Επιστολή φασολοπαραγωγών Άργους Ορεστικού προς τον ΕΛΓΑ Κοζάνης

Επιστολή φασολοπαραγωγών Άργους Ορεστικού προς τον ΕΛΓΑ Κοζάνης

Φασολοπαραγωγοί Δήμου Άργους Ορεστικού

Κύριε προϊστάμενε

  Η καλλιεργητική περίοδος των φασολιών που πέρασε είχε πολλά αρνητικά στοιχεία από την αρχή.

Την άνοιξη μετά την σπορά επικράτησαν συνθήκες παγετού με αποτέλεσμα πολλά φυτρωμένα χωράφια να παγώσουν και πολλοί καλλιεργητές αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν όπου η καταστροφή ήταν ολική ή να υποστούν τις ποσοστιαίες απώλειες για όλη την υπόλοιπη περίοδο.

Είχε γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και δηλώθηκαν οι εκτάσεις αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί κανένα πόρισμα.

Το φθινόπωρο από τις συνεχόμενες άκαιρες βροχοπτώσεις έχει καταστραφεί κατά κοινή ομολογία όλων των εμπλεκομένων (Δ/ση Γεωργίας, Γεωπόνοι, Αγροτική Καστοριάς) πάνω από το 50% της παραγωγής και σε πολλές περιπτώσεις πολύ περισσότερο.

Και δεν έφτανε μόνο αυτό το κόστος για το καθάρισμα αυξήθηκε υπερβολικά αλλά και το υπόλοιπο προϊόν υποβαθμίστηκε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πουληθεί και να χρειάζεται συνεχώς επανέλεγχος και καθαρισμός.

Και πάλι έγινε αναγγελία από τον ΕΛΓΑ αλλά και πάλι ο ΕΛΓΑ δεν εξέδωσε κανένα πόρισμα για τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις του.

Σε μια δύσκολη για όλους περίοδο που και ο ΕΛΓΑ χρειάζεται στήριξη από όλους τους αγρότες αναρωτιόμαστε γιατί το κάνει αυτό.

Μήπως εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο απαξίωσης του ΕΛΓΑ προκειμένου να διαλυθεί και να ιδιωτικοποιηθεί; ή από τα κεντρικά διοικητικά όργανα διαχωρίζουν τις περιφέρειες σε φιλικές και μη; ή μήπως φταίει το τοπικό υποκατάστημα για όλη αυτή την κατάντια;

Εάν για παράδειγμα κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και αδιαφορεί για το δράμα των φασουλοπαραγωγών που δεν μπορούν να βγουν στα χωράφια, ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε.

Εάν όμως εξυπηρετεί δόλια συμφέροντα σε βάρος μας ευνοώντας αλλότριους στόχους τότε θα αντιδράσουμε δυναμικά.

Η σημερινή κινητοποίηση έχει στόχο να επισπεύσει την έκδοση των πορισμάτων για να προχωρήσει η πληρωμή των αποζημιώσεων.

Θα ξανάρθουμε όσες φορές χρειαστεί για να σας πείσουμε να κάνετε το αυτονόητο, για να μην μας αδικήσετε, να μην αποχαρακτηρίσετε την πραγματικότητα που πεισματικά αρνείστε να αποδεχθείτε που όμως υπάρχει και εμείς περιμένουμε να καταγραφεί.

 

Το Δ/Σ

Leave a Reply

Your email address will not be published.