Η Τουρκία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία – Στα άκρα το σχοινί από Ερντογάν

Η Τουρκία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία – Στα άκρα το σχοινί από Ερντογάν

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται πλέον οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Ολλανδίας.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις διπλωματικές σχέσεις υψηλού επιπέδου με τη Χάγη, μετά την απόφαση των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε μέλη της διασποράς ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, η Τουρκία απαγόρευσε στον Ολλανδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα και αναστέλλει όλες τις διπλωματικές πτήσεις της Ολλανδίας με προορισμό τα εδάφη της.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει και όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία.

Ο Κουρτουλμούς ανέφερε ότι οι ολλανδικές διπλωματικές πτήσεις δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον τουρκικό εναέριο χώρο. Ωστόσο, η απαγόρευση δεν αφορά και τις τουριστικές πτήσεις, όπως διευκρίνισε. «Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετά από την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου: «Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», τόνισε στην συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: «Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Νουμάν Κουρτουλμούς μετά το υπουργικό συμβούλιο απαντώντας σε ερώτηση για την συμφωνία για τους πρόσφυγες απάντησε: «Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εαν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό».

Ο υπουργός για την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του κατά της Ολλανδίας και της ΕΕ είχε πει ότι «η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της διέλευσης (των προσφύγων) από ξηράς».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.