Μυτιλήνη: Στο «παγκάρι» αντί για τους σεισμοπαθείς τα χρήματα των ομογενών

Μυτιλήνη: Στο «παγκάρι» αντί για τους σεισμοπαθείς τα χρήματα των ομογενών

Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τη Μυτιλήνη στις 12 Ιουνίου άφησε πίσω του μία νεκρή, 15 τραυματίες και την πλήρη διάλυση του χωριού Βρίσα. Οι πληγές του σεισμού προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία στις 19 Ιουνίου κάλεσε τις χριστιανικές ενορίες της χώρας να πραγματοποιήσουν έρανο για την οικονομική ενίσχυση των σεισμόπληκτων περιοχών. Ο έρανος πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου και συγκεντρώθηκε το ποσό των 150.000 δολαρίων. Τα έγγραφα και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα που έφερε στη δημοσιότητα η τοπική εφημερίδα της Λέσβου «Εμπρός» προκάλεσαν εύλογες απορίες στο νησί για το πού βρίσκονται σήμερα τα 150.000 δολάρια, τα οποία σημειωτέον, η Μητρόπολη Μυτιλήνης έχει παραλάβει από τις 25 Ιουλίου 2017.

Πριν από λίγες ημέρες το γραφείο Τύπου του δημάρχου Λέσβου ενημέρωσε τα τοπικά ΜΜΕ πως ο δήμος έχει επιχορηγηθεί για δαπάνες που έχουν γίνει για τους σεισμόπληκτους το ποσό των 350.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ από διάφορες δωρεές έχει συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας το ποσό των 17.502,36 ευρώ. Επιπλέον η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λέσβου, έλαβε από την Καθολική Εκκλησία το ποσό των 30.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου και το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, έλαβε 1.000 ευρώ από τη Λεσβιακή παροικία και 5.000 ευρώ από τα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», τα οποία διατέθηκαν για τη στέγαση και τη σίτιση των σεισμοπλήκτων για το διάστημα των 18 πρώτων ημερών από την εκδήλωση του σεισμού.

Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας άρχισαν να διερευνούν το ζήτημα, αποστέλλοντας επιστολή στον Μητροπολίτη Μυτιλήνης για να τον ρωτήσουν αν και πότε θα διατεθούν τα λεφτά στους κατοίκους του χωριού χωρίς μέχρι σήμερα να λάβουν την παραμικρή απάντηση. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Εμπρός», ο πρόεδρος του Συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας, έστειλε επιστολή και στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα και τον παρέπεμψε στην Ιερά Σύνοδο.

Για το σεισμό που κατέστησε «ακατοίκητους εκατοντάδας οικιών και πλείστους άλλους χώρους δημοσίου βίου, μεταξύ των οποίων και οι γνωστοί ταλαιπωρούμενοι μετανάστες, ως πρόσφυγες» προορίζονταν ο έρανος, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανό, για τους… «σεισμοπαθείς ναούς μας» τον ερμήνευσε για κάποιο λόγο ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης.

Με αυτό το σκεπτικό, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης 78 ημέρες μετά την παραλαβή της επιταγής από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, εδέησε να απαντήσει με επιστολή η οποία τελικά επιβεβαίωσε τις υποψίες των κατοίκων του νησιού – σεισμοπαθών και μη – για το που πήγαν τα χρήματα του εράνου των ομογενών.

«Επιτρέψατέ μου να σας ευχαριστήσω θερμά δια την αποστολή των 150.000 δολαρίων ή 100.671,12 ευρώ, δια τους σεισμοπαθείς Ιερούς Ναούς μας», γράφει χαρακτηριστικά ο κ.κ. Ιάκωβος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, ενημερώνοντας στη συνέχεια, αναλυτικά για το που θα διατεθούν τα χρήματα: Και πιο συγκεκριμένα προκύπτει πως η δωρεά θα αξιοποιηθεί υπέρ των Ναών της Βρίσας (Ζωοδόχου Πηγής και Αγ. Κωνσταντίνου) με 20.000 ευρώ, των Ναών Μεγαλοχωρίου με 10.000 ευρώ, του Ναού του Άνω Χάλικα με 10.000 ευρώ, του Ναού Αφάλωνα με 10.000 ευρώ, του Ακρασίου (Αγία Παρασκευή) με 10.000 ευρώ, του Σταυρού (Άγιος Βαρθολομαίος) με 10.000 ευρώ και του Πλωμαρίου (Άγιος Νικόλαος) με 10.000 ευρώ. Στην επιστολή επίσης υποστηρίζεται ότι 20.000 ευρώ διατίθενται υπέρ της Ιεράς Μητρόπολης Μηθύμνης.

Το ότι οι πληγέντες από τον σεισμό ναοί θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών, μάλλον πέρασε απαρατήρητο από την Μητρόπολη που προτίμησε να μην διαθέσει τα χρήματα των ομογενών για την ανακούφιση των σεισμοπαθών – Ελλήνων και προσφύγων – όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.

Πηγή: reader.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.