Εκλογές Ολλανδία: Ιστορική νίκη Ρούτε επί της ακροδεξιάς – “Εξαφανίστηκαν” οι Εργατικοί του Ντάισελμπλουμ – Ψάχνουν τον 4ο για κυβέρνηση

Εκλογές Ολλανδία: Ιστορική νίκη Ρούτε επί της ακροδεξιάς – “Εξαφανίστηκαν” οι Εργατικοί του Ντάισελμπλουμ – Ψάχνουν τον 4ο για κυβέρνηση

Οι εκλογές που όλη η Ευρώπη περίμενε ολοκληρώθηκαν. Το “κακό” που περίμεναν πολλοί έπειτα από το Brexit και την εκλογή Τραμπ, δεν τρίτωσε. Ο ακροδεξιός Γκέρντ Βίλντερς που υποσχόταν μαζικές απελάσεις και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέστη ξεκάθαρη ήττα και παρότι οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν να μάχεται “στήθος με στήθος” για την πρωτιά, βρέθηκε 8 μονάδες πίσω από τον Μαρκ Ρούτε και το κόμμα του.

Ballots are counted polling stations close in The Hague, Netherlands, March 15, 2017.      REUTERS/Michael Kooren

People vote during the Dutch general election, at a polling station opened at Hotel des Indes, in The Hague, Netherlands, March 15, 2017. REUTERS/Yves Herman

Σύμφωνα με τις έρευνες ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ολλανδοί επέλεξαν εκ νέου τον Μαρκ Ρούτε, ήταν και η σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία.

Μεγάλος νικητής των εκλογών οι Πράσινοι που είδαν το ποσοστό τους να τετραπλασιάζεται, ενώ αντίθετη πορεία φαίνεται να ακολουθούν οι Εργατικοί του Γερούν Ντάισελμπλουμ που από τις 38 τους έδρες μένουν με 9! Η ήττα του Γκέρντ Βίλντερς, ανάγκασε μάλιστα να δηλώσει ανοιχτός σε μετεκλογική συνεργασία ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα όμως έχουν αποκλείσει κάθε συζήτηση με το κόμμα του.

Dutch Prime Minister Mark Rutte of the VVD Liberal party appears before his supporters in The Hague, Netherlands, March 15, 2017.  REUTERS/Yves Herman      TPX IMAGES OF THE DAY

Τα αποτελέσματα
Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, το κόμμα του Μαρκ Ρούτε παίρνει το 21,2% (από 26,6% το 2012) των ψήφων. Δεύτερο κόμμα, για την ώρα, είναι το ξενοφοφικό, αντι-ισλαμικό και αντι-ευρωπαϊκό κόμμα του Γκέρντ Βίλντερς με 13,1% (10,1%) και ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με 12,6% (8,5%) και οι Δημοκρατικοί με 12,1% (8%).

Στην πέμπτη θέση οι Σοσιαλιστές με 9,3% (9,7%) και οι Πράσινοι με 9% (2,3%), ενώ το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ καταποντίστηκε από το 24,8% του 2012 στο 5,6% του 2017!

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν: 33 το κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό “Κόμμα για την Ελευθερία” (PVV), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες.

Δείτε τα ποσοστά νωρίτερα…

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΚΛ

ΟΛ,ΕΚΛ

Τα σενάρια
Τι μένει λοιπόν για την δημιουργία κυβέρνησης στην Ολλανδία; Να βρεθεί ο τέταρτος. Μοιάζει δεδομένο πως ο Μαρκ Ρούτε, θα απευθυνθεί και πιθανότατα θα καταφέρει να πείσει τόσο τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και του Δημοκρατικούς, να πάρουν μέρος στην κυβέρνησή του.

Dutch Green Party leader Jesse Klaver appears before supporters in Amsterdam, Netherlands, March 15, 2017.     REUTERS/Francois Lenoir

Dutch far-right politician Geert Wilders of the PVV party votes in the general election in The Hague, Netherlands, March 15, 2017. REUTERS/Yves Herman  TPX IMAGES OF THE DAY          TPX IMAGES OF THE DAY

Με βάση όμως τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονταν τα ξημερώματα τα τρια κόμματα μαζί, εξασφαλίζουν 69 έδρες, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 76, για την πλειοψηφία στην βουλή των 150.

Οι δύο επικρατέστεροι να καταλάβουν την τέταρτη -και πιθανότατα τελευταία- θέση του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι οι Πράσινοι ή οι Σοσιαλιστές. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων βέβαια, μόνο εύκολες δεν αναμένονται. Οι διαδικασίες θεωρείται ότι θα πάρουν μήνες και αυτό καθώς τα τρια κόμματα που θεωρούνται δεδομένο πως θα πάρουν μέρος στην κυβέρνηση ανήκουν στη Δεξιά, σε αντίθεση με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές.

Για τα δύο τελευταία κόμματα, που καλούνται να πάρουν την απόφασή τους για τη συμμετοχή ή όχι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Μαρκ Ρούτε, πιθανότατα θα βαρύνει αρκετά η τύχη που επιφύλαξαν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι στον μέχρι πρότινος κυβερνητικό συνεταίρο του Ρούτε, το Εργατικό Κόμμα. Το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνετρίβη στις κάλπες, χάνοντας τις 29 από τις 38 έδρες του, μπαίνοντας σε διαδικασία “πασοκοποίησης” όπως χαρακτηριστικά έλεγαν ακόμα και Ευρωπαίοι αναλυτές.

Πηγή: newsit.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.