορηγηθεί, ούτε το αν θα χορηγηθεί για ένα μόνο χρόνο, ούτε ποιοι θα το δικαιούνται, ούτε τα ανώτατα και κατώτατα όρια κατανάλωσης που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει.

 

Ένα ακόμα μέτρο επικοινωνιακού χαρακτήρα της Κυβέρνησης, ένα ακόμα έκτακτο και προσωρινό επίδομα, μόνο και μόνο για να υλοποιήσει πρόχειρα τη σχετική προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στη Δυτική Μακεδονία.

Δε λέω, καλό είναι ότι μειώνετε έστω και λίγο το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος έχει πλέον χρήματα εκεί πάνω να  πληρώσει το ρεύμα;

 

Τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δεν έχει κουνηθεί φύλλο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τρία χρόνια και ούτε ένα αναπτυξιακό έργο.

 

Ειδικά στην Καστοριά τα τρία χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν μπήκε πέτρα, όχι έργο. Κάποια έργα που ήταν σε εξέλιξη τα σταματήσατε.

 

Ο κόσμος φεύγει, οι επιχειρήσεις κλείνουν, δε γίνεται ούτε ένα έργο και μη μου πείτε για τον ΤΑΠ. Γιατί εδώ θα γελάσουμε όλοι δυνατά. Να θυμίσω τι ψηφίσατε όταν ήρθε στη Βουλή η συμφωνία για τον ΤΑΠ. Άρα το επίδομα για το ηλεκτρικό ρεύμα όντως θα είναι μικρότερο. Εύκολο.

Στην Περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας πανελλαδικά αντί να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας και να δώσετε προοπτική στους νέους της Δυτικής Μακεδονίας, εσείς μοιράζετε, όσο προλαβαίνετε, προεκλογικά επιδόματα.

Η για να το πω ορθότερα αναδιανέμετε τα χρήματα που τους στερείτε. Από τη μια κόβετε το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και από την άλλη μειώνετε για κάνα χρόνο το ηλεκτρικό ρεύμα. Από τη μία τσέπη τους τα παίρνετε διπλά και στην άλλη επιστρέφετε πολύ λιγότερα και το θεωρείτε επιτυχία.

Κλείνοντας, ελπίζω ότι το έστω και όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη γούνα στην Καστοριά δε θα είναι αποσπασματικό ούτε υποκριτικό. Ελπίζω ότι οι φωνές  και οι απόψεις των στελεχών του που ζητούσαν κατάργηση του γουνεμπορίου έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά.

Είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την τοπική κοινωνία της Καστοριάς αλλά και για την εθνική οικονομία να ασχοληθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί με τα προβλήματα της γουνοποιίας και να δώσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Καλό το άρθρο 18 αλλά αν δε συνοδευτεί με πολιτικές και αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ώθηση σε έναν από τους κορυφαίους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, το μέτρο αυτό δε θα είναι τίποτα περισσότερο από μια σταγόνα στον ωκεανό της ύφεσης και της παρακμής που έχει καταδικάσει τη χώρα και τις επιχειρήσεις της, πόσο δε μάλλον της περιοχής μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.