To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «γκρεμίζει» τα λιγνιτικά όνειρα της ΔΕΗ

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «γκρεμίζει» τα λιγνιτικά όνειρα της ΔΕΗ

Το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τις «φωτογραφικές τροπολογίες» των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που άνοιγαν τον δρόμο για την επιδότηση της Πτολεμαΐδας V και της Μελίτης II, των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως επισημαίνει δελτίο Τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς. «Αν και η χθεσινή απόφαση προκαλεί ανησυχία ως προς τον ευρωπαϊκό πήχη για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, το μήνυμα προς την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο: ο ρυπαίνων πληρώνει, χωρίς εξαιρέσεις!» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την WWF η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι καθοριστική για ένα βασικό λόγο: «Χωρίς δωρεάν δικαιώματα εκπομπών, οι πανάκριβες νέες λιγνιτικές μονάδες που σχεδιάζει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία καθίστανται οικονομικά ασύμφορες. Κάτι το οποίο έχει παραδεχθεί προσφάτως και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι το πρώτο που απέρριψε τα λιγνιτικά όνειρα της ΔΕΗ και όσων τα στηρίζουν. Αντίστοιχες τροπολογίες από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη είχε απορρίψει δύο μήνες πριν και η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων (ENVI).

Leave a Reply

Your email address will not be published.