Εργατική Πρωτομαγιά με… πρόστιμο φόρου στους απλήρωτους με μπλοκάκι

Εργατική Πρωτομαγιά με… πρόστιμο φόρου στους απλήρωτους με μπλοκάκι

Όμηρους του ΕΦΚΑ και της φορολογικής νομοθεσίας βρίσκει ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Είτε δουλεύουν σε ιδιώτες, είτε για το ίδιο το Κράτος, μένουν απλήρωτοι αν δεν επιλέξουν οι ίδιοι να επιβαρυνθούν όλες τις εισφορές, ακόμα και αυτές του εργοδότη τους!

Ακόμα χειρότερα όμως, το εορταστικό τριήμερο της Πρωτομαγιάς επεφύλασσε σε πολλούς και μια δυσάρεστη έκπληξη αφού το Κράτος «γιορτάζει» εργαζόμενους σαν και αυτούς, επιβαρύνοντάς τους και με επιπλέον πρόστιμα 100 ευρώ!

Ενώ έως το 2016, όσο δούλευαν και αμείβονταν κανονικά, ήξεραν και πλήρωναν τον ΦΠΑ που εισέπρατταν  κάθε τριμήνου ως τις 26 του αντίστοιχου μήνα (κάθε Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο), οι χιλιάδες «μπλοκάκηδες» που εδώ και 4 μήνες εργάζονται χωρίς να πληρώνονται τον μισθό τους (εξαιτίας των μεγάλων ανατροπών που επέφερε από 1ης Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚΑ) έπεσαν τώρα και θύματα του νόμου -και της άγνοιας- για το πώς θα δηλωθεί μηδενική δήλωση ΦΠΑ, για τα εισοδήματα που δεν εισέπραξαν.

Γνωρίζοντας πως οι μηδενικές ΦΠΑ υποβάλλονται αργότερα από τις χρεωστικές ΦΠΑ που ως τώρα πλήρωναν (δηλαδή μετά τις 26 του Απριλίου) οι «παρίες» της εργασίας που εμείβονται με μπλοκάκι –ή όσοι δεν έχουν να πληρώνουν λογιστή-  δέχονται πρόστιμα επειδή, λόγω του εορταστικού τριημέρου, έπρεπε τελικά να έχουν υποβάλει τη μηδενική δήλωση νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν, έως  28 Απριλίου.

«Πρώτη φορά» μηδενική ΦΠΑ

Υπό κανονικές συνθήκες θα επρόκειτο για μια τυπική παράβαση, αλλά το πρόβλημα μεγενθύνουν οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, λόγω της ανωμαλίας που έχει προκαλέσει η διελκυνστίδα των εγκυκλίων του ΕΦΚΑ. Έτσι, μαζικά πλέον, απλήρωτοι εργαζόμενοι φορτώνονται με πρόστιμα, ενώ αν είχαν εισπράξει έστω και ένα ευρώ αμοιβής, θα είχαν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ κανονικά όπως  έκαναν κάθε άλλη φορά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα:
–        οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι (και ειδικά όσοι δεν τα έκλεισαν ως τον Δεκέμβριο του 2016 επειδή είχαν εργασία και το 2017 από την οποία πίστευαν πως …θα πληρώνονται κιόλας) ήξεραν ότι οφείλουν να υποβάλλουν ανά τρίμηνο περιοδική δήλωση ΦΠΑ, στις 26 του αντίστοιχου μήνα (Απρίλιο για το α΄τρίμηνο, Ιούλιο για το β΄τρίμηνο κλπ).

–        στην πράξη όμως, η καθυστέρηση στην έκδοση εγκυκλίων του ΕΦΚΑ και το μπάχαλο στο καθεστώς για τον επιμερισμό των εισφορών μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, οδήγησε σχεδόν όλα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οργανισμών σε στάση πληρωμών προς τα μπλοκάκια. Από 1ης Ιανουαρίου, ακόμα και κρατικοί φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών –ΕΚΠΑ κλπ) διεμήνυσαν στους εργαζόμενούς τους πως, αν θέλουν να πληρώνονται, θα πρέπει να αναλάβουν μόνοι τους όλες τις εισφορές, ενώ αν θέλουν να πληρώνει ο εργοδότης τις δικές του εισφορές, θα πρέπει για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι να περιμένουν (άγνωστο για πόσο χρόνο) μέχρι ο ΕΦΚΑ να επιλύσει με εγκύκλιο τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

–        Έτσι, επειδή δεν έκλεισαν το «μπλοκάκι» τους το 2017, σε ολόκληρο το α΄τρίμηνο χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκι που δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ για τη δουλειά τους, χρεώνονται κάθε μήνα και με το Τέλος Επιτηδεύματος των 650 ευρώ το χρόνο (δηλαδή «χαράτσι» 162,5 ευρώ ευρώ ως τον Μάρτιο ή και 217 ευρώ μαζί με τον μήνα Απρίλιο κλπ). Επίσης χρεώνονται και με τις ελάχιστες τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να εισπράττουν καν –και ενώ οι εργοδότες τούς πιέζουν να πληρώνουν και τις εργοδοτικές εισφορές ακόμα!

–        Μη έχοντας όμως να δηλώσουν εισόδημα και ΦΠΑ από 1/1-31/3/2017, για πρώτη φορά τόσοι πολλοί εργαζόμενοι έπρεπε να υποβάλουν μια μηδενική δήλωση ΦΠΑ (που μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν ήταν καν υποχρεωτική). Η υποβολή όμως έληγε όχι έως τις 26 του Απριλίου μήνα όπως ήξεραν και έπρατταν ως τώρα, αλλά «έως τέλος Απριλίου» όπως έλεγαν πολλοί. Υπέπεσαν σε λάθος όμως, αφού ο νόμος προβλέπει πως η προθεσμία λήγει «την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα» από το τρίμηνο στο οποίο αφορά η δήλωση.

–        Λόγω του εορταστικού τριημέρου, η τελευταία εργάσιμη του Απριλίου φέτος ήταν η Παρασκευή 28 του μηνός. Έτσι, όσοι υπέβαλαν στις 29 και 30 Απριλίου μηδενική δήλωση (χωρίς δηλαδή να οφείλουν να πληρώσουν φόρο αφού δεν εισέπραξαν και τίποτα), θεωρούνται εκπρόθεσμοι επειδή έπεσαν  σε σαββατοκύριακο.

–        Ακόμη και όσοι –εσφαλμένα- πίστευαν ότι η προθεσμία μεταφέρεται αυτόματα «στην επόμενη εργάσιμη», δεν υπολόγισαν πως αυτό ισχύει μεν στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, αλλά όχι σε αυτές του ΦΠΑ (ούτε και στις μηδενικές ακόμα).

Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι από τις ανατροπές αυτές βγαίνουν ακόμα περισσότερο ζημιωμένοι όσοι, χωρίς να φταίνε, εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται, ενώ «τρέχουν» τα χαράτσια και ασφαλιστικές εισφορές προς το Κράτος, η «γεύση» που παίρνουν από Εργατική Πρωτομαγιά  -ειδικά οι φτωχότεροι που δεν έχουν και τα χρήματα να πληρώνουν για λογιστή-είναι ότι θα πρέπει να πληρώνουν και έξτρα φόρο 100 ευρώ για μηδενικές δηλώσεις φόρου που τυπικά καθυστέρησαν για λίγες ώρες και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να υποβάλουν εμπρόθεσμα.

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.