Καλπάζει ο Σουλτς στη Γερμανία: Κάλυψε απόσταση 10% από τη Μέρκελ σε μόλις μια εβδομάδα

Καλπάζει ο Σουλτς στη Γερμανία: Κάλυψε απόσταση 10% από τη Μέρκελ σε μόλις μια εβδομάδα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης Bild, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας εκτοξεύεται στο 29% (+6%) ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) έχει απώλειες της τάξεως του 4% και βρίσκεται στο 33%. Μετά την ανακοίνωση την υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία στα τέλη Ιανουαρίου, η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων μειώθηκε εντός μιας εβδομάδας από 14 σε 4%.

Ο Tόρστεν Σνάιντερ- Χάσε, ερευνητής της Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Emnid, το οποίο διεξήγαγε τη δημοσκόπηση, είπε μάλιστα στη γερμανική εφημερίδα: «Ο Μάρτιν Σουλτς καταφέρνει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους τού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και να τους κινητοποιήσει συναισθηματικά. Μια τέτοια μετακίνηση των κομματικών προτιμήσεων εντός μιας εβδομάδας είναι κάτι το μοναδικό».

Οι Πράσινοι και η Αριστερά χάνουν αντίστοιχα 2% και βρίσκονται στο 8%, η πιθανότητα όμως ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πιθανοτήτων διότι και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 45%, γράφει η Bild.

Αμετάβλητα είναι σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση τα ποσοστά του ακροδεξιού- αντιευρωπαϊκού- λαϊκιστικού-ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και των Φιλελευθέρων (FDP) με 11% και 6% αντίστοιχα.

Eάν οι ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να εκλέξουν άμεσα καγκελάριο, τότε η Άγγελα Μέρκελ θα ελάμβανε 41% και ο Μάρτιν Σουλτς 38%. Σύμφωνα όμως με άλλη -πρόσφατη- δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD τα ποσοστά αυτά θα ήταν συντριπτικά υπέρ του Μάρτιν Σουλτς (50%) αφού η Μέρκελ θα ελάμβανε μόλις 34%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.