Ημέρες Γαστρονομίας στο Βόιο

Ημέρες Γαστρονομίας στο Βόιο

Ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις και αρώματα, μαγειρέματα και εργαστήρια, μανιτάρια και καλό κρασί και πλήθος τοπικών προϊόντων περιμένει όσους ταξιδέψουν μέχρι τη γραφική Σιάτιστα Κοζάνης από 16 έως 18 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το 1ο Φεστιβάλ Βοΐου γευσιγνωσίας – γευστικού πολιτισμού και τοπικών προϊόντων «Ημέρες Γαστρονομίας: Βόιο» που θα πραγματοποιηθεί στο «Βουδούρειο πολιτιστικό κέντρο».

Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν Έλληνες Βοϊάτες παραγωγοί, παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό, αλλά και στους επαγγελματίες εστίασης και φιλοξενίας(ξενοδόχοι, εστιάτορες).

Το φεστιβάλ ξεφεύγει από τη λογική των τυποποιημένων εκθέσεων τροφίμων και ποτών που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα, καθώς αναφέρεται σε ελληνικά προϊόντα, τα οποία αναδεικνύει σε ένα περιβάλλον πολιτισμού, μάθησης και ψυχαγωγίας.

Είναι μια γιορτή ελληνικών γεύσεων και γευστικού πολιτισμού με αυθεντικές τοπικές ελληνικές γεύσεις, συνυφασμένες διαχρονικά με την τοπική ταυτότητα: τυριά, κρασιά, ζυμαρικά, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, κρασιά, αρτοποιήματα, βότανα, ξηροί καρποί, μπαχαρικά, μέλι, γλυκά και μαρμελάδες.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να πωλούν τα προϊόντα τους, ώστε ο επισκέπτης δοκιμάζοντάς τα στη συνέχεια στον ιδιωτικό του χώρο να αποκτήσει σαφέστερη αντίληψη για τον ποιοτικό του χαρακτήρα, να εμπεδώσει στη μνήμη του τις απαραίτητες πληροφορίες και τελικά να το υιοθετήσει σε βάθος χρόνου.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων του Βοΐου, η ανάδειξη του πλούτου και της μοναδικής ποιότητάς τους στο ευρύ κοινό, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τόσο στον  κλάδο της παραγωγής, όσο και στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, η σύζευξη των αγροτικών προϊόντων της περιοχής με τον ευρύτερο τουριστικό χώρο και η πραγματική στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Από τα σημαντικότερα στοιχεία του φεστιβάλ είναι το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, τον πλούτο των τοπικών γεύσεων, τις ιδιαιτερότητες, την ιστορία και την ξεχωριστή ταυτότητά τους. Αναλυτικά:

– Εργαστήρια γευστικών δοκιμών, όπως π.χ. κλασική και μη κλασική μαγειρική και τι κρασιά ταιριάζουν
– Μαθήματα μαγειρικής από Ελληνες σεφ με συνταγολόγιο σε ειδικά διαμορφωμένες κουζίνες
– Προβολές ταινιών μικρού μήκους με θέμα τις καλές διατροφικές συνηθειών.
– Ενημερωτική ημερίδα με επίκαιρα θέματα που ενδιαφέρουν παραγωγούς και κοινό, όπως οι σύγχρονες γευστικές τάσεις παγκοσμίως, το μέλλον της ελληνικής κουζίνας κ.ά.

Τοπικά προϊόντα

Στους ορεινούς όγκους του Ασκίου και του Βοΐου και σε χωριά, τα τοπικά προϊόντα έχουν κυρίαρχη θέση. Κρέατα, τυροκομικά,  ζυμαρικά, όσπρια, πατάτες, κρασί, τσίπουρο,  φρούτα, γλυκά, μαρμελάδες, μανιτάρια, κάστανα, φουντούκια και καρύδια και τόσα άλλα. Η τυροκομία είναι παραδοσιακή δραστηριότητα και κύρια προϊόντα είναι η φέτα και το τουλουμοτύρι.

Ιδιαίτερα φημισμένα είναι τα κρασιά της Σιάτιστας. Βάση παραγωγής των εξαιρετικών κρασιών αποτελεί η περίφημη ποικιλία «ξινόμαυρο» σε συνδυασμό με μοσχάτο και άλλες τοπικές ποικιλίες. Ξακουστό είναι σήμερα το λιαστό κρασί της Σιάτιστας και τα βρασμένα γλυκά κόκκινα κρασιά. Στις πετρώδεις πλαγιές των βουνών της Κοζάνης, καλλιεργούνται τα αμπέλια, απ’ όπου παράγεται το ονομαστό λιαστό κρασί, που προέρχεται από αφυδάτωση των σταφυλιών, τα οποία λιάζονται επί δύο μήνες. Μία ακόμη παραδοσιακή δραστηριότητα των κατοίκων του είναι η γουνοποιία.

Ήδη από το τέλος του 16ου αιώνα Σιατιστινοί έμποροι ανέπτυξαν σχέσεις με εμπόρους από την Κεντρική Ευρώπη και έφεραν σημαντική άνθηση και οικονομική, πολιτιστική και πνευματική πρόοδο στην πόλη.

Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ τίθεται υπό την αιγίδα του Δήμου Βοίου, του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ έχει την υποστήριξη του οργάνου «Κλεισθένης».

Leave a Reply

Your email address will not be published.