Κρίκοι από χρυσάφι – Στην κορυφή του κόσμου ο Πετρούνιας

Με μία εκπληκτική εμφάνιση που άγγιξε το τέλειο και βαθμολογήθηκε με 16.000 από τους κριτές, πήρε την πρώτη θέση στους κρίκους

Κρίκοι από χρυσάφι – Στην κορυφή του κόσμου ο Πετρούνιας

Συγκλονιστικός ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους πήρε πολύ υψηλή βαθμολογία 16.000 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο Λευτέρης, αμέσως όταν τελείωσε το πρόγραμμα του αγκαλιάστηκε με τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη, με το χαμόγελο και των δυο να δείχνει ότι όλα πήγαν τέλεια.

Ο 25χρονος πρωταθλητής μας κάνει ένα μαγικό τρεμπλ αφού κατακτά κατά σειρά χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά και Ολυμπιακούς αγώνες.

Ο Πετρούνιας έκανε μια υποδειγματική εκτέλεση του προγράμματός του με βαθμολογία 16.000 κι έφτασε στην κορυφή αφήνοντας πολύ πίσω στη δεύτερη θέση το χρυσό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, Βραζιλιάνο Άρτουρ Ζανέτι που αγωνιζόταν στην έδρα του και είχε και την υποστήριξη του κοινού.

Αυτό είναι το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στο Ρίο μετά από εκείνο της Άννας Κορακάκη στο σπορ πιστόλι από 25 μέτρα και τρίτο συνολικά.

Η τελική κατάταξη:

Λευτέρης Πετρούνιας 16.000 (Ελλάδα)

Αρτούρ Ζανέτι 15.7666 (Βραζιλία)

Ντένις Αμπλιάζιν 15.700 (Ρωσία)

Γιανγκ Λιού 15.600 (Κίνα)

Ιγκόρ Ραντιβίλοφ 15.466 (Ουκρανία)

Χάου Γουόου 15.400 (Κίνα)

Ντάνι Πινιέιρο 15.233 (Γαλλία)

Ντένις Γκούζενς 14.933 (Βέλγιο)

WHO IS WHO

Υπερκινητικός και ατίθασος. Έτσι χαρακτηρίζουν τον Λευτέρη Πετρούνια όσοι τον ξέρουν απο παιδί.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου του 1990.

Πρώτες του τούμπες, στα δέντρα όπου σκαρφάλωνε στη Νέα Σμύρνη.

Ξεκίνησε την ενόργανη στα 5 του χρόνια. Στα 14 του έκανε την επανάστασή του, άφησε για τρία χρόνια τον αθλητισμό για να ξαναγυρίσει ώριμος και αποφασισμένος να γράψει ιστορία.

Είχε περάσει ήδη από το κολυμβητήριο του Πανιωνίου, ενώ κάποια στιγμή είχε εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθεί και με το πατινάζ. «Όλα αυτά μέσα στο γυμναστήριο, το τραμπολίνο, το δίζυγο, τα στρώματα, τα είδα τότε σαν έναν μεγάλο παιδότοπο, σαν μια τεράστια παιδική χαρά», έχει δηλώσει ο ίδιος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Λύκειο υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής, γεγονός που τον ανέδειξε σε πρόεδρο του 15μελούς.

Εκείνη την εποχή ανακάλυψε την άλλη μεγάλη του αγάπη, το παρκούρ, και το οποίο όταν έχει χρόνο, συνεχίζει μέχρι σήμερα να κάνει, καθώς θεωρεί ότι τον βοηθά τόσο στην ελαστικότητά του όσο και ως εκτόνωση.

Ο δρόμος προς την κορυφή

Ηταν 12 Σεπτεμβρίου του 2010 όταν κατέλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στη Γάνδη, ενώ δύο μήνες περίπου αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, κατέκτησε την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γλασκώβη.

Το 2011 ξεκίνησε με τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στο Κότμπους στις 12 Μαρτίου.

Στη συνέχεια ήρθε η τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 9 Απριλίου.

Πρωτιές σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα Ενόργανης Γυμναστικής. Αρχικά πήρε την πρώτη θέση στη Γάνδη στις 4 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια στο Μάριμπορ τερμάτισε πάλι πρώτος στις 24 Σεπτεμβρίου και έκλεισε τη χρονιά με την πρώτη θέση στην Οστράβα στις 3 Δεκεμβρίου.

Με πρώτη θέση έκλεισε και το 2012, με τον Λευτέρη Πετρούνια να κερδίζει στο Challenge Cup στην Οστράβα στις 21 Νοεμβρίου. Νωρίτερα, είχε κερδίσει πρώτες θέσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups όλη τη χρονιά.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 27 Μαΐου κατέλαβε την πέμπτη θέση. Ο Πετρούνιας αναδείχθηκε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους.

O Λευτέρης Πετρούνιας επανέλαβε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 20 Μαΐου toy 2013 αλλά αυτή τη χρονιά αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups σε Λα Ρος, Γάνδη, Λιουμπλιάνα, Όσιγιεκ.

O Πετρούνιας παρέλαβε επίσης έπαθλο του νικητή στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη της FIG για τους κρίκους, καθώς ήταν ο καλύτερος στο όργανό του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βάσει τον πόντων, που συγκέντρωσε στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το 2014 ξεκίνησε με μια δεύτερη θέση στο Challenge Cup του Κότμπους και μια τρίτη θέση στο Challenge Cup του Όσιγεκ.

Στις 24 Ιουνίου, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Στις 25 Μαΐου, πήρε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην Σόφια της Βουλγαρίας. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νανίγκ της Κίνας κατέλαβε την έκτη θέση.

Η άσκηση «Λευτέρης Πετρούνιας»

Στις αρχές του 2015 η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έδωσε το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια σε μία άσκηση στους κρίκους.

Η άσκηση αυτή αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας Ε, δηλαδή 0,50 βαθμούς. Ο Λευτέρης Πετρούνιας εκτέλεσε τη συγκεκριμένη άσκηση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Στις 18 Απριλίου στο Μονπελιέ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής.

Στις 20 Ιουνίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες που έγιναν στο Μπακού.

Στις 27 Σεπτεμβρίου κατέκτησε το χρυσό στο Γκράν Πρι του Σομπατέλι με 16.200 βαθμούς που αποτελεί και την κορυφαία επίδοση της καριέρας του.

Στις 31 Οκτωβρίου κατέκτησε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής, στη Γλασκώβη με 15,800 βαθμούς. Η διάκριση του δίνει και το «εισιτήριο» της απευθείας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Στις 25 Μαρτίου του 2016 ο Λευτέρης Πετρούνιας με 15.875 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.