Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει την Τουρκία για το πραξικόπημα, ώρες πριν από την εκδήλωσή του

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει την Τουρκία για το πραξικόπημα, ώρες πριν από την εκδήλωσή του

Oι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι θα εξελιχθεί προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν και ο Τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιηθεί μερικές ώρες πριν από την εκδήλωσή του, αναφέρουν Ιρανικά ΜΜΕ τα οποία επικαλείται το Sputnik.

Την περασμένη εβδομάδα ο ρωσικός στρατός είχε ενδείξεις ότι οργανώνεται πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με το δίκτυο Fars. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Οι πληροφορίες που άντλησαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, περιλαμβάνουν και τις επικοινωνίες από ελικόπτερο του τουρκικού στρατού που δίνει διαταγές σε στρατιώτες να συλλάβουν και να σκοτώσουν τον Τούρκο πρόεδρο στην κατοικία του στην Μαρμαρίδα.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία είχαν παγώσει, από το Νοέμβριο του 2015 και την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, αλλά η κατάσταση βελτιώθηκε μετά την απολογία του Ερντογάν προς τον Ρώσο πρόεδρο τον περασμένο μήνα. «Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, άλλαξε μόλις μία εβδομάδα πριν από το πραξικόπημα και ήταν μία αιτία για να οδηγήσουν αρκετές ξένες κυβερνήσεις στο να προκαλέσουν ή να υποσχεθούν υποστήριξη στο στρατό για να κάνει το πραξικόπημα, αλλά η αυτή η στροφή τον έσωσε» λέει το Fars.

Αν και καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρισμούς, η ανακοίνωση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αφήνει να εννοηθεί ότι είχαν λάβει μία προειδοποίηση.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα άφησε περίπου 300 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες. Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον Γκιουλέν ως υποκινητή του πραξικοπήματος και έχει ζητήσει την έκδοσή του από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Από τη στιγμή της καταστολής του πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει εξαπολύσει μία πρωτοφανή επιχείρηση εκκαθάρισης με περισσότερα από 50.000 άτομα να έχουν στοχοποιηθεί συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών, δικαστών, καθηγητών και δημόσιων υπαλλήλων.

Ο Ερντογάν την Τετάρτη δήλωσε ότι η χώρα μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με στόχο να αντιμετωπιστεί η απειλή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.