Μ. Αντωνίου: Ερώτηση για τις παράνομες δράσεις στον Γράμμο

Μ. Αντωνίου: Ερώτηση για τις παράνομες δράσεις στον Γράμμο

Για το φαινόμενο της περιβαλλοντικής και οικολογικής καταστροφής που συντελείται τελευταία στην περιοχή του Γράμμου από την παράνομη δραστηριότητα Αλβανών λαθρεμπόρων, κατέθεσε πριν από λίγο Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, η Μαρία Αντωνίου.

Η Μαρία Αντωνίου, υπενθυμίζοντας ότι με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις έχει ξανατονίσει την άμεση ανάγκη και προτεραιότητα για την αποτελεσματική φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων και τη διασφάλιση της παραμεθόριας περιοχής από τα αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας, Ερωτά τον Υπουργό:

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να προστατεύσετε την περιοχή του Γράμμου από την ανυπολόγιστη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων Αλβανών λαθρέμπορων;
  2. Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική φύλαξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, να περιορίσετε την παράνομη έλευση λαθρεμπόρων στο ελληνικό έδαφος και να δημιουργήσετε αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των συνοριακών οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

 

Θέμα: «Περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή στην περιοχή του Γράμμου από την παράνομη δραστηριότητα Αλβανών λαθρεμπόρων»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με το από 7 Ιουλίου 2017 δημοσίευμα της Εφημερίδας ‘Ελεύθερος Τύπος’ οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπόρων εισέρχονται παράνομα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Γράμμο και αποψιλώνουν συστηματικά τα αλπικά λιβάδια του από σπάνια αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τη σχετική καταγγελία της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, αναφέρει ότι τουλάχιστον το 50% σπάνιων προστατευόμενων αρωματικών και θεραπευτικών φυτών έχει εξαφανιστεί από τα αλπικά λιβάδια του Γράμμου, ως αποτέλεσμα της παράνομης δράσης Αλβανών κυρίως λαθρεμπόρων που ενεργούν για λογαριασμό μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών καλλυντικών με έδρα την Ιταλία και τη Γερμανία.

 

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται και η αδυναμία των κρατικών αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με τα τεχνικά μέσα που διαθέτουν, την παράνομη αυτή δραστηριότητα των λαθρεμπόρων, που έχει λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα οξύτατες διαστάσεις. Σημειώνεται επίσης ότι οι Αλβανοί λαθρέμποροι δεν περιορίζονται μόνο στην αποψίλωση των θεραπευτικών φυτών του Γράμμου αλλά προβαίνουν συστηματικά και σε εκτεταμένες λαθροϋλοτομίες με καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και σε συνεχείς κλοπές στους συνοριακούς οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

 

Ήδη, με τις υπ. αρ. 1816/10-12-2015 και 8712/30-9-2016 Ερωτήσεις μου σας έχω επισημάνει την άμεση ανάγκη και προτεραιότητα για την αποτελεσματική φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων και τη διασφάλιση της παραμεθόριας περιοχής από τα αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας.

 

Ιδιαίτερα δε, με τη δεύτερη ως άνω Ερώτηση μου σας είχα τονίσει τους κινδύνους που θα προκύψουν από την αλλαγή του προγράμματος που προέβλεπε ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης των ελληνικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνοαλβανικής μεθορίου, το οποίο είχε διασφαλιστεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τη χρησιμοποίηση από τη Κυβέρνηση σας των 13 εκατομμυρίων Ευρώ που προβλέπονταν για τη συνοριακή φύλαξη της περιοχής μας για την αγορά τελικά αστυνομικών οχημάτων, κυρίως για την Αττική.

 

Επειδή, η ελλιπής φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων και η αδυναμία αστυνόμευσης της παραμεθορίου περιοχής έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα αυξανόμενη παραβατική δραστηριότητα στην περιοχή του Γράμμου.

 

Επειδή, η περιβαλλοντική καταστροφή στα αλπικά λιβάδια του Γράμμου είναι ανυπολόγιστη, λόγω της αποψίλωσης των σπάνιων θεραπευτικών και αρωματικών φυτών από Αλβανούς λαθρέμπορους, των παράνομων λαθροϋλοτομιών αλλά και της δράσης τσιγγάνων που συλλέγουν και εμπορεύονται παράνομα τσάι, βότανα και άλλα αρωματικά φυτά.

 

Επειδή, στην ελληνοαλβανική μεθόριο υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού, οι οποίες και λόγω του δύσβατου και ανάγλυφου της περιοχής, καθιστούν ανέφικτη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κρατικών αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας, την αποτελεσματική φύλαξη της.

 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να προστατεύσετε την περιοχή του Γράμμου από την ανυπολόγιστη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων Αλβανών λαθρέμπορων;

 

  1. Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική φύλαξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, να περιορίσετε την παράνομη έλευση λαθρεμπόρων στο ελληνικό έδαφος και να δημιουργήσετε αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των συνοριακών οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς;

 

    Η Ερωτώσα Βουλευτής

       

         Μαρία Αντωνίου

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.