Δενδροχώρι, το βόρειο άκρο της Καστοριάς

Δενδροχώρι, το βόρειο άκρο της Καστοριάς

Η Τοπική Κοινότητα Δενδροχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Καστρακίου, ανήκει στον Δήμο Καστοριάς, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η επίσημη ονομασία είναι «το Δενδροχώριον». Έδρα του Δήμου είναι η Καστοριά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας» μέχρι το έτος 2010 το Δενδροχώρι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Δενδροχωρίου, της πρώην Κοινότητας Καστρακίου του Νομού Καστοριάς. Το Δενδροχώρι έχει υψόμετρο 1006 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει 334 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του έτους 2011.

Το Δενδροχώρι, είναι ορεινός οκισμός και βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, στις νότιες πλαγιές της κορυφής Όρβολο, γνωστό στους στρατιωτικούς χάρτες ως Μάλι Μάδι, 22 km ΒΔ της πόλης Καστοριάς. Η μετάβαση γίνεται μέσω του καθέτου άξονα της Εγνατίας οδού, μπάρα Σιάτιστας Κρυσταλλοπηγής, μετά τον κόμβο της Κορομηλιάς. Είναι ένα από τα τρία χωριά της ευρύτερης περιοχής του Βιτσίου μαζί με το Ποιμενικό και την Περικοπή που κάηκαν δύο φορές, καθόσον αποτελούσαν μεταξύ των άλλων και κέντρα στράτευσης μαχητών.

Ο ευρύτερος γεωγραφικός χώρος φαίνεται πως κατοικήθηκε από την αρχαιότητα. Έτσι σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από τον οικισμό, σ’ ένα από τα τελευταία προβούνια του Ορλόβου, που υψώνεται πλάι στο Λιβαδοπόταμο και είναι γνωστό στους κατοίκους με την ονομασία «Γκραντίστα» έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίου οχυρωμένου οικισμού, ο οποίος έλεγχε το πέρασμα μιας σπουδαίας αυχενοδιάβασης.

Το Δενδροχώρι είναι ένα τυπικό δείγμα ορεινού χωριού που υπέστη δημογραφική καθίζηση σε ποσοστό 97% από 1.207 άτομα το έτος 1913 σε 19 το 1951 τόσο κατά την αρχική περίοδο των ελληνοβουλγαρικών αναταράξεων (1880-1908) αλλά και στα μεταγενέστερα χρόνια ανωμάλων περιόδων, όπως στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Από 794 κάτοικοι που καταγράφονται το 1940 στην απογραφή του 1951 καταμετρούνται μόνο 19. Σήμερα κατοικείται εξ’ ολοκλήρου από Βλάχους της Παραμυθιάς που εγκαταστάθηκαν εκεί κατά τη δεκαετία του 1950.

Γιώργος Πετκανάς

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.