Εκκενώνουν το Ελληνικό από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Εκκενώνουν το Ελληνικό από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η επιχείρηση της αστυνομίας για τα περίπου 400-500 άτομα που παρέμεναν στο χώρο

Πραγματοποιείται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικού, που είχαν μετατραπεί σε κέντρο προσφύγων και μεταναστών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο, ενώ νωρίτερα δημιουργήθηκε μικρή ένταση, όταν δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να μπουν στο χώρο. Έντονη κινητικότητα υπήρξε από τα ξημερώματα, ενώ οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ έφτασαν εκεί λίγο μετά τις 6 το πρωί.

Ήδη στις 07:00 είχε βγει από το χώρο και επιβιβαστεί στα λεωφορεία για τη Θήβα η πρώτη ομάδα μεταναστών και η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, η υλοποίηση του σχεδιασμού ξεκίνησε εδώ και δέκα μέρες, ενώ ο κόσμος απομακρύνεται εθελουσία. Οι οικογένειες, που είναι περίπου 500 άτομα, θα μεταφερθούν στη νέα δομή της Θήβας, ενώ οι άντρες που είναι περίπου 100, θα μοιραστούν στις δομές της Θήβας, του Δερβενίου και των Οινοφύτων.

Πηγές από την αστυνομία ανέφεραν ότι περίπου το 10% δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδράσουν στη μεταφορά τους θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των προσφύγων για τη μεταφορά τους.

Η εκκένωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η μετεγκατάσταση των μεταναστών στις δομές της Θήβας ξεκίνησε στις 23 Μαΐου, όταν κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη μετέβησαν στην παλιά αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου όπου και ενημέρωσαν τις ΜΚΟ και τους περίπου 700 μετανάστες που φιλοξενούνταν για την εκκένωση του χώρου.
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της ΚΕΕΡΦΑ που βρέθηκε στο σημείο, δήλωσε πως οι μετανάστες δεν φεύγουν από εκεί με την θέλησή τους, αλλά αναγκάζονται ή εξαπατούνται χωρίς να ξέρουν πού πηγαίνουν: «Εξελίσσεται από το πρωί μία επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού με όρους αστυνομοκρατίας. Προηγήθηκε μία εβδομάδα όπου από μέσα έδιωξαν τα πλυντήρια, σταμάτησαν τη διατροφή. Χθες έδωσαν μόνο μία κονσέρβα τόνου. Ασκήθηκε βίαιη πίεση στους πρόσφυγες προκειμένου να υπογράψουν ότι θέλουν να φύγουν. Οι πρόσφυγες χθες πήραν την απόφαση ότι δεν θέλουν να φύγουν και να πάνε στην Καβάλα, όπως τους είχαν πει και ζητούσαν να τους δώσουν σπίτια μέσα στην Αθήνα. Είναι απαράδεκτο που αυτή τη στιγμή αποκλείονται τα ΜΜΕ και δεν φτάνουν στους πρόσφυγες. Εγώ ξέρω ότι άνθρωποι δεν ήξερα τι υπέγραφαν. Ρωτούσαν χθες τι είναι η Καβάλα, πού βρίσκεται η Καβάλα».

 

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.